Soud zprostil Daneše Zátorského obžaloby z podílu na tunelování Unibonu

  9:42
Krajský soud v Ostravě ráno vynesl rozsudek nad někdejším významným podnikatelem Danešem Zátorským. Zátorského se spolupracovníky obžaloba vinila z toho, že ze záložny Unibon podvodně vylákali zhruba 120 milionů korun. Soud je ale obžaloby zprostil.

Radek Hradil (vlevo) a Daneš Zátorský u Krajského soudu v Ostravě. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

„Nepodařilo se prokázat, že by došlo k podvodu. Žádný ze sedmdesáti svědků to nepotvrdil,“ zdůvodnila soudkyně zprošťující rozsudek. 

Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupce si vzal lhůtu na rozmyšlenou pro případné odvolání. 

Podle obžaloby měl Zátorský vliv nejen na fungování záložny, ale i na poskytování úvěrů. Přes společnosti Geofin a VOKD byl totiž nejen jedním z významných členů družstva, ale sám osobně i členem úvěrové komise.

Dalšími členy úvěrové komise pak podle žalobce byli jeho blízcí spolupracovníci David Rusňák a Radek Hradil, kteří figurovali také ve vedení záložny a současně v dalších Zátorského firmách.

Vinou toho tak nejméně 130 milionů zamířilo podle spisu do firem opět přímo nebo skrytě patřícím Zátorskému, například letecké společnosti Czech Connect Airlines (CCA) nebo Job Air Logistics.

Jenže ze 130 milionů se více než 121 milionů do Unibonu už nevrátilo a u některých půjček firmy podle obžaloby ani neplatily úroky.

Obžalovaným hrozil trest v rozmezí od pěti do deseti let vězení.

Tunelování Unibonu Zátorský označil za absolutní mystifikaci. „Není jediný z vkladatelů, který by své peníze nedostal. V době, kdy byla Unibonu odňata licence, tak bylo na jeho depozitech více než 700 milionů korun plus úvěry a nemovitostní aktiva,“ poukázal. 

Uvedl, že soudní líčení ho ničí jak obchodně, tak i osobně. „Ovlivňuje mě to neuvěřitelně,“ zmínil.

Se čtvrtečním rozsudkem byl Zátorský spokojen. „Soud potvrdil to, co jsme říkali od začátku. Že k žádnému trestnému činu nedošlo,“ řekl.

Zátorský patřil mezi nejznámější regionální podnikatele. Stál například v čele firem VOKD, Slezský kámen, Geofin, aerolinií CCA nebo opravny letadel Job Air Technic. Většina firem zkrachovala a v roce 2012 Česká národní banka vzala záložně Unibon licenci.

Autoři: ,