Divačka Elena González Gutierrezová si hodlá na zrušení Shen Yun v Madridu stěžovat. (NTD TV)
Divačka Elena González Gutierrezová si hodlá na zrušení Shen Yun v Madridu stěžovat. (NTD TV)
MADRID, Španělsko – Nabalená v hutném kabátě s tlustou šálou, divačka zírá na svůj zmatený výraz v tváři odrážející se od skleněných dveří do Královského divadla v Madridu.

Očekávala, že jedno z nejlepších španělských divadel bude v tuto dobu plné života a energie, vždyť dnes, 31. ledna, měla být premiéra představení od Shen Yun Performing Arts v Madridu. Místo toho ji přivítala jen hrozivá prázdnota a silný vítr opírající se do kovových bran divadla.

Když zjistila, že tradiční čínské vystoupení Shen Yun plné tance a hudby, na které se tak těšila, bylo zrušeno, na tváři Juliety Portillové se vyronily slzy. Byla jedním z mnoha diváků, kteří nedostali od divadla žádné oznámení, že se představení ruší.
madrid1
Divačka Julieta Portillová uvedla, že nemá slov poté, co zjistila, že divadlo zrušilo představení Shen Yun ve španělském Madridu. Shen Yun měl vystoupit v Královském divadle 31. ledna a 2. února. Snímek z 31. ledna 2019. (NTD TV)

Portillová uvedla, že její rodina musela vynaložit mnoho úsilí, aby se do divadla dostala, protože ve stejný den zrovna stávkovali taxikáři.

„No, nic takového se nám nikdy nestalo – a jak natěšení jsme byli, že to spatříme. Nevím – nenacházím slov,“ sdělila Portillová. „Nepamatuji si, že bych obdržela oznámení o zrušení nebo ho viděla v tisku. Na představení takového kalibru jsem si koupila ta nejlepší sedadla s nejlepším výhledem, i s ohledem na omezenou pohyblivost svého muže.“

Newyorská společnost Shen Yun Performing Arts, jejímž posláním je dle jejích webových stránek „oživit 5 000 let čínské civilizace prostřednictvím hudby a tance“, měla zarezervováno Teatro Real (Královské divadlo) v Madridu na 31. ledna a 2. února.

Představení Shen Yun zahrnují scénky, které vyobrazují starou i současnou Čínu, včetně pokračujícího pronásledování následovníků Falun Gongu, tématu, které čínský režim považuje za tabu a snaží se jej co nejvíce ututlat.

Pouhých pár týdnů před plánovaným vystoupením v Madridu divadlo náhle představení zrušilo kvůli „technickým potížím“. Teatro Real toto zdůvodnění potvrdilo i Epoch Times.

Poté, co bylo představení Shen Yun v Madridu zrušeno, bývalý český ministr kultury Daniel Herman vyjádřil obavy z možného tlaku ze strany Komunistické strany Číny (KS Číny). Obavy byly potvrzeny poté, co americká nezisková organizace spustila vyšetřování, zda za zrušením kulturní show nemá prsty čínský režim.

Vyšetřovatelé Světové organizace pro vyšetřování pronásledování Falun Gongu (WOIPFG) nahráli hovor, ve kterém se čínský velvyslanec ve Španělsku chlubil tím, jak vyvíjel nátlak na generálního ředitele Teatro Real, aby představení zrušil. Organizace mapující perzekuci tohoto duchovního hnutí v Číně to uvedla ve své tiskové zprávě.

Rozhořčení diváci

Mnoho lidí z publika bylo kvůli zrušení show rozzlobených, a také se jim nelíbí odůvodnění ze strany divadla.
madrid2
Divačka María Dolores Roche Gonzálezová se svým manželem byli zklamáni, že divadlo v Madridu zrušilo show od Shen Yun Performing Arts, které se mělo konat 31. ledna 2019. (NTD TV)

María Dolores Roche Gonzálezová, která čekala na Shen Yun celý měsíc, uvedla, že důvod divadla pro zrušení představení je zvláštní, vždyť „technické problémy jdou opravit“.

„Pověděli nám, že nám vrátili peníze na kreditní kartu – to bylo vše, nic víc. To je všechno, co nám řekli,“ sdělila Gonzálezová.

