Hlavní obsah

RECENZE: Papa Roach něco hledají. Ale co?

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2000 se hudební svět definitivně dozvěděl o kalifornské kapele Papa Roach. Vydala totiž své druhé album Infest a mocně vstoupila do tehdy bujícího a za oceánem na rockové scéně vládnoucího hájemství takzvaného numetalu. Jejími silnými zbraněmi byly tvrdost, melodičnost, energie a zpěv Jacobyho Shaddixe.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jacoby Shaddix, zpěvák kapely.

Článek

Zatímco většina tehdy slavných skupin dnes vydává alba sporadicky či vůbec, Papa Roach k tomu nikdy neztratili chuť. Činí tak zhruba vždy po dvou letech a novinka Who Do You Trust? je jejich desátá.

Jenomže právě vydavatelská a s ní spojená tvůrčí čilost jsou v případě této kapely tentokrát trochu kontraproduktivní. Zcela logicky nechtějí její členové vydávat vzájemně si podobné desky, a tak hledají nové cesty, experimentují a zkoušejí to. Nové album je však vysloveně učebnicí hudebního hledání.

Papa Roach v minulých letech dokázali napsat výrazné melodické rockové skladby. Vynikající Jacoby Shaddix jim svým výrazem ve zpěvu dodal originální náladu a poznávací znamení a čtveřice mohla směle vyrážet na milovaná koncertní turné s novinkami, které její fanoušci přijímali s otevřenou náručí.

Foto: Eleven seven Music

Nová alba

Na albu Who Do You Trust? se ale bůhvíproč vytrvale snaží napodobovat jiné. Druhá písnička Renegade Music by mohla být třeba ještě poctou kapele Linkin Park s tím, že se jejímu zvuku velmi přibližuje, leč nerozšiřuje ho. Not The Only One, Problems a Elevate jako by vypadly z autorských rukou skupiny Imagine Dragons, i ony jsou trochu podbízivé.

Titulní skladba zase velmi evokuje to, co v devadesátých letech dělali Rage Against The Machine včetně rapových pasáží. Shaddix vůbec na albu rapuje více než v minulosti.

Aby toho nebylo málo, I Suffer Well je klasická punkovka, připomíná třeba písně slavných amerických Black Flag, ale i dalších podobných formací z celého světa.

Když se to všechno podtrhne a sečte, Papa Roach na své novince nejméně připomínají Papa Roach, což je u kapely, která má charakteristický zvuk, dost překvapivé.

Celá deska má nicméně vynikající moderní sound, mocný a hrdý. Pořád je v něm poctivý rockový základ a Shaddix je znamenitý zpěvák.

Papa Roach: Who Do You Trust?
Eleven Seven, 38:27

Celkové hodnocení 65 %

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám