Sobota 27. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 5 - SkoroJasno

28.04.2024 - Neděle

Teplota: 21 / 10 - PoloJasno

Zvítězili vojáci ze 7. mechanizované brigády v Hranicích

01. února 2019 - 07:51

Zpět na seznam článků

Letošní Winter Survival je již minulostí

Zvítězili vojáci ze 7. mechanizované brigády v Hranicích

Nejlepší týmy na stupních vítězů foto: Jiří Pařízek

Ve čtvrtek 31. ledna odpoledne je v jesenických horách po všem. Čtyři dny tvrdého soupeření s nástrahami přírody, náročnými úkoly a se sebou samým mají účastníci armádního závodu za sebou. Po finálové etapě přední pozice na mistrovství obsazují české týmy, Slováci jsou po statečném boji bronzoví.

Výstup slovenského družstva po sjezdové trati foto: Jiří Pařízek

Otevřené mezinárodní Mistrovství AČR v zimním přírodním víceboji Winter Survival, které v rámci české armády připravila Univerzita obrany, prověřovalo u vojáků úroveň dovedností z oblasti speciální tělesné přípravy, vojenského výcviku a také schopnost rychlého a správného rozhodování při plnění úkolů. Závod zdárně dokončilo šestnáct z devatenácti.

Paralelní slalom na sjezdovce Kazmarka v Karlově foto: Jiří Pařízek

Hned dvakrát se k historii obracel letošní ročník armádního přeboru. Pořadatelé chtěli připomenout jednak čtvrt století existence náročného novodobého závodu, jednak i výročí prvních mezinárodních armádních lyžařských závodů vojenských hlídek, které se uskutečnily v únoru 1924 v Železné Rudě.

Člen týmu logistického pluku Pardubice foto: Jiří Pařízek

V posledních soutěžních disciplínách šlo především o rychlost při slalomu a fyzickou kondici při výstupu po sjezdové trati. Do čtvrtečního závodu nenastoupila dvě družstva ze zdravotních důvodů, a to vojáci z 26. praporu horských myslivců z Rakouska a příslušníci 153. ženijního praporu z Olomouce. Výstup a vyřazovací jízdy paralelního slalomu se uskutečnily na sjezdovce Ski arény Karlov pod Pradědem. Paralelnímu slalomu suverénně kralovali vojáci 5. pluku speciálního určení v Žilině, na které české týmy nestačily.

Dojezd hlídek do cíle paralelního slalomu foto: Jiří Pařízek

Vítězem 25. ročníku Winter Survival se stalo družstvo 7. mechanizované brigády v Hranicích ve složení kapitán Viktor Novotný (74. lehký motorizovaný prapor Bučovice), rotmistr Josef Zlámal a desátník Milan Wurst (73. tankový prapor Přáslavice). „Bylo to těžké, ale motivace byla veliká. Jsme rádi, že jsme letos vyhráli my. Od začátku jsme se velmi snažili a také jsme měli štěstí,“ zhodnotil výsledek hlídky kapitán Viktor Novotný. Tým vojáků 7. mechanizované brigády patří na mistrovství Winter Survival tradičně k nejlepším, od roku 2014 třikrát za sebou zvítězili a loni byli druzí.

Slavnostní vyhlášení výsledků v Karlově Studánce foto: Jiří Pařízek

Stříbrné medaile vybojovali vojáci z 13. dělostřeleckého pluku Jince – nadporučík Matěj Picka, desátník Tomáš Bobek a svobodník Vojtěch Neumann. Bronz zaslouženě získali rotmistr Martin Dlhopolec, četař Vladimír Šooš a desátník Michal Rajniak ze slovenského 5. pluku speciálního určení v Žilině. „Byl to lítý boj až do konce. Z třetího místa máme obrovskou radost,“ uvedl rotmistr Martin Dlhopolec, který také pochválil organizátory víceboje za kvalitní závod.

Generálmajor Jiří Verner hovoří k závodníkům foto: Jiří Pařízek

Nejúspěšnějším týmům poháry a ceny předali zástupce náčelníka Generálního štábu – ředitel Společného operačního centra generálmajor Jiří Verner, rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jan Krkoška, ředitel státního podniku Vojenský technický ústav Praha Jiří Protiva a zástupci partnerů mistrovství.

Předání pohárů vítězům armádního mistrovství WS 2019 foto: Jiří Pařízek

Stříbrnému družstvu 13. dp Jince předává cenu ředitel VTÚ Jiří Protiva foto: Jiří Pařízek

Slavnostní ceremoniál proběhl před lázeňským domem Libuše v Karlově Studánce, kde ho mohli sledovat lázeňští hosté a obyvatelé obce.

Autor: red., Pavel Pazdera, foto: Jiří Pařízek

Fotogalerie

Nejlepší týmy na stupních vítězů      foto: Jiří Pařízek

Související články

Další články z rubriky

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Vystaví ve věži kostela sv. Bartoloměje

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Vodohospodáři vezmou sinicím výživu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.