„Osoba na pokladně nevěděla nic, jen se zmínila o technických potížích, a to je vše. Všichni jsme říkali: ‚Jak podivné? Jak zvláštní? Vždyť technické problémy jde vyřešit.’ Ale nevyřešili je.“

Další z diváků, Alfonso Gutiérrez Villacañas, vyjádřil své zklamání z toho, jak se divadlo se zrušením vypořádalo.

„Neřekli mi nic, jen že to bylo zrušeno, a zabouchli nám dveře před nosem. Neřekli nám nic, ani důvod, ani nám nic nevysvětlili,“ řekl Villacañas.
madrid3
Alfonso Gutiérrez Villacañas uvedl, že se dozvěděl o zrušení Shen Yunu až večer, v den představení 31. ledna 2019. (NTD TV)

„No, cítím se naprosto zklamaný, oklamaný, dotčený, uražený, protože jsem koupil lístky jako dárek pro svou ženu k Vánocům, a byl to velmi jedinečný dárek, velice roztomilý, a pravda je, že se cítím velmi dotčeně.“

„Hodíte se do gala, upravíte a přijdete, abyste se podívali na představení v divadle jako je toto, a když dorazíte, prásknou vám dveřmi do obličeje. Je to smutné, smutné, zvláště když projevují takové pohrdání vůči nám,“ pokračoval Villacañas

Stejně jako on, i další divačka, Elena González Gutiérrezová pronesla, že ji zrušení představení velmi naštvalo, a že podala na divadlo oficiální stížnost.
madrid4
Divačka Elena González Gutierrezová si hodlá na zrušení Shen Yun v Madridu stěžovat. (NTD TV)

„Podala jsem stížnost [na divadlo], a jelikož vám dají kopii, zanesu to přímo na radnici. Půjdu rovnou k nejvyššímu vedení a nevzdám se, dokud se něco nestane,“ řekla Gutiérrezová.

Rozhořčení diváci po zrušení show v Madridu (anglicky)

Za zrušením show je čínský velvyslanec ve Španělsku

V rámci šetření WOIPFG zavolal 22. ledna jeden z členů organizace na čínské velvyslanectví v Madridu a představil se jako vysoce postavený čínský vládní úředník. Osoba, která tento hovor přijala, se podle tiskové zprávy vydané společností WOIPFG představila jako čínský velvyslanec ve Španělsku Lü Fan.

lu fan 2
Čínský velvyslanec ve Španělsku Lü Fan (Screenshot / facebook video)

„Vyšetřování potvrdilo, že zrušení smlouvy divadla s organizátory Shen Yunu bylo zcela důsledkem zásahů Komunistické strany Číny,“ uvedla ve svém prohlášení WOIPFG. Organizace zvukový záznam telefonního hovoru zveřejnila 28. ledna na svých webových stránkách.

                        Oficiální trailer k představení Shen Yun 2019

„Lü Fan osobně tlačil na divadlo, aby zrušilo smlouvu se společností Shen Yun Performing Arts. Divadlo pobízel tím, že Komunistická strana Číny vládne obřímu čínskému trhu. Lü Fan společně s ředitelem divadla naplánovali zrušit představení Shen Yun pod záminkou technických obtíží,“ uvedla WOIPFG na webových stránkách.

Během hovoru velvyslanec Lü Fan vysvětlil, jak přesvědčil generálního ředitele Teatro Real, aby Shen Yun zrušil. Varoval ho, že divadlo si „kvůli tomu nemůže dovolit ztratit čínský trh“. Také uvedl, že s generálním manažerem Teatro Real úzce spolupracoval, aby vymysleli důvod zrušení představení, který by následně divadlo oficiálně použilo.

Společnost vystoupila s velkým úspěchem ve více než 100 městech po celém světě, s vyprodanými představeními v New Yorku, Barceloně a několikrát zavítala i do Prahy, Brna či Bratislavy.


Překlad původního článku newyorské redakce: M. C.

Čtěte také: Čínská ambasáda v Madridu má prsty ve zrušení představení obnovující tradiční čínskou kulturu

Líbil se vám tento článek? Podpořte nás prosím jeho sdílením na sociálních sítích.