Vyzobáno z webů za leden 2019

*Tereza: Do nového roku 2019 sice formálně vstoupil celý svět, ale… Číňané, kterých je skoro 1,4 miliardy, slaví svůj nový rok jindy, totéž platí i pro 1,4 miliardy Indů, pro stovky milionů lidí ve skoro celé východní Asii, pro židy a pro zhruba půl druhé miliardy muslimů, pro Mongoly… zkrátka, svůj vlastní nový rok má víc než polovina obyvatel planety… i tak, vše nejlepší všem do toho našeho nového roku!

*„Amerika by neměla bojovat za každý národ na této zemi, aniž by za to byla odměněna. Pokud chtějí, abychom bojovali, musí zaplatit.“ USA už nikoho zadarmo bombardovat nebudou. Chceš státní převrat? Zaplať! Chceš být bombardován? Zaplať! Chceš okupaci? Zaplať! Chceš mrtvé civilisty, vypálené školy, sankce, embarga, zničená města? Zaplať! Amerika už to pro tebe zadarmo neudělá. Je-li příznakem šílenství ztráta soudnosti a kontaktu s realitu, pak jsou Američané evidentně kolektivně těžce duševně nemocní. A to už problém je, tím spíš, že takhle banda šílenců je těžce ozbrojená vším, co moderní civilizace nabízí, od jaderných zbraní přes mafiánské metody až po akciové trhy. Demokrati všech zemí, třeba se spojte a na hlavu se stavte, ale tuhle absurditu, která by nebyla vtipná ani na Silvestra, už ničím netrumfnete. (z blogu Tribun)

*Spojené státy jsou v tuto chvíli státem, který okázale porušuje mezinárodní právo, porušuje všechny civilizované zásady a uznává pouze jedinou hranici – dolet svých raket, říká nemilosrdně sociolog Petr Hampl.

*Peter Zvolenský: USA stále rychleji ztrácejí zájem o NATO. Co na to Praha? V zemi, jejíž politická scéna se při každé příležitosti zalyká věrností ČR spojeneckým závazkům. Tedy věrností USA. Historicky jde o modifikaci hesla „Se Sovětským svazem na věčné časy“. NATO je pro polistopadový režim totéž co Varšavská smlouva pro československý komunismus. Washington už nehodlá dál hrát úlohu světového policajta. Jednak o to nemá zájem, jednak na to nemá. České politické elity (spíše „elity“) často nevědí o čem mluví. Kupříkladu ministr zahraničí Petříček počátkem prosince min. roku pravil, že „Česko a jeho armáda zůstávají odhodlanými spojenci Afghánistánu“. Je-li Afghánistán naším spojencem, vláda nám to zapomněla říci. Jak vidno, nemusí ani být členem NATO. A lze počítat zřejmě s tím, že při návštěvě Kyjeva ministr Petříček zařadí mezi naše spojence i banderovskou Ukrajinu. Pán Bůh s námi a zlé pryč.

*Americké ministerstvo obrany má oficiálně 4775 „míst“ po 50 státech USA a ve 160 zemích světa, kde je takových základen/“míst“ rozmístěno 514. V oficiálním výčtu ale chybějí například všechny americké základny v Sýrii, Iráku nebo Afghánistánu nebo Nigeru nebo Tunisku nebo Kamerunu nebo Somálsku… čili vedle oficiálních základen mají USA ve světě nejspíš i stovky základen neoficiálních… fascinující, jak jen to dělají.

*Ještě jako kandidát Donald Trump ve své řeči v Gettysburgu 22. října 2016 pronesl: „Máme scestná vojenská dobrodružství ve válkách v zámoří, které trvají věčně a které prostě nemohou vyhrát lidé, kteří to dnes řídí.“ Pokud jsou tyto války zbytečné, tak smysl ztrácí i NATO, což se příčí vojensko-průmyslovému komplexu. Bohužel na tom něco je, souhlasí s těmito temnými prognózami Schneider, protože například v případě Turecka a Řecka nebýt NATO, tak by se tam asi děly věci. Na druhou stranu USA na Balkánu krveprolití nedokázaly zabránit, přestože Spojené státy byly původně proti rozpadu Jugoslávie. Svou hanebnou roli sehrálo Německo.

*Přivedeme Turecko na mizinu, zaútočí-li na Kurdy, napsal Trump.

*Fursov: Co to ten Západ vlastně je. Že je to jediná civilizace – predátor. Kdo byli lidé, kteří dobývali Svět? Byli to lupiči, na které s hrůzou hleděli indiáni, Číňané – na ty Angličany, Portugalce, atd. V základech této civilizace leží násilí, o jakém se Rusku prostě nezdálo. Novináři u nás často hovoří o „demokratických zemích Západu“, ale co je to za demokratické země? Oligarchické země to jsou, a žádná demokracie tam není.

*Mattis v San Diegu v roce 2005: „Jdete do Afghánistánu, jsou tam chlapi, kteří fackují ženy asi pět let, protože nenosí závoj. Víte, těmto chlapům už stejně nezbyla žádná mužnost. Takže je to sakra spousta legrace je střílet. Vlastně je to spousta legrace bojovat. Víte, je to krucinál hodně velká sranda. Je zábava střílet některé lidi. Budu tam přímo vepředu s vámi, rád se rvu.“ V roce 2017 oznámil Saúdské Arábii, že „všude, kam se podíváte, jestli jsou v regionu problémy, najdete Írán“. Dokonce se domníval, že „Írán není nepřítelem ISIS“.

*Inventura mrtvol zelených mužíčků v Afghánistánu ke konci roku 2018. V roce 2018 afghánské povětří vyrobilo 14 mrtvol z Američanů, 5 vojáckých koaličních příštípkářů (z toho 4 z Česko – Moravska), celkem 19 mrtvol. Od roku 2001 bylo celkem vyrobeno v Afghánistánu 3559 vojenských mrtvol bezvěrců ze Západu, z toho 2417 z USA, 455 z UK – tedy z Velké Británie, 687 mrtvol je z ostatních států, některých i z ČR.

*Kuliové ve službách USA.

*Trumpobijci z Washington Post spočítali, že americký prezident v uplynulém roce „lhal“ v průměru 15krát denně… což dává dohromady 7645 „lží“… fascinující… ten Washington Post…

*Šéf labouristické strany Jeremy Corbyn poznamenal, že místo toho, aby byla tvrdá, tak předsedkyně vlády řekla diktátorovi: „Nepoužívejte zbraně, které vám prodáváme, ve válce, kterou vedete“.

*Demokratičtí politici v americké Sněmovně hodlají ze všeho nejdřív impíčovat Trumpa… „toho hajzla“ (v originále „motherfu*kera, slovy první americké kongresmanky palestinského původu)…

*Kurdské SDF na východě Sýrie dál úspěšně postupují proti Islámskému státu… v bojích byli zraněni i dva britští vojáci…

*Víte, jaký je rozdíl mezi americkým a českým politikem? Žádný. Oba dva hájí americké obchodní zájmy.

*Generál Miroslav Kostelka: Jeden dobře informovaný člověk v Moskvě mi svého času řekl, že rychlý vstup sovětských vojsk do Afghánistánu vyvolal podvod tehdejších sovětských generálů na generálním tajemníkovi Brežněvovi, kterému měli údajně doložit, že pokud nebude SSSR rychle reagovat, zasáhnou Američané. SSSR měl ovšem, stejně jako předtím carské Rusko, vždy za prioritu přístup k teplým mořím na jihu a do oblasti Středního východu.

*Duchovní vůdce a hlava Íránu Sajjid Alí Chameneí během svého projevu k výročí islámské revoluce nazval některé americké politiky „prvotřídními idioty“. Výňatky z projevu Chameneího byly zveřejněny na jeho oficiálních stránkách. Citace s jeho výroky byly také zveřejněny na jeho Twitteru. „Někdy američtí politici budí dojem, jakoby se zbláznili. S tím samozřejmě souhlasím, protože jsou to prvotřídní idioti. Můžeme je vůbec pojmenovat jinak než klauni? Ani jejich hrozby, ani jejich sliby, ani jejich podpisy nejsou spolehlivé a nemůžeme jim věřit.“

*Rusko je novým důvodem pro existenci NATO, přičemž Alianci vdechlo nový život, poskytlo důvody k vojenské expanzi do východní Evropy a k upevnění amerických pozic na kontinentu, vysvětlil na konferenci v indickém Dillí někdejší šéf CIA a generál David Petraeus.

*Ivan David: Když Napoleon táhnul na Rusko, tvořili většinu jeho armády Němci. Hitler to zkoušel bez Francouzů. Německo je 70 let okupováno Spojenými státy a symbolicky i Spojeným a nyní se odpojujícím královstvím a Francií. V obou zemích jsou milióny migrantů, kteří tyto země rychle přetvářejí. Dvojice největších zemí (150 mil. obyvatel) má tedy tvořit onu nejrychlejší část dvourychlostní Evropy. O rychlosti nepochybuji, horší to bude se směrem.

*Myslím, že lidská civilizace už utrpěla dva šílené pokusy o Německou hegemonii, dvakrát bylo Německo na počátku těchto ambic významně podporováno tehdejšími demokratickými zeměmi a dvakrát to, mimo mnoho jiných národů, i tyto státy zaplatily desítkami milionů mrtvých a nevyčíslitelnými materiálními ztrátami. A smutnou pravdou je i to, že na těchto hrůzách také „někdo“ astronomicky vydělal a i díky tomu posílil také svou poválečnou globální pozici. Pokud má tedy dnes kdosi v Německu (nebo jinde) pocit, že přišel čas to zkusit znova, pak doufám, že tentokrát demokratický svět řekne jasně a tvrdě: Už NE, „přátelé“.

*Politický geograf Michael Romancov se ve své analýze pro server DeníkN vyjádřil k údajně slábnoucímu Západu. „Spojené státy nemají konkurenci a i Británie je mocnějším hráčem než Čína,“ poznamenal Romancov.

*Republikáni mají rádi nízké daně pro bohaté, snížení daní pro nejbohatší prý náramně prospěje všem. Toto tvrzení spočívá na výzkumu – nikoho. Nikdo tohle odborně nepodporuje, protože empirické důkazy to vyvracejí. Proč tedy Republikáni trvají na daňové teorii, která nemá podporu nezávislých ekonomů a odporuje všem dostupným datům? Stačí se podívat, jaký zisk z toho mají ti bohatí, že. Je to strana, uzavírá drtivě Krugman, která lpí na nesmyslné ekonomice a preferuje „ekonomy“, kteří jsou tak neschopní, že nedokáží dokonce ani pořádně zfalšovat vlastní čísla.

*Americká zpráva o strategii národní bezpečnosti z roku 2017 označila Čínu za revizionistickou mocnost snažící se přetvořit mezinárodní politiku v souladu se svými zájmy. „Je těžké myslet si něco jiného s ohledem na vojenská opatření Pekingu, jeho pokusy oslabit americký vliv a moc, jeho odvetu vůči americkým spojencům jako Kanada a jeho hospodářské akce. Pokud Washington chce, aby světový trh fungoval, musí zakročit a otupit agresi Pekingu,“ uzavírají experti.

*Oskar Krejčí: Podle statistik Světové organizace duševního vlastnictví loni 46,3 % patentových žádostí ve světě pocházelo z Číny, zatímco z USA to bylo 19,2 %.

