V Přerově dnes probíhají volby. Lidé v nich rozhodnou o svých zástupcích v místních výborech

Počet nominovaných v některých částech města je ve srovnání s minulými roky až dvojnásobný. Třeba v Dluhonicích. Důvodem je plánovaná trasa dálnice D1, která by lidem měla vést těsné blízkosti jejich domů.

„Já se tomu zájmu mezi lidmi vůbec nedivím,“ říká paní Vlaďka, která prodává v obchodě se smíšeným zbožím na návsi v místní části Přerova v Dluhonicích. „Je to hlavně kvůli dálnici, kterou nám tu přislíbili a nic se neděje, takže lidé to chcou řešit,“ dodává prodavačka.

Pavel Ježík místní výbor v Dluhonicích vedl dvě volební období. Taky on se letos rozhodl znovu kandidovat. „První a poslední, co je z mého pohledu pro vesnici důležité, je samospráva,“ vysvětluje Ježík.

Naopak ve zbývajících jedenácti místních částech města je tentokrát zájem o volby výrazně nižší. „Bylo nominováno sto kandidátů. Je to méně oproti minulým volbám. V roce 2014 bylo 124 nominantů,“ potvrzuje mi Zdeněk Daněk z přerovského magistrátu.

Ve volební místnosti v Kozlovicích právě finišují přípravy na nadcházející volby. Marie Janečková dokončuje úklid a odkládá smeták s lopatkou. Volit prý určitě půjde.

 „Je to důležité, abychom je tam měli, protože nás budou zastupovat a snad se jim podaří něco prosadit, aby nám město něco udělalo. Jsou potřeba chodníky, cesty,“ říká Marie Janečková.

 Volební místnosti se v místních částech Přerova otevřou v 9 hodin ráno a uzavřou pak úderem 21té hodiny. Nově zvolené zástupce musí v jejich funkcích pak ještě potvrdit zastupitelé. Sejdou se v závěru února.

autor: kra
Spustit audio