Stovky vojáků u Brna. Rekonstrukce bitvy z roku 1945: O Budapešť bojovali v blátě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Stovky vojáků u Brna. Rekonstrukce bitvy z roku 1945: O Budapešť bojovali v blátě!

Maďaři a Němci se brání náporu Rumunů a Rudé armády.
Maďaři a Němci se brání náporu Rumunů a Rudé armády. (Foto Aha! – Hynek Zdeněk)

Dobové uniformy, střelba, ale také nánosy bahna! Tak vypadala v Ořechově včerejší rekonstrukce bitvy 2. světové války, která se ve skutečnosti odehrála u Budapešti. Rudá armáda podpořena Rumuny v ní zvítězila nad Němci a Maďary i po 74 letech.

O ukázku bitvy se v Ořechově včera postaralo několik set nadšenců z pěti zemí. „Nikdo z nich není profesionál, mají to jako svůj koníček, do kterého museli investovat desetitisíce korun,“ upozornil pořadatel akce David Kincl. Na bojišti zněla střelba z děl, kulometů, minometů i lehkých zbraní. Do bojů zasáhlo i několik vozidel včetně legendárního tanku T-34.

Po boku Němců

„Maďarsko v roce 1945 bylo zvláštní zemí. Bylo královstvím bez krále. Přestože je suchozemským státem, velel mu admirál a v tu dobu ho okupoval jeho německý spojenec,“ uvedl organizátor akce David Kincl. Na bojišti v maďarské metropole tehdy bojovali Maďaři po boku Němců ochotně. Z Rudé armády měli hrůzu a s Rumuny měli územní spory. „Bitva to proto byla velmi krutá a krvavá,“ zdůraznil Kincl.

Krvavá bitva

Bitva u Budapešti byla jednou z nejkrvavějších bitev 2. světové války. Zapojilo se do ní přes půl milionu vojáků. Na jedné straně bojovali Němci a Maďaři, na druhé Sovětský svaz a Rumunsko. Boje začaly 29. října 1944 a trvaly do 13. února 1945. Po vítězství se Rudé armádě otevřela cesta na Vídeň, Bratislavu a Brno.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.