Orientační nabídka


Menu
Hledat

OSV - odbor sociálních věcí

OSPOD – Orgán sociálně-právní ochrany dětí

OSPOD vždy hájí nejlepší zájem dítěte. OSPOD se opírá, mimo jiné, o zákon č. 359/1999 Sb.

V § 6 tohoto zákona je uvedeno na jaké děti se SPO zaměřuje:

Sociálně-právní ochrana se zaměřuje zejména na děti,

a) jejichž rodiče

1. zemřeli,

2. neplní povinnosti plynoucí z rodičovské odpovědnosti, nebo

3. nevykonávají nebo zneužívají práva plynoucí z rodičovské odpovědnosti;

b) které byly svěřeny do výchovy jiné osoby odpovědné za výchovu dítěte, pokud tato osoba neplní povinnosti plynoucí ze svěření dítěte do její výchovy;

c) které vedou zahálčivý nebo nemravný život spočívající zejména v tom, že zanedbávají školní docházku, nepracují, i když nemají dostatečný zdroj obživy, požívají alkohol nebo návykové látky, jsou ohroženy závislostí, živí se prostitucí, spáchaly trestný čin nebo, jde-li o děti mladší než patnáct let, spáchaly čin, který by jinak byl trestným činem, opakovaně nebo soustavně páchají přestupky podle zákona upravujícího přestupky nebo jinak ohrožují občanské soužití;

d) které se opakovaně dopouští útěků od rodičů nebo jiných fyzických nebo právnických osob odpovědných za výchovu dítěte;

e) na kterých byl spáchán trestný čin ohrožující život, zdraví, svobodu, jejich lidskou důstojnost, mravní vývoj nebo jmění, nebo je podezření ze spáchání takového činu;

f) které jsou na základě žádostí rodičů nebo jiných osob odpovědných za výchovu dítěte opakovaně umísťovány do zařízení zajišťujících nepřetržitou péči o děti nebo jejich umístění v takových zařízeních trvá déle než 6 měsíců;

g) které jsou ohrožovány násilím mezi rodiči nebo jinými osobami odpovědnými za výchovu dítěte, popřípadě násilím mezi dalšími fyzickými osobami;

h) které jsou žadateli o udělení mezinárodní ochrany, azylanty nebo osobami požívajícími doplňkové ochrany, a které se na území České republiky nacházejí bez doprovodu rodičů nebo jiných osob odpovědných za jejich výchovu;

pokud tyto skutečnosti trvají po takovou dobu nebo jsou takové intenzity, že nepříznivě ovlivňují vývoj dětí nebo jsou anebo mohou být příčinou nepříznivého vývoje dětí.

O zařazení dítěte (rodiny) rozhoduje OSPOD na základě vyhodnocení situace dítěte a jeho rodiny.

Na OSPOD se se svým oznámením může obrátit kdokoli, OSPOD prověřuje i anonymní oznámení. O pomoc může požádat i dítě samotné.

OSPOD není oprávněn odebrat dítě z péče rodičů, o tomto závažném kroku musí vždy rozhodnout soud. OSPOD je oprávněn podat k soudu návrh na odebrání dítěte z rodiny, kdy tento krok je nutné velmi důkladně odůvodnit, kdy se jedná o velmi zásadní zásah do rodiny a práv dítěte samotného. Samotné zanedbávání školní docházky nebo bytové podmínky nejsou důvodem pro odebrání dítěte z rodiny.

OSPOD zastupuje zájem a práva dítěte při soudních řízeních (tzv. kolizní opatrovnictví), kdy ale dítě řešeno v tzv. kolizním řízení – výživné, svěření dítěte do péče jednoho z rodičů, styk dětí s rodiči, apod. není dítětem uvedeným v § 6 zákona č. 359/1999 Sb.

Zastupování zájmu dítěte při jednáních u soudu – OSPOD je dítěti ustanoven jako opatrovník („právník“) při každém jednání u soudu (může i nemusí se jednat o dítě v § 6).

Odlišné je to u jednání soudu pro mládež – odpovědnost mládeže za protiprávní činy, soudnictví ve věcech mládeže, v tomto případě je opatrovníkem dítěte advokát, nicméně OSPOD je při jednáních vždy přítomen a spolupracuje v průběhu celého řízení na výchovném působení na dítě. Účelem spolupráce je zamezení nebo přecházení páchání trestné činnosti.

OSPOD pracuje s dětmi, které jsou odebrané z péče rodičů (nařízená ústavní nebo ochranná výchova – umístění do dětského domova, výchovného ústavu nebo dětského domova se školou; děti svěřené do péče jiné osoby – pěstounská péče, cizí péče, poručenství, osvojení).

OSPOD dále pracuje s dětmi, které jsou zanedbávané, týrané nebo mají výchovné problémy.

