Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čechy pod sněhem: Lidé bez proudu, kolaps na silnicích, zborcená hala. Sněžení se sune na Moravu

Aktualizováno -
3. února 2019
21:50
Autor: ČTK, trm, nkov - 
3. února 2019
07:57

Varování meteorologů se naplnila. V noci na neděli dorazilo silné sněžení, které zasáhlo zatím hlavně Čechy, místy napadlo až 20 centimetrů sněhu. Sněžení komplikovalo dopravu na silnicích, železnici a v MHD, omezilo také provoz na pražském Letišti Václava Havla. Bez elekřiny je jsou tisíce lidé hlavně z jižních a západních Čechy. Kladno kvůli sněžení vyhlásilo kalamitní stav. Ve Vlašimi se pod tíhou sněhu zbortila nafukovací hala. Podle meteorologů se sněžení přesune na Moravu, kde hrozí kromě pořádné nadílky i ledovka, navíc tam stoupají hladiny malých toků. První problémy se objevily kvůli mrznoucímu dešti a sněhu na jihu Moravy.

Nad Prahou a jihozápadně od hlavního města zaznamenali amatérští pozorovatelé i meteorologové bouřku. Ačkoliv jsou bouřky typické pro horké letní dny, ani v zimě nejsou úplně výjimečné. „Objevily se bleskové výboje, zahřmělo se. To se v zimě stává, pokud je výrazný kontrast u front, jako se to stalo nyní. V sobotu bylo na Moravě až ke 14 stupňům, v Čechách bylo minus jedna. Při takových situacích se může bouřka objevit i v zimě,“ uvedli meteorologové.

V Praze měly problémy hlavně městské i příměstské autobusy MHD, některé komunikace jbyly naprosto nesjízdné, mnoho spojů nabrala zpoždění a řada příměstských linek vůbec nevyjela.

Sníh z ulic odklízela od časného rána veškerá technika, kterou má Technická správa komunikací (TSK) k dispozici. „Celá technika vyjela ve 04:55,“ řekla mluvčí společnosti Barbora Lišková.

Do terénu vyrazilo 71 velkých sypačů určených na hlavní tahy a 51 dalších vozů, které jezdí například v historickém centru či po méně vytížených silnicích. „Jezdí své trasy pořád dokola, protože kvůli větru a pokračujícímu sněžení jsou silnice po krátké době znovu pokryté sněhem. Problémy jsou hlavně ve stoupáních. Všechny komunikace jsou už sjízdné, ale mnohé s velkou opatrností,“ dodala. Silnice jsou prosolené, leží na nich většinou rozbředlý sníh.

Tisíce domácností bez proudu

Komplikovaná situace byla byla na jihu Čech, kde mokrý sníh vyvracel stromy do silnic, na železnici i do elektrického vedení. Energetici měli nejvíc problémů na Prachaticku a Strakonicku, kde se bez dodávek elektřiny ocitlo zhruba 13.000 domácností. Jejich počty se ale energetikům podařilo snížit na necelé dva tisíce, sdělila ČTK Martina Slavíková z firmy E.ON po 15:00.

S podobnými potížemi se potýkají v Plzeňském kraji, kde je bez proudu asi 7000 odběratelů. Energetici evidují 16 poruch na vysokém napětí.

Komplikace i na železnici i na letišti

Sníh navátý na výhybkách způsobil potíže i na pražském železničním uzlu.„Některé vlaky jezdily proto odklonem, část spojů musela být odřeknuta. Přesné informace o změnách a aktuálních trasách vlaků najdou lidé na webu Českých drah.

Od rána bylo z pražského letiště v Ruzyni odkloněno kvůli sněhové nadílce sedm letů. V Brně musela přistát letadla z Madridu a Amsterodamu. Do Vídně byly odkloněny letecké linky z Istanbulu, Londýna a Tel Avivu. Kvůli odklízení sněhu z přistávací a vzletové dráhy některé lety nabraly zpoždění až několik desítek minut, řekl ČTK mluvčí letiště Roman Pacvoň.

Čerstvý sníh komplikoval 28. ledna ráno dopravu na jihomoravských silnicích a způsobil kalamitu v hromadné dopravě zejména na Znojemsku, Břeclavsku a v Brně Čerstvý sníh komplikoval 28. ledna ráno dopravu na jihomoravských silnicích a způsobil kalamitu v hromadné dopravě zejména na Znojemsku, Břeclavsku a v Brně | ČTK

Kladno vyhlásilo kalamitu

Kladno v neděli odpoledne kvůli hustému sněžení vyhlásilo kalamitní stav. Veškerá technika se soustředí na hlavní tahy, trasy autobusů a křižovatky do kopce. Protože sněhu napadlo víc než 20 centimetrů, budou ho nákladní vozy odvážet za město.

Hromadnou dopravu se přes vytrvalé sněžení daří udržet v provozu. Spoje ale mají zpoždění a na některá místa vůbec nemohou jezdit. Z bezpečnostních důvodů byla mimo jiné uzavřena přetlaková hala Brjanská a Tenisový areál SK. Otevřeny budou, až to počasí dovolí.

