Slávek Popelka, Jan Sedláček: Elity v současném světě

03.02.2019 20:07

Elitami v tomto pojednání označuji ty skupiny lidí, které mají v rukou rozhodující moc na planetě Zemi. Jsou to majitelé a představitelé nadnárodních bank a korporací, členové vlád, špičky vládnoucích stran a špičky mezinárodních organizací.

Slávek Popelka, Jan Sedláček: Elity v současném světě
Foto: pixabay.com
Popisek: Moc - ilustrační foto

Tito lidé obvykle pocházejí z uzavřené vrstvy, která se svými zájmy a svým životním stylem odlišuje od ostatních obyvatel. Jejich hlavním znakem je globálnost, to znamená, že nejsou vázáni k žádnému místu či národu na planetě. Obvykle mají sídlo na několika kontinentech a mění je podle potřeby či nálady. Tvoří velmi úzkou skupinu. K udržení moci využívají tzv. pomocnou elitu. Ta je daleko početnější a je tvořena pracovníky médií, univerzit, soudů a představiteli mezinárodních neziskových organizací. Úkolem pomocné elity je udržovat vládnoucí elitu u moci. Nástrojem k tomu je propaganda realizovaná médii a výchova ve školách. Tato propaganda je důkladně propracovaná a využívá nejmodernější psychologické poznatky. Přesto není schopna úplně získat moc nad vědomím a názory většiny obyvatel. Pomocné elity jsou za tyto služby odměňováni podílem na moci a bohatstvím.

Rozpory mezi elitami a ostatními obyvateli

Elity hájí svoje zájmy. To je přirozené, i ostatní lidé hájí své zájmy. Problém nastává tehdy, když jsou zájmy elit a zbytku společnosti v rozporu. Pokud feudál zajištoval obranu a továrník organizoval a řídil výrobu, bylo vše v pořádku. Jakmile však elita není schopna plnit svůj úkol, nastává doba zvratů a revolucí.

Problémy současné elity

  1. Ekonomické zdroje současné elity pochází především z neproduktivního dobývání renty.
  2. Skutečné řízení hospodářství a společnosti přebírá pomocná elita.
  3. Elity neřeší a nejsou schopny řešit globální problémy světa: přelidnění v rozvojových zemích, nadspotřebu v bohatých zemích.

Elity nejen že nejsou schopny tyto problémy řešit, ale dokonce je vytvářejí a podporují.

Svým kořistnickým přístupem k méně rozvinutým civilizacím bohaté země zapříčinily jejich současný stav /plantáže, těžba surovin, vývoz demokracie/. Základní chybou bylo porušení zásady nevměšování se do méně vyspělé civilizace.

V bohatých zemích by bez imigrace docházelo k žádoucímu pozvolnému úbytku obyvatel. To je však ze stran elit násilně měněno podporou masové imigrace. Důvodem zřejmě je snaha elit zrušit národy a národní státy, neboť v nich spatřují nástroj omezování vlastní moci. Představitelé národních států by se mohli vymanit z vleku elit a hájit zájmy svých obyvatel. To by také bylo překážkou vytvoření globální vlády korporací, na kterou obyvatelstvo nebude mít žádný vliv.

Nadspotřeba v bohatých zemích je udržována prostřednictvím reklamy a médii v zájmu elit. Ty si tímto způsobem zajišťují zdroje příjmů a zároveň udržováním vysokého pracovního nasazení zaměstnávají obyvatelstvo do té míry, že nemá čas na osobní a duchovní rozvoj a tedy ani na hledání alternativních modelů uspořádání společnosti.

Slávek Popelka, Jan Sedláček

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…