TIP REDAKCE: Životní láska, nebo domácí mazlíček? Tři songy, u kterých to není úplně zřejmé

Freddie Mercury a Brian May | Zdroj: EveningStandard.com

Žena – typický předobraz rockové písně, múza a studnice nekonečné inspirace. Je tomu ale vždycky tak? Vybrali jsme pro vás tři skladby, u kterých to vypadá, že pro ně první věta platí. Ne vždy je ale všechno tak, jak se na první pohled zdá. A jak se v následujících řádcích dočtete, ne vždy se na významu písně dokáží shodnout autoři knih nebo dokonce samotní členové kapely.

Guns N‘ Roses – Used To Love Her

Písnička Used To Love Her, označována ve své době jako country boogie, vyvolala pozdvižení hned po svém uvedení na druhé straně singlu Paradise City. Axl v ní totiž zpívá o tom, že ho jeho přítelkyně doháněla k šílenství takovým způsobem, že ji zabil a zakopal. Sám se následně ohradil tím, že byl text zamýšlen pouze jako vtip. Podle Izzyho Stradlina se pak jednalo o reakci na song, který slyšel v rádiu: „Kdosi tam kvílel o tom, jak se k němu jeho holka chová špatně. Když jsem to slyšel, chtěl jsem to rádio popadnout a mrsknout s ním o zeď. Taková sebelítost! Tak jsme se rozhodli tu písničku přepsat a dát jí lepší konec.“

Čtěte také: TIP REDAKCE: Green Day, Guns N’ Roses nebo Placebo aneb 5 alternativních verzí slavných hitů

Sám Axl na jednom z koncertů píseň uvedl slovy, že je o pocitu, kdy je vaše přítelkyně takovou osinou v zadku, že byste ji nejraději usekli hlavu a pohřbili hluboko v zemi. Spousta fanoušků se pak s tímto vysvětlením ztotožnila.

Naprosto rozdílnou verzi ale ve své knize přináší Slash. Podle něj Axl skladbu ve skutečnosti napsal o svojí fence, kterou měl rád, ale byla moc stará a nemocná, takže jí musel zabít a zakopat na dvorku. Ostatně je v textu explicitně uvedeno, že ta „ona“ byla žena, takže to klidně mohla být i fenka.

The Beatles – Martha My Dear

S celkem nenápadnou skladbou Martha My Dear, která vyšla v roce 1968 na takzvaném Bílém albu, to pak bylo podobně.  Vzhledem k tomu, že měl autor skladby, Paul McCartney, staroanglického ovčáka jménem Martha, ke kterému navíc podle Johna Lennona choval velmi vřelý vztah, je celkem pochopitelné, že se fanoušci domnívali, že Paul v baladě promlouvá právě ke svému psovi, nebyla to však jediná z teorií. Nasnadě totiž byla i verze, že pravou Paulovou inspirací byla jeho bývalá přítelkyně Jane Asher. Tomu by ostatně mohla nasvědčovat i část textu, kde se zpívá: „You have allways been my inspiration“, což přesně sedí na Paulovu Jane, o které před tím napsal například:  „Here, There and Everywhere, I’m Looking Trough You, For No One nebo We Can Work It Out.“

Čtěte také: TIP REDAKCE: Synové a dcery The Beatles

V knize Hard Day’s Write zabývající se texty písní od The Beatles byste ale mohli najít trochu rozdílné vysvětlení. A to, že Paul v písní nezpívá o nějaké konkrétní múze, kterou měla být Jane, ale o múze v pravém slova smyslu. O abstraktní postavě, která mu přináší inspiraci a našeptává nápady.

Sám autor však obě hypotézy později vyvrátil s tím, že píseň napsal skutečně o svém milovaném mazlíčkovi, kterého si do svého londýnského bytu v Cavendish Street koupil v roce 1965. V knize Many Years From Now od Barryho Milese se k songu vyjadřuje takhle: „Ačkoliv by se mohlo zdát, že se tam zpívá o dívce jménem Martha, je to ve skutečnosti o psovi. Náš vztah byl ale čistě platonický, věřte mi.

Queen – Delilah

Dost ale o psech. Byla by hanba nemít zde nic pro milovníky koček. Navíc, když hned jeden z největších nebyl nikdo menší než nezapomenutelný Freddie Mercury. To je ostatně patrné i z megaúspěšného a oceňovaného filmu Bohemian Rhapsody.

Čtěte také: TIP REDAKCE: Od The Beatles po Queen aneb Když filmem zní hity vaší oblíbené kapely

Freddie měl skutečně hned několik koček, které v jeho životě nepředstavovaly ani tak mazlíčky, jako spíše plnohodnotné členy rodiny. Každý čtyřnohý kamarád měl svůj pokoj a Freddie jim dokonce i s oblibou telefonoval z turné. To všechno bylo ostatně vidět i ve zmiňovaném filmu.

První kočky, Toma a Jerryho, věnovala Freddiemu jeho přítelkyně a mnohaletá láska Marry Austin. V průběhu času jich však přibývalo a nakonec jich měl s Tiffany, Dorothy, Goliath, Lily, Miko, Oscarem, Romeem a Delilah hned deset. Podle Freddieho přítele Jima Huttona se ke chlupatým mazlíčkům jejich majitel choval jako k vlastním dětem. Každá měla na Vánoce nachystanou punčochu plnou dobrůtek a kdykoliv se některá z nich někam zatoulala, byl strachy bez sebe.

V době sólové kariéry navíc Freddie věnoval své album Mr. Bad Guy kocourovi Jerrymu. Dále tu byli vyjmenovaní i Tom, Oscar a Tiffany a všichni milovníci koček.

Ne všichni však o Freddieho obrovské lásce ke kočkám věděli a taky zřejmě ne každý znal nazpaměť všechna jejich jména. Proto taky ne hned všem došlo, že skladba Delilah z alba Inuendo není o dívce, která Freddiemu vždy vykouzlí úsměv na tváři a najednou mu není do pláče. Je ve skutečnosti o jeho vůbec nejoblíbenější kočce, která byla podle Huttona Freddieho princeznou.

To, jak si svých koček váží, pak frontman Queen ukázal i v klipu k písni Theese Are the Days of Our Lives, kde vystupuje ve vestě, na které jsou všichni jeho mazlíčci vyobrazení.


Napište komentář

Veronika Sodomová
O Veronika Sodomová 164 Článků
Holka z Vyškova, která strávila pubertu v knížkách o rockových hvězdách s vidinou toho, že jednou bude na jejich místě. Po čase se však střetla s tvrdou realitou a zjistila, že to nebude tak snadné, tak teď o těch hvězdách aspoň píše. Na tvrdý rock stále a nikdy nedá dopustit a považuje ho za lék na všechny chmury. jen se pořád nemůže rozhodnout, jestli má radši kluby nebo festivaly.