Druhé dítě za víkend. Do babyboxu v Praze někdo odložil novorozeného chlapce

čtvrté letos odložené dítě

Druhé dítě za víkend. Do babyboxu v Praze někdo odložil novorozeného chlapceNOVÉ 1
Domov
Echo24
Sdílet:

Do babyboxu v pražském Hloubětíně odložil někdo dnes večer novorozeného chlapce. ČTK o tom informoval zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Uvedl, že podle lékaře Petra Píchy je chlapec zřejmě několik dní starý, podle pupku možná narozený v porodnici, na první pohled zdravý. Dostal jméno Viktor. Jde již o čtvrté letošní nechtěné dítě odložené do babyboxu a druhé o tomto víkendu.

Chlapec byl oblečen v kostičkované kombinéze s kapucí a ještě zabalen do modré deky. Jméno Viktor dostal chlapec po starším synovi televizní moderátorky Světlany Witowské, která s tím souhlasila, uvedl Hess.

Babybox v Hloubětíně funguje od června 2005 a Viktor je jeho 27. odloženým dítětem a zároveň 184. dítětem odloženým do takového zařízení v ČR. V sobotu někdo odložil čerstvě narozenou holčičku v Klatovech. Babybox tam funguje téměř deset let, ale šlo o první dítě které tam někdo odložil. V letošním roce už někdo 19. ledna odložil asi 1,5ročního chlapce do babyboxu v Pelhřimově a o šest dní později našli zdravotníci novorozeného chlapečka v babyboxu ve Vyškově.

První babybox v zemi začal fungovat v roce 2005, je to v podstatě novorozenecký inkubátor. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání a ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní zdravotnický personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. V Česku nyní funguje 76 těchto schránek. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Sdílet:

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články