Soud zprostil viny podnikatele Zátorského obviněného z vytunelování záložny Unibon

ČTK ČTK
Aktualizováno 31. 1. 2019 12:04
Krajský soud v Ostravě zprostil obžaloby podnikatele Daneše Zátorského a další dva muže obžalované z podílu na vytunelování ostravské záložny Unibon Davida Rusňáka a Radka Hradila. Podle státního zástupce způsobili škodu až sto dvacet milionů korun, hrozilo jim až deset let vězení. "Nebylo ničím prokázáno, že by obžalovaní na poskytování úvěrů a jejich nesplácení byli domluveni v okamžiku uzavírání úvěrových smluv," konstatoval nicméně soud.
Daneš Zátorský.
Daneš Zátorský. | Foto: Hospodářské noviny

Zátorský stál v čele řady firem, které postupně zkrachovaly - například stavební společnost VOKD, Geofin, Slezský kámen, aerolinky Job Air - Central Connect Airlines nebo opravna letadel Job Air Technic. Firmy, které mu patřily nebo v nichž měl podíl, si v letech 2005 až 2011 braly v Unibonu úvěry. Podle obžaloby přitom uváděly nepravdivé informace, tajily vazby, které mezi sebou měly, a neplánovaly, že by úvěry splatily.

Zátorský během procesu před soudem vyloučil jakýkoliv svůj podíl na trestné činnosti, ať už vědomý či nevědomý. Tvrzení v obžalobě podle něj vycházela z neznalosti právních předpisů.

V Unibonu měl Zátorský podíl a působil v úvěrové komisi. Rusňák byl předsedou a Hradil členem představenstva záložny. Podle obžaloby úvěry, jež záložna poskytovala, nebyly dostatečně zajištěny a obžalovaní věděli, že firmy peníze nevrátí, ani je nikdo nebude vymáhat.

Nic z toho se ale podle soudu u líčení, které trvalo téměř rok a vypovídalo při něm na 70 svědků, neprokázalo. "Došli jsme k jednoznačnému závěru, že se skutky nestaly tak, jak jsou uvedeny v obžalobě. Ano, jsou tady nesplacené úvěry, to je nezpochybnitelné, ale nedošlo k naplnění dalších skutečností uváděných obžalobou," konstatovala soudkyně Šárka Skalská.

Nebylo prokázáno, že by ty úvěry byly nedostatečně zajištěny

"Nebylo ničím prokázáno, že by jakkoli obžalovaní na nějakém poskytování úvěrů a jejich nesplácení byli domluveni v okamžiku uzavírání úvěrových smluv. Nebylo prokázáno, že by ty úvěry byly nedostatečně zajištěny," řekla soudkyně v odůvodnění rozsudku.

Úvěry vyřizovali pracovníci záložny, posuzovaly je komise a teprve po schválení je podepisovali Rusňák a Hradil. Nikdo ze svědků podle soudu nepotvrdil, že by byli nabádání k tomu, aby nějaký úvěr byl schválen, nebo že by nějaký úvěr naopak byl schválen, přestože byl nedoporučen.

Členství v úvěrových komisích - včetně Zátorského - schvalovala Česká národní banka ČNB. Soudkyně řekla, že ČNB měla nad záložnou před jejím krachem čtyři a půl roku dohled a není žádný doklad o tom, že by za tu dobu zjistila nějaké nesrovnalosti.

V případě jednoho z úvěrů, jichž se obžaloba týkala, posílala podle soudu firma platby ještě dlouho po ukončení činnosti Unibonu. Další firma ke dni vstupu Unibonu do insolvence už z úvěru podstatnou část uhradila. V případě dalšího, developerského projektu je zase evidentní, že všechny peníze šly do tohoto projektu a nijak nebyly zneužity. To vše podle soudu odporuje tvrzením v obžalobě.

"Je to po právu a spravedlivé. To, co jsem očekával, co se celou dobu procesu v podstatě prokazovalo, tak bylo, že obžaloba jako taková je smyšlená věc, která se nezakládá na skutečnosti," komentoval rozsudek Hradil.

Rozsudek není pravomocný. Zátorský i Hradil se sice odvolání vzdali, ale Rusňák se z dnešního vyhlášení pro nemoc omluvil a státní zástupce si pro případné odvolání ponechal lhůtu.

Záložně Unibon odebrala ČNB licenci v roce 2012. Fond pojištění vkladů později vyplatil klientům záložny více než 1,8 miliardy korun. Škoda přes 120 milionů, jíž se obžaloba týkala, představovala pouze nezaplacenou jistinu a podle státní zástupkyně Brigity Bilíkové jde jen o zlomek skutečných škod.

 

Právě se děje

Další zprávy