natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Co psala světová média o Severoatlantické alianci

    Čína uzavírá před veřejností své vojenské vesmírné středisko v Argentině

    1. února 2019  16:30

    Čínský letoun J-20. Ilustrační foto. | foto: Alert5

    Čína uzavírá před veřejností své vojenské vesmírné středisko v Argentině

    Pro vysvětlení účelu tohoto střediska vybudujeme návštěvnické centrum, slíbila Čína v době zahájení výstavby vojenského vesmírného střediska v argentinském regionu Patagonie. Nyní středisko od okolí odděluje téměř 2,5 metru vysoký žiletkový plot a návštěvy jsou možné pouze po předchozí domluvě.

    Ačkoliv je stanice obestřena tajemstvím, které rozvíjí konspirační teorie a vyvolává znepokojení americké administrativy, jejím cílem je mírové pozorování a zkoumání vesmíru, tvrdí Čína. V přistání čínského vesmírného plavidla na odvrácené straně Měsíce letos v lednu hrálo středisko klíčovou roli, uvádí čínská média.

    Kam dál?
    Pence: Vesmírné velitelství spojí všechny vesmírné vojenské schopnosti (19.12. 2018)
    Čínská vojenská síla roste, varuje nová zpráva z Pentagonu (16.1. 2019)

    Zdroj: Reuters (USA)

    ---

    Kongres USA chce přezkoumat záměr nasazení jednotek u hranic

    Možné úmyslné zatajení plánu na posílení jednotek při jižních hranicích Spojených států, o kterém vypovídali v Kongresu představitelé ministerstva obrany, chtějí přezkoumat američtí zákonodárci.

    „Věcí číslo jedna, jakou požaduje Výbor kongresu pro ozbrojené složky od ministerstva obrany, je transparentnost,“ uvedl předseda výboru za Demokraty Adam Smith. Za vynechání zmínky o současných plánech na posílení aktivní vojenské přítomnosti u mexických hranic o 3 500 vojáků kritizoval Smith politického náměstka ministra obrany Johna Rooda.

    Kam dál?
    Pentagon prodloužil vojenskou misi na jižní hranici USA o devět měsíců (16.1. 2019)

    Zdroj: Military Times (USA)

    ---

    Instruktoři boje v arktických podmínkách nabízí rady pro mrazivé počasí

    „Cílem našeho výcviku není „přežití“ mrazu, ale „prospívaní“ v něm,“ říká velitel výcvikového centra pro boj v arktických podmínkách major Chad Peltier. Všichni odborníci radí oblékat se v mrazech do čistého, vrstveného oděvu volného střihu, jaký umožňuje dobrý oběh a pohyb.

    „Zásadou je žádná bavlna, ta neodpuzuje vlhkost,“ radí trenér Joe Ernst. Je dobré zakrýt kůži co nejvíce, nicméně „příliš mnoho oblečení představuje stejné nebezpečí jako jeho nedostatek,“ dodává Ernst. Není možné se vždy vyhnout mrazu, klíčové jsou přestávky na zahřátí, připomíná trenér.

    Kam dál?
    Extrémní závod připomene první armádní klání na lyžích z roku 1924 (21.1. 2019)

    Zdroj: Stars and Stripes (USA)

    ---

    Britské síly čelí „7miliardové černé díře ve financování vybavení“

    V plánu britského ministerstva obrany na vybavení ozbrojených sil v příštích 10 letech je černá díra ve výši nejméně 7 miliard liber, uvádí zpráva sněmovního Výboru pro veřejné výdaje. Ministerstvo není schopno „přesně vyčíslit své programy“, tento nedostatek může v roce 2028 dosáhnout částky 14,8 miliard liber, dodává výbor. Vyrovnávali jsme se s finančními výzvami, kterým musíme čelit, tvrdí ministerstvo obrany.

    „Věříme, že letos dodáme plán pro nákup vybavení odpovídající rozpočtu, stejně jako vloni, snažíme se zajistit naší armádě ta nejlepší plavidla, letouny a vozidla,“ prohlásil mluvčí ministerstva.

    Kam dál?
    Rheinmetall a BAE chtějí spojit síly na britském trhu (22.1. 2019)

    Zdroj: BBC (Velká Británie)

    ---

    Izrael zahájil výcvik německých operátorů dronů Heron

    Operátoři bezpilotních prostředků německé luftwaffe zahájili svůj výcvik na dronech Heron TP, který probíhá na izraelské letecké základně Tel Nof nedaleko města Tel Avivu. Zahajovací hodiny se zúčastnilo šest dvoučlenných posádek ve složení pilot a operátor sensorů. Nákup letových hodin na pěti strojích schválil německý parlament vloni v létě. Pronajaté izraelské stroje chtějí německé síly využít k průzkumným a případně i ozbrojeným misím na podporu jednotek bundeswehru při nasazení v Mali a Afghánistánu.

    Představa bezpilotních letounů nesoucích zbraně je v Německu stále velmi kontroverzní navzdory ujištění ministerstva obrany, že zbraně by byly použity pouze v případě přímého ohrožení německých pozemních jednotek. Němečtí představitelé se proto o osmitýdenním výcviku opatrně zmínili pouze jako o omezeném na monitorovací schopnosti. Zvláštní žádost o postupné vyzbrojení dronů zástupci ministerstva obrany patrně zákonodárcům teprve předloží.

    Kam dál?
    Německému Bundeswehru chybí vybavení i lidé (30.1. 2019)

    Zdroj: Defense News (USA)

    voj; natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media