Nejoblíbenější bylinky pro rychlou detoxikaci organismu

detoxikace smoothie

Necítíte se po vánočních svátcích právě fit? Možná vám může pomoci detoxikace, která odplaví z organismu množství usazených odpadních látek, volné radikály, zbytky nežádoucí chemie a další problematické prvky. Na tu opravdu základní se není třeba nijak složitě připravovat. Stačí si do lékárny zajít pro vhodné bylinky.

Každá detoxikační kúra (detoxikace) z našeho seznamu trvá rovný týden. Aby byly výsledky co nejlepší, snažte se během této doby stravovat zdravě, vyhýbat se alkoholu, dopřát si alespoň trochu pohybu a dbát na dostatečný pitný režim o minimálně 0,5 l vyšší, než je doporučované denní množství. Během detoxikace toxiny a další škodlivé látky totiž opouštějí naše tělo právě v moči, potu, ale také například přes kožní póry. Nelekejte se tedy, pokud se vám přechodně zhorší potíže s pletí nebo se vyskytne akné. Jde o přirozený stav, který se během několika dní upraví zcela bez vaší pomoci.

Kopřivová kúra pro detoxikaci jater

Kopřiva patří k nejžádanějším bylinkám novoročního detoxikačního šílenství. Ne, zázraky neumí, ale s očistou jater si poradí absolutně skvěle. Navíc kopřivový čaj nepatří co do chuti k těm nejhorším, tak proč ho nevyzkoušet?

Budete potřebovat 3 lžíce sušených kopřivových listů na den. Ráno, v poledne a večer přelijte jednu lžíci velký šálkem horké vody a nechte louhovat asi 10 minut. Poté vypijte. Ještě silnější je kopřivová očista na jaře, tehdy však místo jedné lžíce sušených kopřiv použijete raději dvě lžíce čerstvých listů, které jste předtím nadrobno nasekali.

Náš tip: kopřivové smoothie.

Kopřivy nemusíte užívat jen ve formě čaje. Ty čerstvé (asi tři lžíce) rozmixujte se sklenicí vlažné vody a vzniklou tekutinu potom přeceďte. Můžete vypít jen tak nebo použít jako základ pro přípravu ovocných či zeleninových smoothie. A chcete-li vyzkoušet detoxikaci, opět si dopřejte sklenici příjemného nápoje 3x denně.

Kúra z černého rybízu pro očistu střev

Černý rybíz na zahradě obvykle pěstujeme kvůli jeho plodům. Obsahují totiž množství vitamínu C, a také antokyanů, což jsou velmi významné antioxidanty. Pro detoxikaci však můžeme s úspěchem použít i jeho listy. V lékárnách je seženete snadno, chuť mají vcelku příjemnou a nepotřebují žádnou složitou přípravu.

Na detoxikační kúru z černého rybízu pro svá střeva budete potřebovat jednu lžíci sušeného listí, kterou spaříte 500 ml horké vody. Louhujte deset minut a sceďte. Nálev popíjejte po celý den, ideálně před každým jídlem (rozdělte si ho tedy na tři nebo pět částí podle svých stravovacích zvyklostí). Kúru dodržujte týden. Vaše střeva vám z ni rozhodně poděkují.

Náš tip: kromě černého rybízu lze střeva očistit třeba i prostřednictvím tinktury z ořešáku, černuchy nebo zeleného celeru.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here