Severka ze seriálu MOST! má dvojnici: Našli jsme tu pražskou! To budete koukat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Severka ze seriálu MOST! má dvojnici: Našli jsme tu pražskou! To budete koukat!

Ze seriálu Most!
Ze seriálu Most! (Foto: Foto Aha! – Helena Lacinová, Karel Kopáč, reprofo ČT)

Díky seriálu MOST! mají narváno! Zatímco Česká televize drtí rekordy sledovanosti se seriálem MOST!, hospodští v podnicích s názvem Severka si mnou ruce nad návštěvností. Ta na pražském Jižním Městě navíc ukrývá minigalerii a se seriálovým hitem má leccos společného.

Jako by ještě byla sedmdesátá léta! Hospoda Severka na pražském Jižním Městě je vyzdobena v socialistickém stylu, na stěně je navíc k vidění sbírka dobových socialistických plakátů. Její budova patří k nejstarším na sídlišti, které kolem ní narostlo zhruba před 40 lety. „Tehdy sem chodili na oběd dělníci, co Jižák stavěli,“ řekl Aha! David Salomon, současný majitel Severky a hospodský.

Natáčení filmů

Pražská nálevna má s tou mosteckou společného víc než jen název. Třeba zájem filmařů. Severka nedaleko zastávky metra Opatov se v roce 1976 objevila ve filmu Věry Chytilové (†85) Panelstory (1976), nově se stala kulisou snímku Národní třída s Hynkem Čermákem (45) v hlavní roli. Právě pro ten změnila restaurace název z pivnice Opatov na Severku. „Dekorace dotvářející atmosféru přelomu 70. a 80. let jsme tu po natáčení filmu nechali včetně štítu,“ prozradil Salomon. „Přidali jsme makety paneláků z výstavy k výročí stavby sídliště nebo typický normalizační obývák.“ Hosté se tak rázem ocitají v dobách minulých. Těm odpovídají i názvy a nabídka nápojů. Latté nebo cappuccino si tu nedáte, zato typického turka do skla ano.

Na MOST! za vstupné

S úspěchem seriálu Most! přišel i zájem o společné sledování pondělních premiér v televizi. „Na Facebooku se nám na akci přihlásily tři tisíce lidí, museli jsme tak začít prodávat vstupenky za symbolickou stovku, abychom věděli, kdo skutečně přijde a vejde se,“ prozradil spokojený hospodský David Salomon.

Klub i galerie

Severka na Jižáku nabízí svým hostům řadu překvapení. „K vidění jsou u nás například fotografie Jaromíra Čejky nebo filmový dokument mapující zrod sídliště, vystavujeme tu i originální plakáty Československých filmů,“ představil Salomon. Hosty pak láká i to, že si u piva mohou zapálit. „Jsme totiž kuřácký klub s řádnými pravidly, která to umožňují,“ řekl Salomon.

Pod kabátem lampasáka

V Severce nechybí klasické vybavení, cedule a nápisy, nábytek, na věšáku kabát lampasáka... Majitel ale do vetešnictví nemusel. Mosteckou i pražskou hospodu totiž spojuje i jméno architekta Jana Novotného (46). Ten prostory navrhl a vybavil pro natáčení tady i v Mostě, pracoval i na seriálech Dabing Street (2018) nebo Trpaslík (2018). „Chceme, aby hosté měli takovou hospodu, jak si ji pamatují,“ vysvětlil Salomon.

Severka, kam se podíváš

Název Severka není u hospod a restaurací nic tak neobvyklého a na podobný narazíte skoro v každém koutě Česka. V Praze jich je několik, další najdete třeba v Pardubicích, Kolíně, Hradci Králové, Kraslicích a řadě dalších míst. „Národní podnik Restaurace a jídelny (RaJ) existující v Československu od 50. let 20. století do roku 1989 si s názvy svých zařízení hlavu nelámal. Na každém sídlišti, větší vsi či městě měli svoji Severku, Rovnost, Jitřenku, Máj,“ připomněl David Salomon, zkušený restauratér s mnohaletou praxí.

Co je MOST!

MOST! je osmidílný komediální seriál ČT. Na jeho tvorbě se sešli režisér Jan Prušinovský (39) a scenárista Petr Kolečko (34). S nadsázkou si bere na paškál složitá témata, jakými jsou problémy menšin, lichva či rasismus, hlavní roli si zahrál Martin Hofmann (40, postava Luďka).

Víte, že...

...už pět majitelů provozovalo hospodu Severka na Jižním Městě od sametové revoluce v roce 1989? Do té doby patřila pod podnik Restaurace a jídelny.

     Trailer seriálu MOST!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.