Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Lehečkův statečný vzdor nestačil, Haase poslal Nizozemce do finále Davis Cupu

Na finálovém turnaji Davis Cupu v Madridu si čeští tenisté nezahrají. Po pátečních dvouhrách totiž Jiří Veselý s Lukášem Rosolem podlehli nizozemské dvojici Robin Haase, Jean-Julien Rojer 6:7, 6:3, 6:7 a pád do zářijové baráže následně neodvrátil sedmnáctiletý Jiří Lehečka. Při svém debutu sice aktivní hrou zvedal příznivce v ostravské hale ze sedadel, ale s favorizovaným Haasem nakonec prohrál 4:6, 6:2, 3:6.   

Jiří Lehečka
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

"Oranjes" se proto v listopadu zúčastní premiérového finálového turnaje Davisova poháru, čeští tenisté budou hrát baráž o účast v kvalifikaci 2020. Soupeře se dozvědí ve středu 6. února.

Lehečka nahradil zdravotně indisponovanou domácí jedničku Jiřího Veselého a stal se nejmladším hráčem, který v českých barvách v DC nastoupil. Tomáši Berdychovi bylo v roce 2003 při jeho premiéře čerstvých osmnáct let, Lehečka bude plnoletý až v listopadu.

Talentovaný junior se o čtrnáct let staršího soupeře nezalekl. Hned ve třetí hře sice ztratil servis, ale pokračoval v agresivních úderech od základní čáry a vydával se i k síti. Podání mu létalo rychlostí až 223 kilometrů v hodině a v úvodním dějství už ho neztratil. Při servisu Haaseho se ale k žádné šanci nedostal a sadu prohrál 4:6.

Svůj potenciál ukázal český tenista naplno ve druhé sadě. Riskantními returny dostal Nizozemce pod tlak a rychle odskočil do vedení 3:0. Haase vůbec poprvé v Ostravě ztratil v singlu podání, Rosol mu ho v pátek vzít nedokázal. Lehečkovi euforie vydržela celý set, během kterého zaznamenal dvanáct vítězných úderů a jen sedm nevynucených chyb. V osmém gemu jedničce soupeře sebral servis podruhé a vyhrál 6:2.

Ve třetí sadě však začal Lehečka o něco více chybovat, i když odvaha ho ani v kritických situacích neopouštěla. Držel se do stavu 3:3, ale v sedmé hře mu Haase prolomil podání a dalšími dvěma vítěznými gemy dotáhl vyrovnaný souboj do vítězného konce.

"Jsem třináctým rokem kapitán a byl jsem u různých premiér. Myslím, že tohle byla nejlepší. Klobouk dolů," pochválil Lehečku kapitán Jaroslav Navrátil, který ho společně se synem Michalem trénuje.

Tři mečboly k vítězství nestačily

Že bude čtyřhra vyrovnaná, naznačil už dvanáctiminutový první gem. Čeští tenisté na returnu žádnou šanci nevyužili a naopak vzápětí odvraceli stav 0:40 při Rosolově servisu. To se jim podařilo a podání si po celý úvodní set drželi všichni hráči na kurtu. V tie-breaku Rosol s Veselým od začátku tahali za kratší konec. Ze stavu 2:5 ještě snížili na 4:5, ale pak Veselý trefil volej jen rámem rakety a Haase při svém servisu proměnil druhý setbol.

Český pár, který v tomto složení nastoupil v Davisově poháru poprvé, nicméně těsně prohraná úvodní sada nezlomila. Ve druhé nepovolil soupeři ani jeden brejkbol, naopak svou jedinou šanci v osmé hře využil a sebral Rojerovi servis. Dostal se proto do nadějného vedení a po výhře 6:3 si vynutil rozhodující sadu.

V její koncovce nejdříve Veselý s Rosolem balancovali nad propastí. Rosol v osmé hře ztratil servis a Haase šel podávat na vítězství. Servis však překvapivě poprvé v utkání ztratil a hrálo se dál. Za stavu 5:6 si rovněž při Rosolově podání vypracovali Nizozemci postupně dva mečboly, ale oba český pár odvrátil a musela se hrát další zkrácená hra. V ní se dostali Rosol s Veselým do vedení 6:4 a Veselý měl k dispozici ještě jeden servis. Ani jeden ze dvou mečbolů ovšem Češi neproměnili a na returnu nevyužili ani další šanci, která přišla za stavu 7:6. Naopak Nizozemci pak získali tři míče za sebou a zápas ukončili.

"Prostě se to takhle sešlo. Bylo tam tolik variant... Po boji je každý generál," poznamenal Rosol. "Mohlo tam toho být tolik, co by to ukončilo. Nestalo se, je to sport," doplnil Veselý.

Utkání kvalifikace tenisového Davisova poháru v Ostravě:

Česko - Nizozemsko 1:3

Rosol, Veselý - Haase, Rojer 6:7 (5:7), 6:3, 6:7 (7:9)
Lehečka - Haase 4:6, 6:2, 3:6

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články