JenTop10.cz

Žebříčky a zajímavosti

10 nejlepších fotbalových lig na světě

Nejpopulárnější sport světa. Uchvacuje celý svět, bez ohledu na klima nebo kulturu v konkrétní zemi, znervózňuje fanoušky v ochozech i ty, kteří sedí zrovna u televizní obrazovky. Pojďme si proto představit desítku největších fotbalových lig světa, ve kterých rozhodně není nouze o napětí a úchvatná divadelní představení. A v neposlední řadě, točí se v nich také miliony dolarů, liber, eur nebo i rublů. I díky tomu je fotbal na celé planetě sportem číslo jedna.

10. místo: Ruská Premier Liga


Založená v roce 2001 a navazující na úspěšnou tradici sovětské kopané. Hraje ji šestnáct týmů, nejúspěšnější je s desítkou titulů Spartak Moskva, šestkrát, respektive třikrát, se radovali městští rivalové Spartaku CSKA a Lokomotiv. Dominanci klubů z hlavního města prorazil v poslední dekádě jen čtyřnásobný šampion Zenit Petrohrad.

Nejvíc startů ze všech? Sergej Ignaševič (489), veterán, jenž se objevil i na letošním světovém šampionátu. Ve výčtu by neměli chybět ani Sergej Semak a Igor Akinfejev. Střelcům vévodí Oleg Veretennikov, jen v těsném závěsu je Aleksandr Keržakov. V této nejvyšší soutěži platí pravidlo 6+5, tedy v každém týmu musí být na hrací ploše pětice Rusů.

9. místo: Major League Soccer


Liga, kam odešli třeba Wayne Rooney nebo Bastian Schweinsteiger, ale zkušenosti má i Bořek Dočkal. MLS je populární hlavně za Atlantikem, pořád je ale skromnějším bratříčkem basketbalu nebo baseballu. Založena byla v roce 1993, hraje ji třiadvacet mužstev a systém hodně připomíná třeba NHL s jejím play-off.

V poslední době se do rozvoje americké kopané hodně investuje a místní liga je rozhodně na vzestupu. Nejčastějším šampionem je LA Galaxy, za něž nastupoval i David Beckham. V mladé historii se dařilo i D.C. United (4) a San Jose Earthquakes (2). Radovali se i v Colorado nebo Chicagu, naposled slavilo Toronto.

1. FC NorimberkAC MilánACF FiorentinaAlan ShearerAleksandr KeržakovAlfredo Di StéfanoAndoni ZubizarretaAnglieArsenalArsenal FCAS Monaco FCAS MonakoAS ŘímAS Saint-ÉtienneAthletic BilbaoAtlético MadridBastian SchweinsteigerBenfica LisabonBenjamín GalindoBoavista FCBologna FC 1909Bořek DočkalBorussia DortmundBorussia MönchengladbachBrazílieBundesligaCampeonato Brasileiro Série ACD GuadalajaraCF Os BelenensesChampions LeagueChicago FireCiudad de MéxicoCléberClub AméricaClub Tijuana Xoloitzcuintles de CalienteColorado RapidsCristiano RonaldoCruz AzulCruzeiro Esporte ClubeCSKA MoskvaD.C. UnitedDavid BeckhamDelio OnnisDeportivo de La CoruñaDeportivo TolucaDino ZoffEnrico AlbertosiEusébioEvanivaldo CastroEverton FCFC BarcelonaFC Bayern MnichovFC PortoFC Pro Vercelli 1892Fernando GomesFernando PeyroteoFlamengoFluminense FCFootball League First DivisionFrancesco TottiFrancieFrancie 1. ligaGary LinekerGerd MüllerGianluca PagliucaGianluigi BuffonGuadalajaraHuddersfield Town AFCIgor AkinfejevInter MilánItálieJanov CFCJared BorgettiJean-Luc EttoriJosé CardozoJuventus FCJuventus TurínKlaus FischerKurt HamrinLa LigaLazio ŘímLeicester City FCLeonardo MouraLes FerdinandLiga mistrůLiga MXLigue 1Lionel MessiLisabonLiverpool FCLokomotiv MoskvaLos Angeles GalaxyMajor League SoccerManchester UnitedMexico CityMexikoMickaël LandreauMiroslav VotavaMLSMonakoNěmecká fotbalová BundesligaNěmeckoNottinghamNottingham Forest FCOleg VeretennikovOliver KahnOlympique de MarseilleÓscar PérezOswaldo SánchezPaolo MaldiniParis Saint-GermainParis Saint-Germain FCPortoPortugalskoPremier LeaguePrimeira LigaPrimera DivisiónPSGRaúl GonzálezReal MadridReal SociedadRobert LewandowskiRoberto BaggioRoberto DinamiteRogério CeniRomárioRuská Premier LigaRuskoSan Jose EarthquakesSantos FCSão Paulo FCSC Corinthians PaulistaSergej IgnaševičSergej SemakSerie ASilvio PiolaSociedade Esportiva PalmeirasŠpanělskoSpartak MoskvaSpojené státy americkéSporting CPSSC NeapolTelmo ZarraThierry HenryTijuanaTolucaToronto FCTSV Mnichov 1860Uli SteinUSAValencia CFVfB StuttgartWalesWayne RooneyWerder BrémyZenit PetrohradZinedine ZidaneZinho