Opakovaně bil psa, zlomil mu čelist, bodal ho nožem. Za týrání poslal soud muže do vězení

Za týrání psa poslal děčínský okresní soud ve čtvrtek Ondreje Hována na 21 měsíců do vězení. Proti nepodmíněnému trestu se šestadvacetiletý muž na místě odvolal, rozsudek tak není pravomocný a případem se bude zabývat krajský soud. Řekla to mluvčí děčínského soudu Lenka Lasovská. Zvíře, které má trvalé následky, zachránil před rokem strážník městské policie.

Tento článek je více než rok starý.

Děčín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský soud v Praze

Za týrání psa poslal děčínský okresní soud ve čtvrtek Ondreje Hována na 21 měsíců do vězení (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Muž podle soudu ani ne roční zvíře surově a opakovaně bil, zlomil mu čelist, vykopal několik zubů, několikrát ho bodal nožem. Pes také přišel o jedno oko. Majitel křížence labradora se k činu přiznal, ale tvrdil, že ho pes napadl. Vzhledem k opakovanému týrání soudkyně uvedla, že nešlo o nutnou obranu.

V Česku loni přibylo závažných případů týrání zvířat, uvedli veterináři. Na pokutách vybrali 26,7 milionu

Číst článek

Zvířeti způsobil muž trvalé následky, nevidí a má potíže s příjmem potravy. Státní zástupkyně navrhovala trest podmíněný, po vyhlášení rozsudku si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Podle soudkyně bylo nutné při rozhodování o trestu přihlédnout mimo jiné k závažnosti činu.

Pes byl opakovaně bodnut nožem, muž mu téměř uřízl ucho a málem ho ubil nohou od stolu. Muž má jeden záznam v trestním rejstříku a skutku se dopustil necelé tři roky poté, co opustil brány vězení.

Po spáchání skutku nechal muž psa podle soudkyně několik dní bez pomoci. „To, že byl pes zachráněn, není v důsledku pozitivního přičinění obžalovaného,“ uvedla soudkyně.

Obžalovaný podle ní neprojevil žádnou sebereflexi, nekontaktoval město, že by uhradil náklady na ošetření zvířete. Trest ukládal soud v polovině trestní sazby.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme