O nás
 
Kontakt
 
in Web czech .cri.cn

Hlavní stránka  Cestování  Kultura  Byznys  Komunikace  Čínština  Hudba  Foto  Čínská encyklopedie  Stará stránka

Čína podporuje založení mechanismu obchodního urovnání s Íránem
2019-02-01 20:13:18 cri

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Geng Shuang v pátek na tiskové konferenci uvedl, že Čína oceňuje úsilí evropských zemí na ochranu íránské jaderné dohody a podporuje založení mechanismu pro obchodní urovnání s Íránem. Podle informace ministři Francie, Německa a Velké Británie vydali ve čtvrtek společné prohlášení, ve kterém oznámili založení mechanismu na podporu obchodního urovnání s Íránem.

Geng Shuang řekl, že Čína vysoce oceňuje úsilí evropských zemí o udržení íránské jaderné dohody a podporuje zavedení mechanismu pro obchodní urovnání s Íránem, což plně odráží evropské odhodlání na ochranu multilateralismu. Čína pevně podporuje EU a Írán, aby pokračovaly ve spolupráci s cílem co nejrychleji realizovat tento mechanismus. Mechanismus musí být otevřený třetím stranám na podporu běžné hospodářské a obchodní spolupráce mezi mezinárodním společenstvím a Íránem. Čína rovněž pevně podporuje politické a diplomatické úsilí EU a to, aby se ujala vedoucí role při ochraně íránské jaderné dohody.

Geng Shuang řekl, že Čína důsledně tvrdí, že íránská jaderná dohoda je důležitý úspěch multilateralismu a je to také dohoda schválená Radou bezpečnosti OSN, proto by měla být plně a efektivně realizována. To přispěje k míru a stabilitě na Blízkém východě a k mezinárodnímu nešíření jaderných zbraní v souladu se společnými zájmy mezinárodního společenství. Čína doufá, že všechny zúčastněné strany budou dodržovat směr politického řešení a společně zajistí realizaci této dohody.

(Luděk)

Příslušné zprávy
Přidat komentář
© China Radio International.CRI. All Rights Reserved.
16A Shijingshan Road, Beijing, China