InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Gump – jsme dvojka - promítání filmu

    Čtvrtek 28.3 16:00 - Biograf Kotva Lidická 2110, České Budějovice

  • Basstard Beatz w. Magenta & Tony P

    Čtvrtek 28.3 21:00 - Klub K2 Sokolský ostrov 1, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 

První letošní ornitologická vycházka na začátku vedla kolem dvou vyder

Sýkorka modřinka kroužkovaná u rybníku Hejtman , Autor: Eva Výborná

Sýkorka modřinka kroužkovaná u rybníku Hejtman     Autor: Eva Výborná

PLANÁ NAD LUŽNICÍ – U zámečku na Strkově v Plané se sešli lidé k první letošní ornitologické vycházce. V prvním pololetí letos budou celkem tři. Po deváté hodině v sobotu 2. února vyrazili, někteří vyzbrojeni dalekohledy, po ptačí stezce. Vycházku vedl místostarosta Plané Stanislav Vyhnal. Zmínil, že trasa povede po ptačí stezce podél plánských rybníků, pak se stočí u Černé k Lužnici a povede až k jezu v Plané. Také řekl, že na čas se odpojí a splní svou funkci oddávajícího na radnici.

 

Josef Jahelka připomněl, že tento den je také Dnem mokřadů. Zmínil význam vody pro přírodu, a tím pádem pro člověka. Zdůraznil otázku hospodaření s vodou. Ještě v zámeckém parku Stanislav Vyhnal upozornil návštěvníky, že jsou v parku umístěny sochy zvířat z padlých zámeckých lip. Děti mají nejraději dvě vydry.

Stezka vede také starou zámeckou lipovou alejí. Z některých stromů již zbyla jen torza, ale ta se nechají a postupně bude cesta dosazovaná novými lipami.

Po cestě se diskutovalo o problému mizení populace kosů. František Vališ uvedl, že kosy postihla epidemie virového onemocnění Usuta původem z Afriky. Přenášejí ji komáři. Jaký je výhled do budoucna, nedokáže v tomto okamžiku nikdo odhadnout.

Došlo také na kroužkování sýkorek, které předvedl Josef Jahelka. Používají se hliníkové lehké kroužky. Velikost se volí podle ptačího druhu a jeho velikosti. Velké jsou určené pro orly a labutě, malinké třeba pro sýkorky.

U rybníku Hejtman dostali účastníci na výběr z naučných a informačních materiálů i krásné omalovánky pro děti.

Další zajímavosti z vycházky budou v příštím v týdeníku Táborsko.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace