Slyšte, lidé! – Hudební ztráty 2018

Slyšte, lidé! – Hudební ztráty 2018
1. února 2019 Aktuality, Jazz, Blues Autor: Milan Tesař

Britský rockový bubeník Jon Hiseman, polský jazzový trumpetista Tomasz Stańko nebo americká zpěvačka Aretha Franklin – to jsou některé z osobností, které zemřely v roce 2018. Hudebním ztrátám uplynulého roku se budeme věnovat v dalším vydání týdeníku Slyšte, lidé! Premiéru vysíláme 9. února 2019.

Dne 15. ledna 2018 ve věklu 46 zemřela Dolores O’Riordan, zpěvačka irské skupiny The Cranberries. Největší popularity dosahovala v první polovině 90. let. Při jejích koncertech v 90. letech fanoušci šíleli a kritika nešetřila pochvalami. Jejich písně se nesly většinou ve středním tempu, byly melodické, vyznačovaly se silným refrénem, pravidelnou rockovou rytmikou a typickým zpěvem Dolores.

Jen o dva dny později zemřel ve věku 69 let brněnský rockový zpěvák a hráč na klávesové nástroje Oldřich Veselý. Svou uměleckou dráhu začal už v 60. letech, nejprve pouze jako autor písní pro skupnu Synkopy a později se stal přímo jejím členem. Kromě toho zpíval s Blue Effectem a dalšími kapelami a jeho hlas se objevil na více než 15 různých albech.

Další ztráta roku 2018 souvisí přímo s naším vysíláním – poprvé se stalo, že jsme natočili rozhovor s muzikantem, který zemřel ještě předtím, než jsme materiál stihli odvysílat. V dubnu 2018 jsme pořídili telefonický rozhovor s britským bubeníkem Jonem Hisemanem, známým především z legendární skupiny Colosseum. Pořad měl být pozvánkou na koncert Hisemanova nového tria JCM do Prahy. Tuto kapelu dal bubeník dohromady se svými bývalými kolegy ze skupiny Colosseum Clemem Clempsonem a Markem Clarkem. Nahráli album Heroes a jejich turné se velmi slibně rozjelo. Bohužel jen pár dnů po telefonátu byl Jon náhle hospitalizován s nádorem na mozku a 12. června, pár dnů před svými 74. narozeninami, zemřel.

Další výrazný bubeník, slovenský hráč Laco Tropp, zemřel ve věku 79 let 18. června 2018. Pocházel z Košic, ale od 60. let působil na pražské scéně. Hrál v SHQ Karla Velebného, spolupracoval s Janem Hammerem, Rudolfem Daškem nebo Lacem Déczim. A v poslední době jsme jej znali jako dlouholetého spoluhráče pianisty Emila Viklického.

Další legendární slovenský hráč, Fedor Frešo, má datum úmrtí 26. června 2018. Bylo mu 71 let. Hrál v kapele Soulmen s Dežem Ursinym, v Prúdech s Pavlem Hammelem a Mariánem Vargou, se kterým poté působil i ve skupině Collegium Musicum. Byl členem skupiny Fermata, spolupracoval s Petrem Lipou a také s Blue Effectem Radim Hladíka. Podílel se také na albu Vandrovali hudci Jaroslava Hutky. Z poslední doby stojí za zminku jednak knihu Sideman, kterou Fedor Frešo napsal, a dvě hudební angažmá. U nás ve studiu hrál živě v červnu 2016 se skupinou Juraje Turteva Dura & Blues Club. A ještě krátce před smrtí koncertoval s rodinnou kapelou české bluesové zpěvačky Petry Börnerové. V ní 70letý hudebník vytvořil zajímavou rytmickou dvojici s osmiletým bubeníkem, synkem Petry a jejího manžela Tomáše Bobrovniczkého.

V červnu 2018 zemřel ve věku nedožitých 63 let Jiří moravský Brabec, hudební publicista, textař, konferenciér, dlouholetý fanoušek Proglasu. Byl prvním držitelem ceny Za krásu slova, kterou naše rádio uděluje na festivalu Mohelnický dostavník. V Kuřimi organizoval finále Zahrady písničkářů. Brabec začínal jako počítačový expert a byl jedním z prvních publicistů, kteří vydávali vlastní internetový časopis – jmenoval se MagaZlín. Brabcovy texty zpívali Slávek Janoušek, Žalman, skupina Mošny, Bokomara, sourozenci Ulrychovi, Jiří Pavlica s Hradišťanem a další.

