,Když žili dinosauři, lidé na ně házeli kameny.‘ Polská expremiérka se kvůli přirovnání stala terčem vtipů

Bývalá polská premiérka Ewa Kopaczová se v jednom z rozhovorů o aktuálním dění v Polsku a nahrávkách s Jaroslawem Kaczyńským dopustila nešťastného vyjádření. Uvedla, že lidé házeli kameny po dinosaurech. Vyšlo tak najevo, že zapomněla, že dinosauři vyhynuli o mnoho milionů let dříve, než se objevili první lidé. Kvůli svému přirovnání se expremiérka stala terčem vtipů.

Varšava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kopaczová, nyní poslankyně polské opoziční strany Občanská platforma, v rozhovoru mluvila kromě jiného o nahrávkách s předsedou vládnoucí strany Právo a spravedlnost Jaroslawem Kaczyńským, které v uplynulých dnech zveřejnil deník Gazeta Wyborcza. Na nich mluví o neuskutečněných plánech, aby společnost napojená na jeho národně-konzervativní stranu postavila v centru Varšavy dva mrakodrapy. To opozici pobouřilo.

„Tehdy, když ještě žili dinosauři a lidé neměli moderní zbraně .... na ně házeli kameny,“ řekla Kopaczová. „Jasně, od jednoho kamene (dinosaurus, pozn. red.) nezahynul, ale jestli házeli měsíc, dva, tak ho natolik oslabili, že ho mohli přemoci,“ přiblížila Kopaczová strategii, kterou její strana zvolila proti Právu a spravedlnosti.

Jako v Jurském parku

Novinářka, která s ní interview dělala, ji upozornila, že to byli mamuti, koho lidé v dávné minulosti lovili. Kopaczová na to ale nereagovala.

Dinosauři vyhynuli asi před 66 miliony let. Homo habilis se ale v Africe objevil teprve přibližně před dvěma miliony let, v Homo sapiens se pak vyvinul asi před 800 000 lety. Lidé a dinosauři vystupují společně jedině ve filmech o cestách v čase, kresleném filmu Flintstoneovi nebo některých dílech Jurského parku.

Uživatelé sociálních sítí v Polsku si nyní z Kopaczové a jejího přešlapu dělají legraci, na základě Flinstoneových jí třeba připomínají, že „lhala o lidech a dinosaurech“, protože žili v symbióze. Na jiném obrázku se zase ptá jistého muže, který má před sebou plátek masa, z čeho je. „Z dinosaura,“ odpoví jí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme