MENU

Hawker Tempest Mk.V Serie 1

Nepočítám-li stařičké výlisky od firem AMT a Esci, byla slušná čtvrtková stavebnice letounu Hawker Tempest k mání pouze od firmy Eduard. Short-run, který spatřil světlo světa v roce 1997, si však již zasloužil nástupce. Předlohy se chopil stejný výrobce, a tak jsem se s každou prezentací více a více těšil na novinku zapadající do trendu lehce sestavitelných stavebnic s perfektním povrchem, jaké v poslední době Eduard vydává. Na trh se v prosinci dostal první přebal Tempestu Mk.V první série a k němu spousta doplňků.

Ve stavebnici nalezneme více než dvě stovky plastových dílů včetně čtyřicítky alternativních. K tomu samozřejmě malou planžetu barvených leptů a masky, jak je v edici Profipack zvykem. Povrch dílů je pokrytý jemnými nýty naznačenými důlky a ostrým rytím. Na povrchu křídla v horní části šachet hlavního podvozku se objevují mapy, které však po nabarvení nebudou patrné. Na spodních dílech křídla jsou vylisovány montážní otvory pro závěsy raket a nádrží. I když několik prvních strojů je mělo zakryté, jejich přítomnost mi nevadí. Podivná je však nepravidelnost v otvorech závěsů raket. Každý je jinak hluboký s pokaždé s jinak nakloněným dnem.

Excelentní je naznačení podélných nýtových řad hlavami nýtů vystupujícími nad povrch potahu. Naposledy jsem takto kvalitní kombinaci zapuštěných i nad povrch vystupujících nýtů viděl na stavebnice F4F Wildcat firmy Tamiya. Stejně jako v předchozích stavebnicích si ani v této Eduard neporadil s propadlinami na VOP a křidélkách. Na Tempestu však propadliny nejsou pouze na spodní straně inkriminovaných dílů, ale v menší míře i na horních. Výjimkou by mohlo být kormidlo, které má vnější stěny ztenčené díky dutině tvořené vložkou formy, ale i zde se v místech kde končí dutina, jemné propadliny objevují.

Text a foto: Josef Choreň

Více se dočtete v časopisu Modelář 1/2019, který vyšel 16. 1. 2019

Obsah Modeláře 1/2019 naleznete – ZDE.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.