OSPOD získává informace a spolupracuje s: školská zařízení (základní školy, mateřské školy, střední školy, dětské diagnostické ústavy, dětské domovy, výchovné ústavy, dětské domovy se školou, střediska výchovné péče), zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, Policie České republiky, Městská policie, Státní zastupitelství, soudy, Probační a mediační služba, právní oddělení MÚ – přestupky, zdravotnická zařízení (nemocnice, ordinace dětských lékařů, psychiatři, psychologové, další odborné ordinace), neziskové organizace – služby, které pracují s rodinami, atd.

OSPOD je oprávněn získávat informace od různých zdrojů a je oprávněn navštěvovat dítě v jeho přirozeném prostředí (rodina, škola, apod.). Vede s dítětem pohovor bez přítomnosti rodičů či dalších osob. Dohlíží na řádný průběh výslechu dítěte na PČR, nahrazuje přítomnost zákonného zástupce.

OSPOD je podle zákona povinen navštěvovat dítě v zařízeních pro výkon ústavní výchovy minimálně jednou za 3 měsíce a dále dle potřeby dítěte (děti jsou umístěné různě po republice), stejně tak je OSPOD povinen navštěvovat děti svěřené do NRP a rodiče těchto dětí. Dále navštěvuje dítě ve VTOS či VV. Stejně tak je OSPOD povinen ve stejné intenzitě navštěvovat také zákonné zástupce takových dětí. OSPOD je povinen navštěvovat každé takové dítě, které má trvalé bydliště v rámci příslušného ORP.

OSPOD v rámci dílčích agend zajišťuje zákonnou spolupráci.

Agendy OSPOD :

Kurátor pro děti a mládež – pracuje s dětmi, které se dopouštějí činů jinak trestných či přestupků, kdy speciální zákony myslí i na děti pod hranicí trestní odpovědnosti. Zaměřuje se také na děti, které užívají návykové látky nebo alkohol, vedou zahálčivý nebo nemravný život, dlouhodobě zanedbávají školní docházku (hovoříme o dětech starších, tedy od 2. stupně ZŠ – nejedná se o pravidlo, je potřeba individuální vyhodnocení), utíkají z domova. Kurátor intenzivně spolupracuje se střediskem výchovné péče, sociálně aktivizačními službami – služby pro rodiny s dětmi, školskými zařízeními pro výkon ústavní a ochranné výchovy, lékaři, školami, probační a mediační službou, státním, zastupitelstvím, soudy. Kurátor vede s dítětem či rodiči pohovory, doporučuje individuálně spolupráci s dalšími organizacemi, píše zprávy pro PČR, soudy, podává návrhy, poskytuje poradenství.

Pracuje s dětmi, které jsou na základě rozhodnutí soudu umístěné ve výchovném zařízení, VTOS či VV. Spolupracuje také se sociálním pracovníkem pro dospělé.

Kurátor pro děti a mládež neprověřuje možné spáchání činu jinak trestného ani dítě netrestá. Svým působením se snaží ve spolupráci s orgány činnými v trestním řízení a dalšími organizacemi zabránit dalšímu páchání trestné činnosti.

Terén a soudní dohledy – pracovnice OSPOD reagují na veškerá oznámení, která prověřují a vyhodnocují, zda se jedná o dítě v § 6 zákona č. 359/1999 Sb. Pokud se jedná o dítě v § 6, pak s dítětem a jeho rodinou spolupracují a dohlížejí na řádný vývoj dítěte. Zprostředkovávají spolupráci se sociálními službami, poradnami, atd. Individuálně nastavují vhodnou spolupráci a tuto kontrolují. V rámci nařízeného soudního dohledu zprostředkovávají dohled soudu, kdy z tohoto dohledu je soudu na žádost poskytována zpráva (minimálně jednou za 6 měsíců). V případě potřeby jsou informace soudu předávány častěji podle potřeby i bez žádosti.

Spolupracují s dětmi, které jsou na dohodu či na základě rozhodnutí soudu umístěné v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Spolupracují na zdárném návratu dítěte/dětí zpět do péče rodiny, případně podávají návrh na další umístění dítěte do NRP.

Řeší záškoláctví mladších dětí (1. stupeň ZŠ - nejedná se o pravidlo, je potřeba individuální vyhodnocení).

Pokud to situace vyžaduje, podávají návrhy k soudu a podněty na OSZ či PČR.

CAN (syndrom týraného a zneužívaného dítěte) – specialistka na CAN pracuje s dětmi týranými (psychické i fyzické týrání, ohrožení domácím násilím), úzce spolupracuje s Intervenčním centrem a dalšími návaznými službami. Je schopná poskytnout krizovou intervenci. Podává podněty na OSZ či PČR nebo návrhy k soudu.