Podobně musel být uzavřen i zimní stadion, kde by lidem mohlo hrozit nebezpečí, a jeho střecha je monitorována. „Podle zprávy o technickém stavu na střeše sníh nesmí být. Sportovní areály Kladno ve spolupráci s horolezci proto od rána hustou nadílku průběžně odstraňovali a s odklízením sněhu budou pokračovat, jak se rozední,“ uvedl radní Jiří Chvojka (ANO). Vinu za stav budovy přičítá bývalému vedení města, které podle něj havarijní stav neřešilo.

Ve středních Čechách vyslali cestáři do terénu veškerou techniku, silnice jsou podle nich zatím s opatrností sjízdné. Potíže mají příměstské autobusy, některé kvůli počasí nevyjely.

Dálnici D8 na osmém kilometru ve směru na Prahu dopoledne zhruba na půl hodiny zablokovaly tři kamiony, které uvízly na špatně sjízdné vozovce.

Sníh zbortil sportovní halu ve Vlašimi 

Ve Vlašimi na Benešovsku se pod tíhou sněhu zbortila nafukovací sportovní hala. Událost se obešla bez zranění, uvnitř naštěstí nikdo nebyl, řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Petr Svoboda. Podle starosty Vlašimi Luďka Jeništy (Volba pro Vlašim) se dobrovolní hasiči snaží halu znovu nafouknout. 

Hala na tenisových kurtech v parku má rozměry zhruba 40 krát 20 metrů. Podle Jeništy se uprostřed propadla, do její obnovy se za starostovy asistence pustilo asi 15 dobrovolných hasičů. „Ten sníh byl hrozně těžký. Všechen jsme ho vyházeli a teď se halu snažíme znovu nafouknout. Vypadá to, že to bude bez velkých škod,“ řekl odpoledne Jeništa ČTK.

Rovněž sever Čech zasáhlo silné sněžení. Vrstva čerstvého sněhu po ránu ležela i na hlavních tazích včetně dálnic D7, D8 a D10. Nákladní vozy měly problémy hlavně ve stoupáních, na řadě míst uvízly. Silničáři v Ústeckém kraji v podvečer uzavřeli silnici druhé třídy u Měděnce na Chomutovsku. Kvůli velkému množství sněhu byla před 20:00 uzavřena i silnice třetí třídy v Jenišovicích na Jablonecku. Obě zůstanou neprůjezdné do pondělí.

Na Moravě stoupají hladiny řek

Na Moravě také zřejmě bude sněžit. Zatím tam vodohospodáři sledují zvednuté hladiny řek, hlavně v povodí Moravy, Bečvy, Olše a Ostravice. V příštích hodinách budou dál stoupat, nejvíc zřejmě levostranné přítoky Moravy a samotná Morava. Na první povodňový stupeň, nejnižší ze tří stupňů, vystoupala odpoledne hladina na Bystřičce nad vodní nádrží ve Zlínském kraji a na řece Svratce v Dalečíně na Vysočině. Na obou místech byly řeky stále na prvním stupni i večer. Hladina Svratky také večer vystoupala až na druhý povodňový stupeň v Borovnici na Vysočině.

Potíže na jihu Moravy

Mrznoucí déšť a sníh začal v neděli večer komplikovat dopravu v některých částech Jihomoravského kraje. Na Blanensku a v okolí Kyjova a Tišnova musí cestující počítat s možným zpožďováním autobusů, informovala na svém webu společnost Kordis, která provozuje integrovaný dopravní systém v kraji.

Dopravní podnik města Brna ohlásil večer potíže na autobusové lince do vysoko položené městské části Útěchov. Linka 57 dočasně končí v Soběšicích. Zpoždění v řádu desítek minut může nastat i na dalších linkách v bezprostředním okolí Brna, třeba na spojích do Lelekovic a Vranova.

 

ivoadler ( 4. února 2019 09:10 )

Jsem pro zimu jako v padesátých letech. Prase vyuzený a naložený ve skleničkách, zásoby do příští sklizně, pumpa obalená, dříví seřezaný a naštípaný, akorát krmit domácí zvířata. Jinak zima nám byla u pr dele.

Tim1 ( 4. února 2019 02:38 )

Ne nejsou pluhy, ale podnikatelé spravující podniky údržby silnic šetří pro sebe, kraje platí a nekontrolují za co.

drzaaaa ( 3. února 2019 22:03 )

krásná zima,jen víc a houšť ,nic netrvá věčně

gabreta ( 3. února 2019 21:43 )

Napadne trocha sněhu a Evropa je v pr..li! A to se pořád v EU propaguje a chystá "Drang nach Osten"!! Co by asi na východě ta parodie na armádu dělala, když tam je takhle na začátku zimy??

Kozomrd ( 3. února 2019 21:19 )

*** já chci být taky ve zprávách.. mi tu máme 120cm.. a dnes dalších 15 napadlo. Furt jezdím jen s frézou kolem baráku.. už mi z toho jebe...

Zobrazit celou diskusi