Nikdy nekouřil, neholdoval alkoholu. Střídmá strava, sport, včelaření, myslivost. Atak mozkové mrtvice při návratu z noční směny byl pro Zdeňkovo okolí šokem. Zůstal ochrnutý od krku dolů. Prognóza na zlepšení? Nejistá!

Přátelé, kolegové a přítelkyně Veronika s dcerou Terezií se ale nepoddali nepřízni osudu. Vybrali statisíce na rehabilitaci, složili se na speciální počítač, kterým Zdeněk komunikuje s okolím.

„Okem zacílí na písmeno, speciální lišta sestaví text. Během chvíle víte, co má na srdci,“ řekla Blesku Veronika, která je u partnera takřka 24 hodin denně.

Aktuální cíl - hlasivky

Nyní podstupuje nezdolný záchranář další fází terapie v sanatoriu v  Klimkovicích. Speciální program řeší potíže s polykáním, je ale propojený i s logopedickou terapií. A tady se rýsuje velká naděje. Vrátí se Zdeňkovi hlas?

„Hlasivky jsou podle specialistů v pořádku, jenže svaly rok nepoužíval. Právě na jejich opětovné zapojení program cílí. Musí je zpevnit, cvičit správné dýchání,“ vysvětlila Veronika.

Krůček po krůčku

„Pokrok je malý, ale postupný. Teď třeba hýbe lokty. Má dobrou náladu, ví, že rehabilitace mu dává naději," dodává Veronika Mazalová.

Zdeňkův měsíc trvající rehabilitační pobyt v Klimkovicích přijde na 120 tisíc korun. Loni jeho přátelé a blízcí shromáždili v rámci léčby a rehabilitace více než půl milionu korun. „Snažíme se Zdeňka podporovat i psychicky, jsme s ním v kontaktu, kolegové ho jezdí navštěvovat. Do budoucna nevylučujeme další pomoc,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

Co je cévní mozková příhoda?

Lidově nazývaná mrtvice znamená nedostatek krve v určité části mozku, následkem je jeho odumření. Nejprve se projeví ochrnutím, ztrátou citlivosti, řeči, zmateností. Bez pomoci mozkové buňky kvůli nedostatku kyslíku a živin odumírají.

Při rozpoznání příznaků cévní mozkové příhody jde o minuty. Pokud je léčba zahájena do tří až čtyř hodin, může pacient odejít po několika dnech  zdráv a bez následků. Lékaři dokážou pomocí účinného léku zasáhnout a otevřít tepnu uzavřenou krevní sraženinou.

Fotogalerie
9 fotografií