*V roce 2017 bylo po celém světě podáno 3,17 milionu globálních žádostí o patent… a nejvíc jich bylo v Číně (1,38 milionu), následovaly USA (607 tisíc), Japonsko (318 tisíc), Jižní Korea (205 tisíc) a EU (167 tisíc)… asi je nejvyšší čas začít jezdit krást duševní vlastnictví do Číny a netvrdit, že je to naopak.

*Čínský prezident Si vydal první rozkaz armádě v novém roce: „Buďte připraveni na válku!“… globální ekonomický systém se bude odvíjet v duchu třístranného souboje mezi Čínou, USA a Evropou, urychlené dedolarizace a vzestupu čínského jüanu a čínské priority vybudovat „asijské společenství“ na společných hodnotách… analýza čínského stranického listu… ani slovo o Rusku, BRICS, Indii… Tož tak…

*Na světě jsou dnes pouze dvě ekonomiky převyšující 10 bilionů dolarů, Čína a USA. Ostatní země se k nim ani nepřibližují. Velice slabý nárůst má například japonská ekonomika, výše jejího HDP činí pouhou třetinu čínského. Indický HDP činil v roce 2000 také třetinu čínského, ale dnes činí jenom pětinu. Další státy vůbec nedokážou hrát úlohu lokomotivy růstu celé asijské ekonomiky, míní expert.

*Smrtelné nebezpečí! Vždyť každý Číňan je vyzbrojen nejméně jednou čepicí! A naše vláda nekoná. Běda, běda, co jen s námi bude!

*George Soros, americký finanční spekulant, promluvil na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. Uvedl, že Čína není jediným autoritářským režimem na světě, ale nejbohatším, nejmocnějším a nejmodernějším z nich. To podle Sorose činí Si Ťin-pchinga nejnebezpečnějším nepřítelem otevřených společností. Finančník také vyjádřil obavy z čínských společností ZTE a Huawei a jejich plány na dobytí 5G technologického trhu. „Také jsem obrátila pozornost na tato poselství: Kdo otevírá dveře a staví silnice a kdo zavírá dveře a staví stěny, je ale zcela zřejmé. Vyjádření jednotlivců, u nichž je černá bílou, jsou zkreslena skutečnostmi, které jsou naprosto bezvýznamné a nezaslouží si ani odmítnutí,“ citovala RIA Novosti Hua Chuningovou.

*V poslední době pozapomenutý americký senátor a jestřáb Joe Lieberman, který už před osmi lety varoval před nebezpečím čínských technologických koncernů, se stal lobbistou ve službách čínského ZTE…

*Čína připravuje změnu své vojenské doktríny. To už není žert. V nové vojenské strategii Číny se připouští preventivní úder na protivníka. Strategie je dosud ve stádiu přípravy. Jestliže budou USA a Čína nadále stát proti sobě, nebude mít Čína na výběr nic jiného, než přijmout novou strategii vedení války.

*Friedman řekl, že firma má jen jedinou sociální zodpovědnost: používat své zdroje a aktivity tak, aby zvýšila svůj zisk. A zjevila se Čína, obrovská ekonomická mocnost, která je ovládána komunistickou stranou, která postavila na hlavu tento typ myšlení o volných trzích a úloze vlád.

*Valentin Katasonov: Čína je dnes kapitalistická a nebude trpět finanční ztráty kvůli idejím. Dnes jsou peníze cennější než ideje a družba. Takže rusko-čínské vztahy nejlépe popisuje formule: „Družba družbou, ale penízky americké“.

*Ruská federace nebude platit příspěvek Radě Evropy v roce 2019, prohlásil to dnes ráno místopředseda Státní dumy (dolní komora dolní komora Federálního shromáždění) Petr Tolstoj. „Rusko si nebude kupovat vstupenku do kina na film, který nevidí, a nebude tedy platit za svou neúčast,“ řekl Tolstoj novinářům.

*„Ale víme, že eurozóna je nejpomaleji rostoucí ekonomickou zónou celého světa. Jestli tedy dotahujeme ji, zbytek světa nám stejně utíká někam pryč,“ řekl Klaus.

*Nassim Nicholas Taleb, autor knihy Černá labuť: „Levici kontrolují stejné zbrojovky jako pravici.“

*Německá vláda opakovaně odmítla americké vměšování do projektu Nord Stream II… prý to není „ten správný chlapeček na bití“…

*Josef Skála: Wehrmacht se prošel Evropou jako skalpel máslem. Od Polska až po La Manche mu to netrvalo ani deset měsíců. Nacismu zlámal vaz až Sovětský svaz. Nás před genocidou zachránila země založená Leninem. Rusko se do bezvědomí, v němž je drželi Romanovci, už nevrátí. Hluboce pohrdá i Gorbačovem a Jelcinem. Cizích Kecalů, kteří mu rozumějí jako koza petrželi, už má plné zuby.

*Max Weber (1864-1920) zakladatel sociologie: „Pro Rusko je na kapitalismus už příliš pozdě.“

*Joseph Stiglitz, nositel Nobelovy ceny za ekonomii: „Rusko bylo bohatou zemí. Tři čtvrti století komunismu sice zbavilo obyvatelstvo možností získávat zkušenosti v oblasti tržní ekonomiky, dopřálo mu však vysokou úroveň vzdělání, zvláště v technických oborech, tak důležitých pro novou ekonomiku. Rusko bylo koneckonců první zemí, která vyslala člověka do vesmíru.“

*Prezidentovi Porošenkovi se podařil i další husarský kousek – vyřadil ze hry i Kolomojského, mimořádně cynického bosse, majitele dolů, strojírenských závodů, bank, pozemků, praporu Dněpr, guvernéra v Dněpropetrovsku. Jakmile tento protivník začal křížit jeho zájmy, dostal se do hledáčku státní policie, byl obviněn a před vězením se uchýlil do Švýcarska, kde teď sídlí ve vile na břehu Ženevského jezera (nota bene jen pár kilometrů od rezidence našeho Bakaly). Kolomojskij vypsal cenu 10 000 dolarů za každého zajatého separatistu. Na Ukrajině se již od památné oranžové revoluce, která vynesla do čela země Tymošenkovou a Juščenka (připomene dnes někdo, že oba byli vzápětí obviněni a odsouzeni za zpronevěru?), tak dělá politika. Jednali v duchu Banderovy zásady – cesta ke svobodě se musí prostřílet, vintovka poráží volební urnu. Masarykova sentence – státy se udržují metodami, které stály u jejich zrodu, – plně platí o dnešním režimu na Ukrajině.

*Cílem byla samostatná Ukrajině, ale s jednou vadou na kráse – samostatná Ukrajina měla být součástí Hitlerovy Nové Evropy, ve které už ale nebylo místo pro samostatné Polsko nebo Československo. Ovšem nacionalismus je sobecký a v tomto případě byl navíc i hluboce naivní. Pochodňové průvody, které spíš než symbol naděje a osvícení připomínají doby temna.

*Jaceňuk se v rozhovoru naklonil ke kancléřce Merkelové a spiklenecky prohlásil: „Vždyť nás, Němce a Ukrajince, přece spojují bohaté zkušenosti s ruskou okupací“.

*Minulý měsíc pak ministerstvo zahraničí ČR sdělilo, že kyjevské ocenění banderovců jako bojovníků za svobodu je jen historie, se kterou se má každá země vyrovnat sama – a není tudíž úkolem diplomatů se k této věci vyjadřovat. Jako by oslavování zločinců a přihlášení se k jejich odkazu nebylo aktuální politikou.

*Ta Ukrajina je, z hlediska svých lídrů, jakoby prokletá. Ať si tam někoho dosadí Východ, nebo Západ, je to vždycky jen ohňostroj marnosti. A obří korupce.

*Ukrajinci Banderu a Češi Mašína….jaký je v tom rozdíl? Lotyši se také nedali zahanbit. Ani ostatní Pobalťané neprokázali hebreofilii.

*Jana Kunšteková: Turecký prezident Recep Erdogan představil veřejně svůj plán obnovy Osmanské říše. „Turecká hranice začíná v mém srdci u Vídně, Jaderského moře, Východního Turkestánu, čínské autonomní oblasti Sin-ťiang a severu Černého moře,“ řekl v projevu na shromáždění Islámské strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) v Izmiru. A svět mlčí a dělá, že se ho to netýká. Budou Britové a Němci tvrdit, že hranice Turecka u Vídně jsou OK a že má právo zabezpečit si je záborem Bavorska? Zatím si to vůbec nepřipouštějí. Nebo je jim to jedno. Hlavně když Turecko kupuje tanky Leopard, houfnice, letadla, protiraketové systémy. Američané neustále soupeří s Rusy, kdo mu to bude „smět“ prodat. To si nikdo nepoloží jednoduchou otázku: „Proč potřebuje tolik zbraní – když oficiálně jsou jeho nepřátelé Kurdové, kteří většinou bojují partyzánským způsobem ručními zbraněmi?“

*Ten nesmysl, který vypustili naši úředníci, spočívá v tom, že levnější a kvalitnější výrobek (Huawei) je pro české spotřebitele nebezpečnější. To máte tak. Máte nějaký hardware, a to je třeba stůl. Ale pak máte na stole nějaké papíry, a to je ten software. A ty papíry si tvoříme my sami, zdůraznil Filip.

*Lukáš Visingr: Jde v podstatě o to, že vlády všech mocností mají otevřenou cestu do velkých technologických firem a my jen vybíráme, zda chceme, aby nás raději odposlouchávali Američané nebo Číňané.

*Pokud se někdo diví, že Google nebo Facebook znají mimo jiné jeho zdravotní stav, peněžní příjem, politické názory či umělecký vkus, měl by se nejdřív zamyslet nad tím, proč jim to sám sdělil. To, že vyhledávače či sociální sítě sbírají data o uživatelích, je integrální součást jejich funkce, otázkou je jen to, k čemu ta data poté použijí.

*Do jaké míry se svobodně rozhodujeme? Skutečně si vybíráme vlastní životní cestu? Před půl stoletím by náš pohled na svět vypadal úplně jinak, protože naše mysli jsou formovány především vírou. Tehdy nám svět zprostředkovávali aristokraté a teologové, dnes jsou to korporace a média, píše pro list Guardian komentátor George Monbiot.

*Petr Štěpánek: Diktaturu proletariátu nahradila diktatura pomatených menšin. Hitlerovi vnuci sice navlékají jiné košile, ale projevují se podobně jako jejich dědové.

*Ilona Švihlíková: Euro odráží současnou podobu EU velmi výstižně: nefunguje, rozkládá eurozónu, škodí občanům a je své podstatně nedemokratickým nástrojem pro to, aby Německo ovládlo celou Evropu.

*Lídři jsou euru oddáni, ale nemohou se shodnout, co udělat, aby fungovalo.

*Soukup: První cena byla za nejlepší režii. Nominanty byli Jan Hřebejk za napovídání národu, koho má volit a nevolit, a režírování správných názorů.

*Britské noviny Daily Star označily novoroční projev ruského prezidenta Vladimira Putina, s nímž předstoupil před Rusy, za drzý.

*Nový brazilský prezident Bolsonaro předal odpovědnost za indiánská území ministerstvu zemědělství… sbohem indiáni, sbohem Amazonie… a přitom s americkým ministrem zahraničí diskutoval o „podpoře demokracie“ na Kubě, ve Venezuele a Nikaragui.

*Ivan David: Co si o našich zástupcích v Evropském parlamentu myslíte? Jak napsal Gabriel Laub: „Posaďte je do první řady a budou tleskat čemukoli.“ Poslanci, kteří probendili téměř celou profesní kariéru v politice a ve sněmovně, jsou tam déle už jen některé kusy nábytku, vnímají demokracii jako diktát silnějšího a svobodu jako záruku volného působení upírů.

*V 15. století vydal portugalský král výnos, kterým řešil dilema, jež mívali portugalští mořeplavci při plavbách do Afriky. Bývali znepokojováni kastilskými a maurskými korzáry. Ty maurské směli pobít, byli to jinověrci a nic jiného si nezasloužili. Ale co s křesťanskými Kastilci? Navíc v době křížových výprav, kdy papež zabíjení křesťanů zajatých jinými křesťany výslovně zakázal? Po poradě s právníky král rozhodl, že Kastilci, zajatí za hranicí stanovenou smlouvou mezi oběma zeměmi, nebudou vráceni do vlasti a nebudou ani vysazováni na pobřeží. Místo toho budou námořníci „vhozeni do moře, kde brzy zemřou z přirozených příčin“. Stejnou fintu používají hinduističtí rybáři, kteří z náboženských důvodů nemohou zabít ulovené ryby. Po vylovení z vody je také nechají „zemřít z přirozených příčin“.

*Jak nudný, prázdný, ploský, nicotný se zdá mi všechen toho světa běh, prohlásil na přelomu 16. a 17. století Shakespearův Hamlet, jako kdyby Junckera znal už tenkrát.

*Ty zku*vysyni ve Vatikánu by měli konečně přiznat, že většina jejich farářů jsou gayové, zrušit celibát a povolit jim mít milence, pokračuje filipínský prezident Duterte v jízdě proti katolické církvi.

*Tereza: Skupina protestantských a katolických feministických teoložek (teologyní? teologyň? všechno zní divně) sepsala a vydala „Ženskou bibli“… prý že svatá kniha není misogynní, ale naopak je nástrojem ženské emancipace… no páni… teda, dámy…

*Švýcarská policie dala pokutu ve výši 210 franků muži, který na veřejnosti zvolal „Alláhu Akbar!“… protože měl radost, že potkal kamaráda…

*Pravicový magistrát švédského městečka Staffanstorp rázně skoncoval s praxí, kdy děti, které ve školách odmítaly jíst k obědu vepřové, dostávaly masovou alternativu… odteď bude alternativa jen bezmasá… aneb jak to ve Staffanstorpu natřeli malým židům a muslimům…

*Petr Pelikán ještě neviděl multikulturalistického sluníčkáře, který by někde makal ve fabrice.

*Ministerstvo školství připravuje úpravu vzdělávací plánu, kde dojde k redukci objemu látky. Po inkluzi naprosto logický krok. Základní školy dorovnají na úroveň dřívějších pomocných.

*Je dost znepokojivé sledovat, jak humanitní obory na UK produkují duté rétorické měchy.

*Velká část mladší, ale část i starší generace nedokáže přečíst delší text než o rozsahu jedné strany A4, kterou si vypatlají na tabletu, tedy úroveň žáka třetí třídy základní školy v předlistopadovém období. Poté padají únavou.

*Jan Schneider: Co v osnovách doopravdy chybí. Jistě by páteř historické osnovy tvořilo vyučování o tvrdých ekonomických a zahraničněpolitických faktech, například o tom, kdo investoval do německého průmyslu tolik, že během necelých deseti let povstal z ruin poválečné krize a vyzbrojil nacistickou smrtící mašinérii. To by totiž vyvolávalo velmi zajímavé otázky. Učilo by se třeba také o tom, kdo všechno měl s Německem mírové a další smlouvy, a to ještě daleko před smlouvou Molotov-Ribbentrop, jedinou, o níž je zřejmě povoleno učit. Učilo by se zejména o polsko-německém paktu (Piłsudski-Hitler) z roku 1934, o němž se ostýchají psát i údajně renomovaní historici. To by též vybudilo mnoho dotazů. Učilo by se i o tom, že zrovna 15. března 1939, v den, kdy nacistické Německo napadlo zbytek Československa, prodlévala v Düsseldorfu delegace britského průmyslového svazu, která tam dojednávala uzavření smlouvy s německým velkoprůmyslem. I nad tím by mnozí užasli a ptali by se. A učilo by se rovněž o tom, jakou úlohu měla basilejská Banka pro mezinárodní vyrovnávací platby, shodou okolností zvaná též „BIS“ (Bank for International Settlements), společné dítko osmi centrálních bank (Spojených států, Velké Británie, Francie, Belgie, Švýcarska, Německa, Itálie a Japonska), přes niž šly investorům dividendy z německého průmyslu – včetně zbrojního – v průběhu celé druhé světové války, a která se podílela na krádeži československého zlatého pokladu v březnu 1939. To už by asi zavládlo všeobecné divení a otázky by nebraly konce.

*Křeček: Svoboda sama o sobě není absolutní hodnotou a její hodnota klesá, není-li doplněna o sociální jistoty, jistou materiální úroveň a pocit bezpečí. A že se nemůže vyplatit zapomínat na ty, kteří vidí, že práce sice stále šlechtí, ale neuživí, a kteří mají neodbytný dojem, že se jim smějí nejen zbohatlíci a kapitalisté, ale také ti, kteří nechodí do práce a vše jim platí stát.

*„Je soudce Baxa opravdu tak morálně čistý?“ poznamenala Vitásková se slovy, že soudce Baxa by se měl vyjádřit ke své fotovoltaické elektrárně. Jak k ní přišel a kolik pobírá na dotacích.

*Čtyřicetiletý stavební dělník, který dostal policejním gumovým projektilem do oka, bude postižený po zbytek života… aneb demonstrace „žlutých vest“ ve Francii… celkem už 11 mrtvých…

*Francouzský prezident Emanuel Macron ostře odsoudil brutální policejní zásahy proti demonstrujícím… ve Venezuele.

*Rakušan Kurz by byl skvělým německým kancléřem, kdyby s tím v minulosti nebyly tak špatné zkušenosti.

*Tereza: Cynici navrhují, že když se Guaidó mohl prohlásit „prozatímním“ prezidentem Venezuely, proč by totéž nemohla udělat třeba Marina le Penová ve Francii?… divná otázka?

*Daniel Veselý: Co kdyby se Nancy Pelosiová po konzultaci s cizí mocností prohlásila americkou prezidentkou s odůvodněním, že Donald Trump je kvůli svým údajným stykům s Kremlem a opakovaným porušováním ústavy neschopný vykonávat prezidentský úřad? Toleroval by to snad někdo?

*Emmanuel Macron: „Hotely, kavárny, restaurace. Můžu přejít tuto ulici a najít si práci.“

*Smrt v důsledku předávkování opiáty v USA vůbec poprvé „předskočila“ počet úmrtí při dopravních nehodách…

*V americké Sněmovně reprezentantů se pokoušejí skoncovat s tím, že zaměstnanci přespávají ve svých kancelářích… a když už, tak ne zadarmo…

*Evropská unie zrušila své sankce proti lokálně kultovnímu ruskému zpěvákovi Josifu Kobzonovi… protože loni na konci srpna umřel… odteď už tedy může znovu volně cestovat po EU a mít v evropských bankách i peníze… Tož tak…

*USA, které se sice hodně pomalu, ale přesto asi opravdu, stahují ze Sýrie… nabídly Jordánsku, aby převzalo jejich syrskou základnu na hranicích, v Al Tanfu… Jordánsko to odmítlo, že se mu na cizí území nechce… USA prý do Sýrie převelely 600 vojáků, aby pomohli s odsunem…

*Pouhý den poté, co Německo, Francie a Británie oznámily, že už vymyslely, jak dál obchodovat s Íránem, Trump Evropu varoval, aby v žádném případě neporušovala americké sankce… má si prý zvolit, zda bude obchodovat s Íránem, nebo s USA…

*Moderní ekonomické sankce a blokády jsou podobné středověkému obléhání měst.

*Hořejší: Před šesti lety vzbudil mediální pozdvižení následující výrok poslance KSČM Miroslava Grebeníčka: „Tvrzení, že se Jan Palach stal symbolem boje proti totalitní komunistické moci, je naprosto zavádějící. Ne, Jan Palach se nezapálil na protest proti komunistické straně Československa, jeho sympatie patřily především reformním komunistům, kteří měli podporu i ve všech strukturách svazu vysokoškolského studentstva”. Je mi líto, ale tento výrok je podle mého názoru pravdivý, bez ohledu na to, kdo jej pronesl. V diskusích pod svými články jsem zvyklý na ledacos. Ale teď mě něco opravdu ohromilo: Podle dr. Honzáka (psychiatr) tento můj text ukazuje, že jsem placen Putinem. Honzákův kolega a nejspíš i vzor psychiatr Plzák vydal po Palachově nehodě prohlášení, že dotyčný je psychopat. Snesla se na něho vlna nevole a prohlášení pražských psychiatrů a psychologů (jakpak tehdy Honzák?). Pokud chtěl Palach „budit“, tak byl smrtelně naivní.

*Miroslav Macek: Jan Palach byl cvok, pomatený blázen s autodestruktivními sklony, který by se nakonec nějak exemplárně zabil v jakémkoli režimu. Definitivně mne v tomto názoru utvrdily nedávno zveřejněné vzpomínky jeho kamaráda či známého: Zabodával si jehly pod nehty a nechal si drtit prsty ve svěráku, aby se naučil snášet bolest (sorry za nepřesnou citaci psanou po paměti) – říct to o komkoli jiném než o Palachovi, řeknete si, že je to cvok a pošlete ho na psychiatrii. Stejně tak jsou cvoci všichni, kdo Palacha napodobují: Pokud dáváte Palacha druhým za vzor, nedivte se, že jej pár zoufalých a snadno zmanipulovatelných, zakomplexovaných povah toužících udělat něco velkého následuje, píše v glose.

*Na úřadech v Praze, se vyprávěl zlý vtip, že Brňáci jsou Slováci, kteří nedošli do Prahy. Není to hezký humor, až skoro na hranici inteligence paní Geislerové. Ale někdy i jurodiví jsou solí země, a proto je máme rádi.

*V české politice má smysl každý nesmysl.

*Tento termín si podle Plesla vypůjčil prezident z němčiny, kde má koncept lepšího člověka hlubokou tradici. Podle něj se Němci neustále snaží o stvoření nového člověka, ostatně i Hitler se snažil vytvořit ideálního člověka, člověka nadřazeného nejen geneticky, ale i morálně. Historie se opakuje, jen v trochu jiných kulisách než minule. Principy, slovník a prostředky jsou stejné, jen aktéři a vlajky se trošičku mění, dodal šéfredaktor MF.

*Kdyby nebylo Evropské unie, země jako Slovensko, Česká republika, Maďarsko, Polsko, Slovinsko, Lotyšsko, Litva, Estonsko, Malta, Kypr, Rumunsko, Bulharsko a Chorvatsko by připomínaly trsy trávy, které se bezmocně zmítají v Putinově vichru. Exportovali jsme mír a naše hodnoty, čímž jsme učinili Evropu soudržnější, než by byla bez tohoto rozšíření, uvedl doslova eurokomisař a německý politik CDU Günter Oettinger. ParlamentníListy.cz se českých politiků zeptaly, co si o tomto prohlášení myslí.

*Dle Jana Kellera patří eurokomisař Oettinger k tomu nejhoršímu, co můžeme v Evropské komisi najít. Není to tak dávno, co navrhoval zavést pro migranty stejné sociální dávky v celé EU, což je povede k tomu, že se rozptýlí rovnoměrně do všech zemí. Už z toho je vidět, jak mu na nás záleží a jak mu leží na srdci právě naše blaho, připomíná Keller.

*Pavel Hasenkopf: Profesor KU Martin C. Putna ve svém interview pro Český rozhlas navrhl, aby televizím TV Barrandov a TV Prima byla odňata licence – a to za vyslovení názorů, se kterými on, Martin C. Putna a spolu s ním i pražská kavárna, nesouhlasí. A aby za totéž byly úředně zakázány Parlamentní listy. Ano, i takto se dnes pohlíží na diskuzi.

*Čím dále více lidí je zaměstnáno tam, kde se vytvořené zdroje spotřebovávají či přerozdělují. A čím dále méně lidí tam, kde se zdroje vytvářejí.

*Jiří Havel 16. 1. 2012: Věci veřejné konečně uvěřily tomu, že když stát vydá církvím majetek dohromady za sto padesát miliard, nic tím neztratí a rozpočet tím vlastně ušetří, protože ročně bude o dvě miliardy menší. Zázrak! V souladu se zákonem o odškodnění církví dojde i ke změně zákona, který je vytesán pod sochou T. G. Masaryka u vchodu Poslanecké sněmovny. V textu „T. G. Masaryk zasloužil se o stát“ bude doplněno: „ale kradl církvím majetek.“ Vládní koalice se nemůže dohodnout, zdali Masarykově soše budou doplněny tesáky tygra šavlozubého, nebo nějaké kratší. Vláda také popírá, že své krédo, co bylo ukradeno, musí být vráceno, naplní ještě letos i obnovením nevolnictví. „Letos to nebude,“ řekl Blesku viditelně zklamaný Schwarzenberg, který nárokuje dvě stě tisíc duší.

*Země tolik náchylná k vynalézání falešné minulosti…

*Arény Jaromíra Soukupa končí kvůli bohapustému tlachání. Podobný osud potká i další pořady, do kterých si politici chodí cintat na kravatu, tedy slintaly s řečmi bez hlavy a paty.

*Některé věci ale nelze ani v době dlouhého míru vymazat. O tom svědčí fakt, že nás stále podřadně označují jako postkomunistické země. Jak by se tvářili na to, kdybychom Německo označili za postnacistickou zemi? Německo stejně jako Japonsko nejsou z jasného důvodu členy RB OSN. Pokud tam Německo má být, žádá si OSN velkou rekonstrukci. Asi by tam pak mělo být také Japonsko, Indie, Indonésie, Mexiko, Brazílie a s rychle rostoucí populací časem i Nigérie a Pákistán. A možná by se také OSN mohlo zrušit jako nefunkční a zbytečná organizace odkládající vysloužilé politiky do luxusního důchodu, dodává Pikora.

*N. I. Bucharin: Demokracie je státní formou buržoazie, když nemá strach. A fašismus, když strach má.

*Radim Hreha: Mluvící hlavy typu Fridrichové, Rosího a zejména jejich spolupracovníci včetně managementu České televize, by se jistě uplatnili i v severokorejské televizi. Globální propagandisté se totiž uplatní všude. Obsah je v podstatě všude stejný a forma je přizpůsobena emoční inteligenci lidoopů. Proto se není co divit nenávisti havlistických médií vůči konkurenčním alternativním médiím. Tito zdiskreditovaní žurnalisté už nedokážou oslovit zbytek veřejnosti ani informacemi o počasí.

*Chci jenom komentovat jeho výrok o Zapotockého peněžní reformě. Pán lže, protože národ nebyl ožebračen. Má rodina a devadesát procent národa ožebračena nebyla. O prachy přišli zloději, keťasové a jiní darebáci. A že to Zápotocký tajil? To to měl těm lumpům vykecat?!

*Vladařské přísloví – je cukr, jsou mravenci. A všichni mají svého Trojana…, říká Zbořil.

*Ivo Šebestík: Je asi třeba mít na mysli skutečnost, že dnes máme už lépe probádán okolní Vesmír než duši člověka. Ta zůstává stále vesmírem nejtemnějším.

*Kde byl Bůh, když vznikl vesmír? Vatikánští vědci našli odpověď: Krátce řečeno, Bůh napsal dvě knihy: Písmo Svaté a Knihu přírody. Tradičně tvrdí církev, že jedna druhé neodporuje, pokud je chápete správně. Napsal je týž autor, Bůh si přece nemůže odporovat, vysvětlují astronomové.

*Metafyzikové nejen že nehledají pravdu, ale dokonce ani zdání pravdivosti. Snaží se vzbudit úžas. Podle jejich názoru je metafyzika součástí fantastické literatury.

*Podle Rubensteina Osvětim dokázala, že Bůh není a že Židé s ním nemají žádnou zvláštní smlouvu, zaručujícím jím spasení. Wiesel, hlavní propagátor termínu holocaust, nahlížel holocaust z jiné perspektivy. Považoval jej za mystickou a naprosto neuchopitelnou záležitost, které nerozumí ani přeživší. Osvětim byla pro něj výronem naprostého zla, „nočního království“, totálně cizího světa nacházejícího se mimo historii i mimo lidské vědomí. Podle kritiků však tímto způsobem Wiesel podlomil historické pozadí holocaustu a jeho návaznost na dějiny pronásledování Židů. Podle nich Wiesel vykresluje holocaust jako něco, co už se stalo a nemůže se opakovat a z čeho se nelze poučit pro budoucnost.

*27. prosince 2008 Izrael zahájil operaci Lité olovo, kdy drtil hustě osídlené území ze vzduchu, moře a pevniny po dobu 22 dnů. Nebyla to válka, ani „asymetrické válčení“, ale jednostranný masakr. Izrael měl 13 mrtvých; v Gaze bylo 1 417 mrtvých, včetně 313 dětí, a přes 5 500 zraněných lidí. Operace Lité olovo zabila 1 417 lidí. Je strašné, že generálové nazývají toto opakované bombardování „sekáním trávníku“. Terorismus je použití síly proti civilistům z politických důvodů. Podle této definice byla operace Lité olovo činem státního terorismu.

*Írán je připraven k válce, jejímž výsledkem bude zničení Izraele, uvedl to 21. ledna velitel íránského letectva, generál Aziz Nasirzadeh. Informuje Jerusalem Post. „Naše ozbrojené síly jsou připraveny k válce, která povede k drtivému zničení Izraele… Jsme připraveni, že nastane den, kdy uvidíme konec Izraele,“ řekl generál. Podle něj vítězství nad Izraelem zbaví Sýrii útoků izraelské armády.

*Jaroslav Kubera: Náš boj proti antisemitismu nebere konce. Sledujeme jeho nárůst téměř po celé Evropě, sledujeme jistou liknavost elit při potírání antisemitismu, jsme svědky jakéhosi tichého obratu. Kdy se z demokratické země, jediné ve svém neklidném regionu a tradičního přítele západních demokracií, vyznavače našich hodnot a oddaného spojence, stává poznenáhlu nepřítel jen proto, že ta země je židovská. Bez nadsázky tu říkám. Padne-li Izrael, padne náš západní svět.

*„Když proběhlo referendum v Katalánsku, ukázalo se, že 90 % diskuzí na sociálních sítích nebylo z území Katalánska a Španělska, ale byly z Ruska, z Venezuely, a že tam docházelo k ovlivňování,“ řekla Langšádlová.

*Petra Procházková: Proč je tak důležité, abychom své babičky a dědečky považovali za slušné lidi? Proč si případně musíme přiznat, že jsme potomci zločinců? Jenže to by pro milióny Rusů znamenalo popřít vše, na co byli dosud hrdí. A tak je pro ně snazší žít v historické lži. Kdo to chce změnit, může dopadnout jako ruský historik Kirill Alexandrov Zubov, který přišel o titul za to, že odmítl změnit svou práci o Vlasovcích, a tedy i Pražském povstání.

*Pomocný biskup pražský Václav Malý: Prezident Zeman ztrácí inteligenci. Proto podle něj není dobrý prezident. Pak však Malý ohromil závažnou informací. Prezident je prý nemocný a tají se to. Biskup prý získal informaci, že prezident Zeman byl v nemocnici, ale lékaři mají přikázáno o tom mlčet. „Tuhle jsem byl v jedné nemocnici, a doktoři mi říkali: Byl tady Zeman, ale máme nařízeno o tom mlčet,“ prozrazoval šeptem. Malý vyzýval k tomu, abychom choutkám premiéra Babiše zabránili, dokud je čas.

*O tom že byl havloid Václav Malý v Bohnicích na psychiatrii, se také nesmí mluvit.

*Biskup Malý začíná být stejně pomatený kněz jako Halík!

*Pan Kmenta vysílá světlo do světa zahlceného tmou nepravdy a omylu.

*Herec Miroslav Donutil: „Já, když se na to podívám zpětně a řeknu si, co my jsme to vyváděli, my jsme šli proti těm tankům v Brně, postavili jsme se tam, dívali jsme se na ně, říkali jsme jim, ať nikam nejezdí, že tady je svoboda, že si to spletli a tak dál. A kolem nás najednou prostě samopalem voják pokosil ten dav, což bylo hrozný.“

*Fendrych: „Celý projekt TV Barrandov, ať už nevědomky, či úmyslně, sleduje linku, kterou razí Zeman i proruské dezinformační weby. Je to jedna ze strategií ruské hybridní války: odstřihnout elity od mas, zpochybnit je před běžným občanem, zbavit společnost pozitivních vzorů, duchovních lídrů a vydat ji napospas řízené manipulaci. Populisté pak budou vyžírat hlasy jeden druhému,“ dodal.

*Všichni jako Zeman, Le Penová, Kakamura, Kaczyńští, Orbán, všechna tahleta svoloč, prostě to jsou jenom Putinovi pohůnci, poznamenal zostra Putna. A stejně ostře pak zaútočil i na amerického prezidenta Donalda Trumpa, jehož nazval blbečkem. Rovněž škodí a poškodil svět už strašně moc, ale znovu, je to jenom blbeček. Tamto není blbeček. Orbán je jenom lokální diktátor, Zeman je jenom směšný ožrala, zaznělo z úst Putny. Před Havlem tu byly jen srágory, stejně jako jsou po něm.

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
1 Komentář
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Bety
Bety
3. 2. 2019 9:26

Jeden z citovaných výroků:
Macron:“Hotely, kavárny, restaurace. Můžu přejít tuto ulici a najít si práci.“
Zřejmě je to jediná práce, se kterou se kdy – samozřejmě jako host – setkal.
Všechno ostatní se zřejmě vyrábí a pěstuje tak nějak samo, tudíž není třeba
se tím zabývat.