Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Polští „šmejdi“ vyvezli skoro 3 tuny masa z nemocných krav. Jedli ho i na Slovensku

Aktualizováno -
31. prosince 2018
12:57
Autor: ČTK - 
31. ledna 2019
12:44

Polský ministr zemědělství Krzysztof Ardanowski považuje nejnovější případ porážky nemocných krav a obchodování s jejich masem za „nahodilý incident“, který nicméně kazí pověst polských potravin. Řekl to ve středu v polském rozhlasu. Podle televize TVN24, která na praxi na jedněch polských jatkách upozornila, ale nejde o první takový případ a o maso nemocných krav je zájem. Polsko podle prohlášení hlavního veterináře Pawla Niemczuka vyvezlo 2700 kilogramů podezřelého hovězího do deseti zemí EU, mezi nimiž je Slovensko, ale nikoli Česko, informovala agentura Reuters.

Máme problém, protože jde o nahodilý případ, který ale bezpochyby kazí pověst polských potravin,“ řekl Ardanowski. Varoval, že pokud by se v Polsku objevily další podobné případy, musejí všichni, kdo jsou do obchodu s masem nemocných zvířat zapleteni, počítat s „dramatickými následky“. Ty se musejí týkat nejen majitelů a zaměstnanců jatek, ale i chovatelů krav, „kteří se umírající zvířata snaží někam umístit“.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála reportáž zpravodajské televize TVN24, jejíž reportér se nechal zaměstnat na jatkách v Mazovském vojvodství na severovýchodě země a podílel se na porážkách zjevně nemocných kusů dobytka, které přivážely nákladní vozy takřka výhradně večer za tmy. Viditelně zkažené části masa se potom odřezávaly a vyhazovaly. Během noci podle reportéra na jatkách zpracovali okolo 15 kusů nemocného dobytka.

Jatka kupují nemocné krávy s nadšením

O takové maso je přesto mezi majiteli jatek zájem, protože zdravou krávu prodávají chovatelé za 2500 zlotých (asi 15 000 Kč), zatímco nemocný kus stojí přibližně pětinu této částky. Průměrně velký podnik zpracovávající maso podle televize vydělá na zdravých krávách 350 000 zlotých ročně, zatímco na nemocných může mít čistý zisk až 2,5 milionu zlotých.

Podle TVN24 se podobné případy děly i v minulosti – například loni v lednu policie v regionu Podlesí na severovýchodě Polska náhodně objevila jatka, kde se porážela nemocná zvířata. Prokurátor, který případ vyšetřoval, uvedl, že maso z tohoto podniku „se dostalo na území celého státu i do zahraničí“. Jeho majitelé byli propuštěni na svobodu na kauci a jejich jatka nadále fungují.

Nejnovější případ vyšetřuje prokuratura v Ostrolence. Jatka, kde byl nemocný dobytek porážen, úřady nařídily zavřít a maso, k němuž chyběla náležitá veterinární osvědčení, bylo staženo z trhu. Polská veterinární správa zahájila kontroly na jatkách.

V Česku nebylo, tvrdí kontrola

Polsko informovalo české ministerstvo zemědělství, že maso z nemocných krav se do Česka nedostalo. Hlavní polský veterinář Niemczuk uvedl, že bylo vyvezeno do Rumunska, Švédska, Maďarska, Estonska, Finska, Francie, Španělska, Litvy, Portugalska a na Slovensko. V Polsku se dostalo na více než dvacet míst.

Eurokomisař pro zdravotnickou problematiku Vytenis Andriukaitis, do jehož působnosti spadá i bezpečnost potravin, vyzval polské úřady, aby při vyšetřování tohoto případu postupovaly co nejrychleji. Chce, aby podnikly „všechna nutná opatření v souladu s evropskou legislativou, včetně efektivních, rychlých a odrazujících trestů pro pachatele takových činů, které mohou znamenat ohrožení veřejného zdraví a které představují nepřijatelné zacházení se zvířaty“.

Předseda polského svazu chovatelů dobytka Jacek Zarzeczki podle portálu Gazeta Pomorska navrhuje, aby na jatkách byly instalovány kamery, které by 24 hodin denně monitorovaly, co se tam děje.

V Polsku se ročně vyprodukuje okolo 560 000 tun hovězího, přičemž 80 až 85 procent masa se vyváží.

1nostradamus1 ( 31. ledna 2019 16:41 )

takže podľa polského ministra je to všetko OK , ibs ojedinelé ...to snáď nie je pravda! to nie je jeden-dva bitúnkov, podľa samotných poliakov takýchto hnoj bitúnkov sú tam stovky!!!! kedysi moj dedo povedal: z poľska nie je ani krava dobrá! a mal kua pravdu, takže, v obchode bude moja prvá otázka odkiaľ je tento výrobok, ak z poľska tak nič....

pavel11 ( 31. ledna 2019 16:36 )

polská špína v plné palbě!!

abelfarao ( 31. ledna 2019 14:47 )

Pšonci tady vozí ovoce, zeleninu a čaje obsahující jedy, uzeniny naladované posypovou solí a jinými blivajzy, už celé roky. Tak proč né taky maso z nemocných krav.? Kdo ví kolik let už se to děje a přišlo se na te teprve nyní. Pokud nakupujete v supermarketech, tak si alespoň přečtěte odkud jídlo pochází, abyste věděli, do čeho jdete.

Eisenbieger_Otto ( 31. ledna 2019 14:20 )

ve svycarsku a nemecku si masozrouti chodi ke svymu do malych obchudku s masem a ani je nenapadne chodit do nakych supermarketu ...hlavne ti ten clovek potvrdi a ukazi doklady ze veprovy nebo hovezi kupuje u okolnich (cili regionalnich chovnych statkaru ) ...3 tuny nevyvezli uz to vyvazeji od dob revoluce , cili 30 let

Zobrazit celou diskusi