Rubriky: Doplňky Firefox

Novinky oznámené pro příští verzi Firefoxu – Touch Bar a klávesové zkratky

Tento týden vyšel Firefox 65 a ještě před tím stihlo několik týmů oznámit novinky, které připravily pro další verzi 66.

Velmi příjemnou zprávou je vyřešení dlouhotrvajícího problému s poskakováním obsahu před jeho kompletní načtením. Pokud dnes otevřete stránku a začnete ihned posouvat obsah kolečkem myši, dojde většinou k poskočení obsahu ve chvíli, kdy prohlížeč dostahuje a zobrazí všechny obrázky a styly písem. Mechanismus, který toto řeší, se nazývá Scroll Anchoring a implementovat ho bude právě Firefox 66.

Výchozí stránka anonymního prohlížení

Jak můžete vidět na předchozím obrázku, nový vzhled dostane uvítací stránka anonymního prohlížení. Místo dlouhého výčtu, jaká data anonymní režim ovlivňuje a jaká ne, je nově vyhledávací pole a funkcionalitu popisuje krátký odstaveček a odkaz na nápovědu. Zároveň by v anonymním prohlížení měly být stránky bez HTTPS označeny jako nezabezpečené.

Nastavení klávesových zkratek pro nainstalovaná rozšíření

Pro všechny platformy Firefox umožní upravit klávesové zkratky všech nainstalovaných rozšíření pro otevírání postranního panelu a spouštění dalších akcí, pokud si je rozšíření registrují pomocí patřičných API a manifestu. Toto nastavení přibude přímo do správce doplňků.

Přímo v nastavení pak přibude nová volba pro blokování automatického přehrávání jakýchkoliv zvuků z webových stránek.

V neposlední řadě Firefox 66 přinese podporu Touch Baru na nových MacBoocích. Na snímcích prototypu je vidět navigace v historii aktuálního panelu, vyhledávání, přidání stránky do záložek apod.

Náhled funkcí podporovaných skrze Touch Bar na MacBooku

Firefox 66 je naplánovaný k vydání 19. března, tedy za necelé dva měsíce. V tuto chvíli už si ale můžete vše vyzkoušet v betaverzi, kterou najdete ke stažení na této stránce už dnes.