Jazzový svět postihla velká ztráta 29. července 2018. Ve věku 76 let zemřel trumpetista Tomasz Stańko, přední polský hudebník. Narodil se v roce 1942 a na polské scéně působil jako sólista od 70. let. V roce 1997 vydal světově úspěšné album Litania, které bylo poctou Krzysztofu Komedovi, v jehož kvintetu v 60. letech svou dráhu začínal. Na přelomu tisíciletí si Stańka vzalo pod svá křídla prestižní jazzové vydavatelství ECM. V roce 2002 se tento Polák stal prvním laureátem Evropské jazzové ceny, udělované ve Vídni, a o dva roky později získal vysoké státní vyznamenání doma v Polsku. Pravidelně se také umisťoval v první desítce žebříčku nejlepších světových trumpetistů podle časopisu Downbeat.

Slavná soulová zpěvačka Aretha Franklin zemřela 16. srpna ve věku 76 let na rakovinu slinivky. V roce 1987 byla jako první žena uvedena do Rokenrolové síně slávy. Začátky její kariéry byly spojeny mimo jiné se spoluprací s Martinem Lutherem Kingem, se kterým jako 16letá absolvovala své první turné a kterému zpívala před 50 lety na pohřbu. Řada jejích písní, především z druhé poloviny 60. let, je stále oblíbená. Majitelka mimořádně silného hlasu intenzivně koncertovala až do svého onemocnění, které propuklo v roce 2010. Ještě do roku 2017 se však nemocná zpěvačka občas objevila na pódiu.

Na začátku října 2018 zemřel Charles Aznavour, francouzský šansoniér s arménskými kořeny, jeden z mála celosvětově úspěšných zpěváků ve francouzském jazyce. I když mu bylo 94 let, prakticky do poslední chvíle koncertoval. V Praze vystoupil v roce 2016 a znovu ještě v březnu 2018. V té době údajně řekl: „Vůbec se necítím na umírání. To nechám těm, kdo jsou depresivní.“ Aznavour byl uznávaným interpretem francouzského šansonu, ale blízko měl i ke swingu, jazzu a střednímu proudu. Narodil se v Paříži rodičům, kteří uprchli z Arménie před genocidou. V posledních letech svého života bydlel na jihu Francie v horské oblasti Alpilles. Jako autor měl na svém kontě na 1200 skladeb. U nás je s českými texty zpívali například Judita Čeřovská, Rudolf Pellar, Helena Vondráčková, Eva Olmerová, Karel Gott nebo Marie Rottrová. Aznavour prodal po celém světě více než 100 000 hudebních nosičů. Byl držitelem několika filmových cen jako herec – Césara za celoživotní dílo nebo Zlatého lva z benátského festivalu. Hrál asi v 60 filmech. V neposlední době se zabýval také charitativní činností a politikou. Ve zralém věku získal čestné arménské občanství a působil jako velvyslanec Arménie při UNESCO a dalších mezinárodních organizacích. V roce 1988 se aktivně podílel na shromažďování finanční pomoci pro Arménii, zasaženou zemětřesením, a už v roce 1969 protestoval proti situaci v Československu poté, co se v Praze upálil Jan Palach. Své poslední album s názvem Encores Aznavour natočil v roce 2016, tedy ve věku 92 let.

Tomáš Berka, kytarista a zpěvák folkových skupin Corpus Delicti a VoKoBere, zemřel ve věku 50 let v říjnu 2018 na následky mozkové mrtvice, která jej postihla přímo na pódiu. Redakce internetového portálu Folktime uvedla: „Věnoval se pedagogické činnosti v oboru akustická kytara, nástrojů, které miloval a s láskou restauroval, rozpoznával a rozvíjel hudební talenty. Spolupracoval s plejádou muzikatů z různých žánrů, podílel se na řadě akcí vždy připraven pomoci, byl pohotový a výstižný moderátor, vtipný glosátor, muž mnoha různých zájmů, byl to kamarád.“ Berkova skupina Corpus Delicti byla v roce 1994 jedním z prvních držitelů Krtečka, divácké ceny na festivalu Zahrada, který se tehdy ještě konal ve Strážnici.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!