Netflix začal na Slovensku nabízet české titulky, lokalizovány jsou stovky filmů a seriálů

1. únor 2019

České titulky byly doposud dostupné pouze zákazníkům americké služby na našem trhu, slovenští předplatitelé měli bohužel smůlu.

Americká on-line videopůjčovna Netflix začala na Slovensku nabízet svým zákazníkům konečně filmy a seriály s českými titulky. Doposud byli předplatitelé odkázáni pouze na slovenské titulky, které však byly k dispozici pouze u několika desítek titulů. Českých by mělo být v současné době podle databáze Filmtoro.cz okolo 330. Novinku, kterou zaznamenala redakce portálu Digitální rádio u prvních diskutujících na Facebooku, potvrdil portálu Digitální rádio Ľubomír Tuchscher. Ten je výkonným ředitelem Slovenského sdružení pro značkové výrobky (SZZV). Tuchscher byl hlavním iniciátorem petice za přidání českých titulků na Slovensku, která má na portálu Change.org přes pět tisíc podpisů.

Petici se ve velké míře věnovala i některá slovenská média. Prostor dostala například i v podcastech portálu SME.sk. Zpřístupnění českých titulků na Netflixu je velmi dobrou zprávou, protože trh se tak pro americkou službu opticky zvětšuje a vzniká větší poptávka po lokalizaci obsahu. Od února přidal Netflix do nabídky s českými titulky filmy The Circle, Stepfordské paničky a Burlesque. Ty jsou k dispozici již zákazníkům služby v obou zemích bývalé federace. The Circle s Emmou Watson je mezi novinkami k dispozici také v Ultra HD rozlišení. Nově přidané snímky Transformers: Poslední rytíř a Šílený Max: Zběsilá cesta českými titulky nedisponují.

"Velmi mě těší, že Netflix zareagoval ani ne do měsíce od spuštění petice a udělal druhé nejlepší možné řešení pro Slováky. Stále platí, že nejlepším krokem by bylo, kdyby služba měla slovenskou lokalizaci. Zpřístupněním češtiny udělal svou knihovnu alespoň tak srozumitelnou slovenskému masovému publiku, jak to dělá HBO se službou HBO GO nebo Markíza s Voyo. Touto cestou děkuji všem více než 5.000 lidem nejen ze Slovenska, kteří se pod peticí podepsali a pomohli dosáhnout to, po čem jsme individuální volali již více než rok. Slováci si tak již tento víkend budou moci prohlédnout například hlavního oscarového favorita, film Roma ne s anglickými, ale českými titulky," uvedl pro Digitální rádio Tuchscher.

autor: lukpo
Spustit audio

Související