NRP (náhradní rodinná péče) – náhradní rodinnou péčí se rozumí: cizí péče, pěstounská péče, pěstounská péče na přechodnou dobu, poručenství, osvojení, žadatelé o NRP, děti umístěné v dětských domovech.

Pracovnice NRP dohlíží na zdárný vývoj dítěte umístěného v jakékoli formě NRP, o průběhu NRP poskytuje zprávy soudu (minimálně jednou 6 měsíců), doporučují spolupráci s dalšími návaznými službami. Ve stejné intenzitě spolupracují se zákonnými zástupci, pokud je to možné a vždy se snaží o návrat dítěte do původní rodiny.

Pracovnice NRP spolupracují s KÚKK (Krajský úřad Karlovarského kraje) při zprostředkovávání vhodné NRP pro dítě. Dále spolupracují s doprovázejícími organizacemi pěstounů a dalším službami (lékaři, psychologové, psychiatři, zařízení pro výkon ústavní výchovy, odborní lékař, apod.).

Žadatelé o NRP – každý žadatel o NRP podá žádost místně příslušnému OSPOD, kdy tento velmi podrobně prověřuje osobní poměry žadatele a jeho rodiny, následně informace předává k dalšímu prověření místně příslušnému OSPOD na KÚKK.

Kolizní opatrovnictví – vzniká rozhodnutím soudu o zastupování dítěte při soudním řízení, zanikám skončením řízení. OSPOD hájí zájem dítěte v případě kolize – střetu zájmu zpravidla rodičů. S dítětem hovoří a snaží se respektovat přání dítěte a jeho nejlepší zájem (individuální řešení).

OSPOD ke své práci využívá mnoho metod: případové konference, rodinné konference, pohovory, pozorování, šetření, zjišťování, apod. Každý případ je řešen vždy individuálně. O dětech vede spisovou dokumentaci ve fyzické podobě. Poskytuje poradenství napříč všemi agendami. Agendy se navzájem prolínají. Pracovnice jednotlivých agend v mnohých případech řeší i další přidružené problémy, nejedná se vždy o jednoznačné řešení jednotlivých případů přidělených do jedné agendy.

OSPOD vyřizuje dožádání i jiných OSPOD a také je ustanovován kolizním opatrovníkem i pro děti z jiných ORP (obec s rozšířenou působností).

OSPOD pracuje jako tým, na jednotlivých případech spolupracuje (pokud je to nutné) více pracovníků. OSPOD spolupracuje i se sociálními pracovníky pro dospělé.

Pracovnice OSPOD slouží tzv. dosah od pondělí do pondělí. Znamená to, že jsou v dosahu na telefonu mimo řádnou pracovní dobu, 7 dní v týdnu pro akutní potřebu (řešení akutních problémů – dítě bez doprovodu zákonného zástupce, děti ohrožené, výslechy dětí na PČR, atd.). Pohotovostní číslo mobilního telefonu na OSPOD má k dispozici PČR, OSZ v Chebu a soud. O výjezdech pracovnic OSPOD má vždy přehled vedoucí odboru, který je také schopen zajistit přístup pracovnic OSPOD na pracoviště mimo pracovní dobu (i v noci). Stejnou pohotovost slouží i soudci, pokud je nutné podat např. návrh na předběžné opatření, o kterém je nutno rozhodnout do 24 hodin. Právo podat takový návrh má pouze OSPOD. Pracovnice OSPOD, která má dosah, má po celou dobu k dispozici služební vozidlo úřadu. V případě nutnosti (více dětí, apod.) přivolá sloužící pracovnice další pracovnice OSPOD ke spolupráci.

Pro krizové situace, kdy je nutné zajištění dítěte má OSPOD zajištěné sociální lůžko v KKN v Chebu. Je také možné využít tzv. krizové pěstouny, ale pouze na dobu do podání návrhu k soudu, tedy na dobu nezbytně nutnou.

Pracovník OSPOD je podle zákona povinen se pravidelně vzdělávat. Ročně musí splnit 24 hodin a 6 dní odborného vzdělávání.

Vypracovala: Jana Šperlová, DiS. ve spolupráci s pracovnicemi OSPOD

 

 
 
Telefon:
pevná linka: +420 354 524 227
E-mail:
oficiální: cibulka.frantisek@muas.cz
Adresa:
OSV-odbor sociálních věcí
Kamenná 473/52
352 01 Aš 1

 
Kontakty
 
 
 

Počet návštěv: 71904

Kontakt

Městský úřad Aš
Kamenná 473/52
352 01 Aš 1
Telefon: +420 354 524 211
E-mail: podatelna@muas.cz
ID datové schránky: 5nubqy8

Zobrazit úřad na mapě

Sociální sítě

Podrobný kontakt


Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

Informace v patě

web & design WEBHOUSE®, redakční systém vismo®