Hlavní obsah

Cyklokrosařka Czeczinkarová na MS na medaili nedosáhla, i nejlepší Čech skončil až ve druhé desítce

Aktualizováno

Mistrem světa v cyklokrosu se stal podruhé v kariéře čtyřiadvacetiletý Nizozemec Mathieu van der Poel. Nejlepším z Čechů byl na závěr šampionátu v dánském Bogense čtrnáctý úřadující mistr republiky Michael Boroš. Jana Czeczinkarová dojela mezi ženami do 23 let patnáctá. Závod ovládly Nizozemky, nejrychlejší z nich byla v závěru Inge van der Heijdenová.

Foto: Claus Fisker, ČTK/AP

Cyklokros- ilustrační snímek

Článek

Loni bronzový Mathieu van der Poel ukončil po zlatém hattricku kralování Belgičana Wouta van Aerta, který si vyjel stříbro před zbývajícím z tria hlavních favoritů krajanem Toonem Aertsem. Všech osm Belgičanů se vešlo do 11. místa.

Skvěle jedoucí Nizozemec zvítězil s velkým náskokem 16 vteřin a slavil opět po čtyřech letech. Poprvé slavil všestranný Mathieu van der Poel, který jezdí rovněž výborně na horských kolech i na silnici, na šampionátu v Táboře.

Šestadvacetiletý Boroš se jen na chvilku dostal do první desítky, která byla jeho cílem, a to zhruba ve třetině závodu na 12 kol. Na vítěze nakonec ztratil téměř dvě a půl minuty.

Na 38. místě skončil Tomáš Paprstka, o šest příček za ním dojel do cíle Jan Nesvadba. Oba byli ze závodu s předstihem staženi.

"Prorazil jsem tam kolo, musel jsem jet dlouho do depa a za tu dobu mě předjelo hrozně moc lidí. To mě naprosto zlomilo. Dnes mi ale nešly ani nohy, po té nedávné nemoci to nebylo dobré, spíš bída s nouzí," litoval Nesvadba.

Medailové ambice nenaplnila

Jednadvacetiletá Czeczinkarová, která byla jednou z největších medailových nadějí české výpravy, měla dobrý start a objevila se v čele. Pak se ale začala propadat, jezdila až ve druhé desítce a zdálo se, že cenný kov je v nedohlednu.

V posledním ze šesti okruhů jí svitla naděje, když se na vedoucí desetičlennou skupinku dotáhla, jenže vzápětí chybovala a jakékoli šance na úspěch se rozplynuly. Do cíle dorazila 40 sekund za vítězkou.

"Start se mi povedl, ale ve druhém kole jsem si to nechala trochu poodjet a začala jsem dělat chyby. Hlavně ve výbězích mi to moc nešlo a v těch točkách jsem nebyla moc průbojná," uvedla ke svému výkonu očividně zklamaná Czeczinkarová.

Foto: Svoboda/jsphoto.cz Jaroslav, ČTK

Michael Boroš skončil na světovém šampionátu v Dánsku čtrnáctý.

"Jak jsem si je tam pak dotáhla, tak jsem za zatáčkou zabrala, udělala hodiny a byla jsem zase na zemi," mrzelo Czeczinkarovou.

Nizozemská dominance

Devatenáctiletá novopečená šampionka Van der Heijdenová měla v posledních metrech nejvíce sil a nechala za sebou krajanky Fleur Nagengastovou a hlavní favoritku Ceylin del Carmen Alvaradovou, obhájkyni loňského stříbra.

"Bylo to těsné až do konce a všechny jsme si byly nablízku. Občas se tam sice utvořil nějaký odstup, ale o chvilku později se to zase sjelo dohromady, takže to byl až do konce vzrušující závod," konstatovala Van der Heijdenová.

Stejné trio obsadilo pódium rovněž na listopadovém mistrovství Evropy v nizozemském Rosmalenu. "Na evropském šampionátu to bylo sice stejné složení trojice na pódiu, ale ty pozice byly tentokrát jiné. A já jsem za to šťastná," řekla Van der Heijdenová, na ME druhá za Alvaradovou.

Česká výprava zůstala i po posledním pátém klání závodního víkendu bez medaile, což se stalo naposledy v roce 2015 v Táboře.

Mistrovství světa v cyklokrosu v Bogense (Dánsko):
Ženy do 23 let (15,75 km):
1. Van der Heijdenová 42:09
2. Nagengastová -3
3. Alvaradová(všechny Niz.) -8
4. Persicová (It.)
5. Kayová (Brit.) obě -9
6. Pieterseová (Niz.) všechny -9
...15. Czeczinkarová -40
34. Bajgerová -3:29
35. Janů -3:41
37. Ungermanová (všechny ČR) -3:57.
Muži elite (31,35 km):
1. M. Van der Poel (Niz.) 1:09:20
2. Van Aert -16
3. Toon Aerts -25
4. M. Vanthourenhout -50
5. L. Sweeck (všichni Belg.) -1:01
6. Van der Haar (Niz.) -1:10
7. Hermans (Belg.) -1:24
8. Meisen (Něm.) -1:29
9. Adams -1:31
10. Vermeersch (oba Belg.) -1:33,
...14. Boroš -2:25,
38. Paprstka -2 kola,
44. Nesvadba (všichni ČR) -5 kol.

Reklama