Móda a Společnost

Jak nosit funkční prádlo

Termoprádlo se vyrábí ze speciálních vláken, které dokáží od těla odvádět pot a izolovat ho od chladu. Jeho velkým pozitivem je i to, že rychle schne, jde o lehké oblečení, nestudí, neomezuje v pohybu, v zimě vás zahřeje a v létě zase ochladí. Má však jistá specifika, která se týkají jeho nošení. A právě v tom lidé nejvíce chybují. Víte, jak správně nosit funkční prádlo?

Dnes si bez něj neumíme představit valnou většinu sportovních aktivit. Vhodně zvolené funkční prádlo zajistí, že vaše tělo zůstane v teple a v suchu.

Funkční prádlo versus bavlna

Funkční materiály zajistí to, že se pot rozloží do větší plochy oblečení, díky čemuž rychleji uschne. Oblečení tak vlhkost na rozdíl od bavlny nesaje do sebe, ale nechá ji přecházet do dalších vrstev až se nakonec dostane do vzduchu. U jiného oblečení to tak nefunguje. I sebelepší bavlna vlhkost vsákne do sebe a pak dlouho trvá než uschne. Negativně pro bavlnu hovoří i skutečnost, že vlhká bavlna ztěžkne, studí a vám díky tomu hrozí nachlazení.

Účel funkčního oblečení

Při výběru funkčního prádla si všímejte, k jakému bude sloužit účelu. Každý sport totiž vyžaduje své speciální funkční oblečení. Všechno termo oblečení je totiž upraven dle potřeb daného sportu. Zaměřit byste se měly i na to, v jakých klimatických podmínkách ho budete používat a také jak často a jak dlouho ho budete nosit.

Vrstvení funkčního oblečení

Pro zajištění správné funkce termo oblečení, je nutné dodržovat správné vrstvení. Jedná se o tři vrstvy. Tou základní je vrstva, která odvádí pot od těla. Tato vrstva je v přímém kontaktu s kůží, kterou musí těsně obepínat. Tuto spodní vrstvu obvykle tvoří trička, tílka, ponožky, podprsenky, kalhotky, spodky nebo legíny. Druhá prostřední vrstva funguje jako izolant, který vás chrání před vnějším chladem. Tato vrstva drží tělem vytvořené teplo a zároveň zabraňuje pronikání studeného vzduchu na tělo. I druhá vrstva (roláky mikiny, tepláky) odvádí vlhkost dále od těla.

Poslední vrstva chrání tělo před nepříznivými vlivy počasí. Obvykle je nepromokavá a větruodolná. Kromě toho je však i dobře prodyšná. Do této vrstvy náleží bundy, kalhoty i vesty. Aby vše fungovalo jak má, nesmí být žádná vrstva narušena oblečením vyrobeným z nefunkčních materiálů. Mimo je i bavlněné oblečení.

Termoprádlo a jiné funkční oblečení pouze u osvědčených prodejců, jako Luxusnipradlo.cz, kde si můžete být jisti jeho vysokou kvalitou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..