Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Měl vytunelovat kampeličku Unibon, soud ho zprostil viny. Podnikatel Zátorský je volný

Autor: ČTK, nkov - 
31. ledna 2019
10:15

Krajský soud v Ostravě ve čtvrtek zprostil obžaloby podnikatele Daneše Zátorského a další dva muže obžalované z podílu na vytunelování ostravské záložny Unibon Davida Rusňáka a Radka Hradila. Podle státního zástupce způsobili škodu až 120 milionů korun, hrozilo jim až deset let vězení. Obžalovaní vinu od počátku odmítali.

„Nepodařilo se prokázat, že by došlo k podvodu. Žádný ze sedmdesáti svědků to nepotvrdil,“ zdůvodnila soudkyně zprošťující rozsudek.

Zátorský stál v čele řady firem, které postupně zkrachovaly – například stavební společnost VOKD, Geofin, Slezský kámen, aerolinky Job Air – Central Connect Airlines nebo opravna letadel Job Air Technic. Firmy, které mu patřily nebo ve kterých měl podíl, si v letech 2005 až 2011 braly v Unibonu úvěry. Podle obžaloby přitom uváděly nepravdivé informace, tajily své vzájemné vazby a neplánovaly, že by úvěry splatily.

Zátorský během procesu před soudem vyloučil jakýkoliv svůj podíl na trestné činnosti, ať už vědomý či nevědomý. Tvrzení v obžalobě podle něj vycházela z neznalosti právních předpisů.

V Unibonu měl Zátorský podíl a působil v úvěrové komisi. Rusňák byl předsedou a Hradil členem představenstva záložny. Podle obžaloby úvěry, jež záložna poskytovala, nebyly dostatečně zajištěny a obžalovaní věděli, že firmy peníze nevrátí, ani je nikdo nebude vymáhat.

Záložně Unibon odebrala Česká národní banka licenci v roce 2012. Fond pojištění vkladů později vyplatil klientům záložny více než 1,8 miliardy korun. Škoda přes 120 milionů, jíž se obžaloba týkala, představuje pouze nezaplacenou jistinu a podle státní zástupkyně Brigity Bilíkové jde jen o zlomek skutečných škod.

deratizater ( 31. ledna 2019 11:22 )

a to je tolik keců že máme nezávislé soudy.Na penězích jsme závislí všichni a koupit se dá v podstatě každý když se v tom točí tolik milionů kromě filmových hrdinů. KS Ostrava zprostil viny třeba i tuneláře OKD .Když se proti tomu chtěl státní zástupce odvolat tak ho rychle vyměnili.

pavel11 ( 31. ledna 2019 11:18 )

Baxa a spol tak vypadá vaše nestranost,neovlivitelnost soudcu,kdo má velké prachy koupí si soudce i spostelí.Od špinavého nepřevratu havlistu vítězí,mafie,kmotři,tuneláři,zloději,křiváci vaše soudnictví kdo má peníze sproštěn,nedostatek dukazu,odposlechy které dokazují zloči neplatí ale obyčejný človíček který nemá miliony za zlomek toho co provádí jmenovaní dostávají bez mrknuti oka tvrdé tresty jste opravdu neovlivitelní.

deratizater ( 31. ledna 2019 11:10 )

Tento rozsudek má po morální stránce hodnotu kravského lejna ale bohužel platí.

priserak77 ( 31. ledna 2019 10:54 )

To je pořád stejné, za peníze si koupíte vše a všechny.

josefvyskoc ( 31. ledna 2019 10:53 )

Další "křišťál". A takhle my si tady žijeme !

Zobrazit celou diskusi