fb pixel Číňané navštívili Zemana: Huawei se prý nemáme bát. Mýlí se tedy všichni ostatní, kdo před firmou varují? – G.cz
Vyhledávání

Číňané navštívili Zemana: Huawei se prý nemáme bát. Mýlí se tedy všichni ostatní, kdo před firmou varují?

+ DALŠÍ 2 FOTKY + DALŠÍ 3 FOTKY

Na Pražský hrad zamířila ve čtvrtek na návštěvu čínská delegace. Kromě čínského velvyslance Čang Ťien-mina, přijal prezident i dva představitele společnosti Huawei, kteří ubezpečovali, že dodržují všechny příslušné standardy. Už se cítíte ve větším bezpečí?

Václav Roman
Václav Roman 1.2.2019, 16:38

Uklidnění z Hradu, které zneklidnilo

Varování před výrobky čínské telekomunikační firmy Huawei tu máme už od prosince loňského roku. Podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost představují bezpečnostní riziko, Miloš Zeman je však opačného názoru. Kauzu kolem Huawei bagatelizoval ještě předtím, než se mu dostalo ubezpečení, že ze strany Číny nehrozí žádná špionáž ani odposlechy.

O návštěvě velvyslance a lidí z Huawei informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček: „Zástupci společnosti Huawei informovali prezidenta republiky o současném stavu investičních aktivit a dalších plánech do budoucna. Diskuse byla věnována i otázkám kybernetické bezpečnosti. Zástupci společnosti Huawei deklarovali, že dodržují příslušné standardy.“

Těmi zástupci čínské společnosti byli pánové James Li a Xi Peng. James Li je člen dozorčí rady a prezidentem Huawei pro evropský region a Xi Peng je zase prezident Huawei Enterprise Business pro země střední a východní Evropy a Skandinávie.

Spiknutí čučkařů?

Můžeme být v klidu, vždyť máme ujištění z první ruky, že se nic špatného neděje. Ale co zmíněné varování našeho bezpečnostního úřadu? A co varování bezpečnostních úřadů další zemí světa? Už i ty německé jsou proti tomu, aby se čínská firma podílela na výstavbě mobilní sítě 5G. To se všichni ti, kdo varují, zmýlili? Nebo si to snad v rámci globální obchodní války vymysleli? Je tu snad globální spiknutí čučkařů?

Zeman to bude moct na jaře prodiskutovat s nejvyšším představitelem firmy Huawei. Ovčáček nastínil, o čem se na čtvrteční schůzce ještě jednalo: „Tématem byla i nadcházejí dubnová cesta prezidenta republiky do ČLR. Prezident republiky plánuje v rámci programu návštěvy také setkání s generálním ředitelem společnosti Huawei.“

Celá tato záležitost rozlítila Miroslava Kalouska (TOP 09), který na svém twitterovém účtu napsal: „Tady končí legrace. To už je otevřené ohrožování národních bezpečnostních zájmů prezidentem republiky.“ Má jednoduchý recept, jak dalšímu ohrožování našich zájmů zabránit. Vyzývá vládu, aby prezidentovi neschválila rozpočet jeho cesty do Číny, protože tato cesta by mohla přinést více škody než užitku.

A zde si můžete přečíst o tom, že dát přednost Apple před Huawei se Babišovi vyplatilo. Na rozdíl od Zemana se nejspíš podívá do Bílého domu.

Podobné články

Doporučujeme

Další články