Hlavní obsah

Trestat za vysvědčení? Zakázat dětem mobily a tablety známky nevylepší, říká psycholog Mertin

Psycholog Václav Mertin o tom, jestli se děti bojí vysvědčení a špatných známek.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve školách se rozdává pololetní vysvědčení. Dohromady si pro něj půjde zhruba milion a půl žáků a studentů. Vzdělání nabývá na hodnotě, rodiče většího počtu dětí tlačí na úspěchy ve škole a stres dětí roste, popsal ve Víkendovém rozhovoru TV Seznam dětský psycholog Václav Mertin.

Článek

Děti touží po jedničkách. „Ony chodí do školy proto, aby dostávaly jedničky. Když dostávají špatné známky, jsou z toho smutné, nebaví je to, nejsou motivované,” říká Václav Mertin.

„Není to vždycky jejich vina, i my se na tom podílíme, jako rodiče a jako učitelé.”

Plošné zákazy telefonů a tabletů nepodporuje. Rodiče by ale měli dohlížet na množství času, které děti stráví on-line. Oni mají být těmi, kdo koriguje, co dělají jejich potomci ve svém volnu. „Nechte dítěti to, co je jeho životní radost, zakázat všechno šmahem nedoporučuji,” vysvětlil.

Co si Václav Mertin myslí o tabletu při jídle? Proč by měly za vysvědčení dostat odměnu všechny děti? A čím dětem působí traumata jejich vlastní rodiče?

Více se dozvíte v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované