FOTO: Kuciaka sledovali před zavražděním u redakce i na zastávce. Snímky zveřejnili v Itálii

Vražda Jána Kuciaka

FOTO: Kuciaka sledovali před zavražděním u redakce i na zastávce. Snímky zveřejnili v ItáliiFOTO UVNITŘ
Reportáž přinesla italská veřejnoprávní televize RAI Foto:

REPROFOTO: RAI

5
Svět
Echo24
Sdílet:

Italská veřejnoprávní televize RAI 1 zveřejnila záběry, na kterých je vidět slovenský investigativní novinář Ján Kuciak krátce před zavražděním. Podle uniklých informací ze spisu se na jeho sledování měl podílet bývalý šéf kontrarozvědky a někdejší novinář Peter Tóth, a to na objednávku kontroverzního slovenského podnikatele Mariána Kočnera, cituje italskou televizi server Aktuality.sk.

Záběry ukazují, že novináře Kuciaka sledovali na několika místech: před redakcí, na autobusové zastávce i poblíž svého bydliště ve Veľké Mači, kde byl později zastřelen společně se svou partnerkou Martinou Kušnírovou. Podle slovenských médií se pachatelé nejspíše zajímali o jeho obvyklý denní režim a s pomocí  toho se pak snažili naplánovat zločin.

Snímky byly pořízený krátce před vraždou, která se stala 21. února 2018. Reportáž pro televizi RAI je dílem italské novinářky a odbornice na mafii Marie Gracie Mazollové, která na ní spolupracovala se svými slovenskými kolegy.

Kuciaka sledovali před redakcí, na autobusové zastávce i před jeho domem ve Veľké Mači
Kuciaka sledovali před redakcí, na autobusové zastávce i před jeho domem ve Veľké Mači Foto:

REPROFOTO: RAI

Už vloni vytanulo na povrch, že se na sledování měl podílet bývalý šéf kontrarozvědky a bývalý novinář Peter Tóth. Podle uniklých spisů se přiznal, že šlo o zadání ze strany kontroverzního slovenského podnikatele Mariána Kočnera. Z výpovědi vyplývá, že se v jeho hledáčku objevili i další novináři: Monika Tódová, Marek Vagovič, Adam Valček a Štefan Hríb.

Novináře Kuciaka sledovali krátce před vraždou
Novináře Kuciaka sledovali krátce před vraždou Foto:

REPROFOTO: RAI

Ve svých článcích se Kuciak věnoval právě Kočnerovi, který je podle nepotvrzených informací tisku podezřelý z objednávky reportérovy vraždy. Kočner je od loňského června ve vazbě v souvislosti s jiným  případem. Již dříve podnikatel vyhrožoval Kuciakovi, že se o něj a jeho rodinu bude zajímat a že když na ně najde nějakou „špínu“, tak ji zveřejní. U ostatních sledovaných novinářů šlo zřejmě o stejné zadání.

Reportáž přinesla italská veřejnoprávní televize RAI
Reportáž přinesla italská veřejnoprávní televize RAI Foto:

REPROFOTO: RAI

Tóth vypovídal na policii krátce po zadržení a obvinění Tomáše Szabóa, Miroslava Marčeka, Zoltána Andruskóa a Alenu Zsuzsovou. Poslední jmenovanou osobu, společně s dalšími třemi lidmi, slovenská policie v lednu obvinila v jiném případě, konkrétně z vraždy Lászlóa Basternáka, někdejšího primátora jihoslovenského města Hurbanovo.

Zsuzsová je navíc podle dostupných informací údajnou objednavatelkou Kuciakovy vraždy a naposledy se dostala do pozornosti médií i kvůli svým kontaktům na známé osoby. Kvůli komunikaci se Zsuzsovou přišel o funkci náměstek slovenského generálního prokurátora Reného Vanka. Kočner, s nímž nejspíše spolupracovala, je zase od loňského června ve vazbě kvůli obvinění v případu falšování směnek. Kdo je ovšem skutečným objednavatelem vraždy, dosud stále není stoprocentně jasné.

Vražda Kuciaka i po roce stále silně rezonuje celým Slovenskem. A padají další hlavy; nejnověji končí bývalý šéf slovenské policie Tibor Gašpar jako poradce slovenské ministryně vnitra Denisy Sakové. Podle médií jeden vysoce postavený policista totiž dříve vypověděl, že na Gašparův pokyn lustroval na podzim roku 2017 v policejních databázích novináře Kuciaka. Gašpar, jenž do konce loňska radil i českému ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi, to nicméně popřel.

„Dohodli jsme se společně, abychom uvolnili atmosféru a snížili tlak na jeho osobu. Aby nevznikl dojem, že jeho působení na ministerstvu vnitra by mohlo ovlivňovat vyšetřování,“ řekl Saková k důvodům ukončení Gašparova působení na pozici jejího poradce.

Gašpar po Kuciakově vraždě a pod tlakem veřejnosti loni na jaře odešel z čela slovenské policie. Stalo se tak v době politické krize, kterou vražda novináře na Slovensku vyvolala a která také vedla k demisi premiéra Roberta Fica a ministra vnitra Roberta Kaliňáka.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte také: Údajná objednavatelka Kuciakovy smrti je obviněna z účasti na další vraždě

Slovenský prezident Kiska převzal v Brně medaili. Varoval před populismem

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články