Víc než průměr, ale pořád je co zlepšovat. Případ dvou básníků má své mouchy

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Druhý díl z připraveného triptychu odvysílala včera večer Česká televize. Případ dvou básníků navazoval na vcelku zdařilý Případ dvou sester. Ten se mohl opřít především o slušné herecké výkony. Jaká byla situace včera?

Včera večer Případ dvou básníků, před týdnem Případ dvou sester. A tuto neděli triptych uzavře Případ dvou manželek. Co kromě podobného názvu tyto tři filmy spojuje? Tak především jméno Hany Proškové, úspěšné spisovatelky, z jejíž předlohy všechny snímky vycházely. Ale taky Viktor Preiss a David Matásek v hlavních rolích. V neposlední řadě režisérka Lucie Bělohradská, která za všemi Případy stojí.

Jednu trojici Případů už Česká televize odvysílala. Před třemi roky jsme mohli na obrazovkách zhlédnout Případ pro lyžaře, Případ pro malíře a Případ pro rybáře. Už tyto filmy stály za to. Kdo však před týdnem viděl Případ dvou sester, asi se na včerejší večer těšil. Případ dvou sester byl totiž Případu dvou básníků chytlavým lákadlem, film nabídl dobrou atmosféru, skvělého Matáska a Preisse v hlavních rolích. Jistě, měl své mouchy, třeba retrospektivní scény se ne zrovna vydařily, nicméně z hlediska toho, co nám televizní programy obvykle nabízejí, rozhodně nadprůměr.

A dá se říct, že většina z těch, kteří první program České televize sledovali i včera, patrně nelitovala. Opět slušné, opět chytlavé. Ale opět tomu něco chybělo.

Když srdce tepe a básně píše počítač

Do popředí se tentokrát dostal zavražděný básník, který své výtvory skládal pomocí počítače. Asi čtyřicetiletého Kristiána, trochu úlisného, patrně i trochu geniálního (obě vlastnosti vynikly díky dobrému výkonu Ondřeje Malého) navštěvuje jeho milenka. Této role se zhostila dosud spíše neznámá Tereza Krippnerová. Zde je ostatně vhodné ocenit dobrý počin tvůrců, kteří i v předchozím filmu sáhli vedle osvědčených stálic typu Viktor Preiss k ne zcela známým jménům. A tento tah se jim bohatě vyplatil. S milenkou plánuje Kristián společný život.

Když je však Kristián zavražděn, vše se samozřejmě změní. A na řadu přichází Viktor Preiss coby kapitán kriminální policie Vašátko. Zpovzdálí mu s vyšetřováním pomáhá také malíř a amatérský vyšetřovatel Horác v podání Davida Matáska.

Klady Případu dvou básníků byly vedle již zmíněných hereckých výkonů také v propracované a chytré zápletce, jež mohla sama o sobě leckterého diváka takříkajíc přikovat k televizi. A bylo jí včera potřeba, jelikož jinak film na dynamice trochu ztrácel. Vyšetřování se trochu vleklo.

K tomu se bohužel přidalo i několik scén, které se řadí mezi to jednoznačně slabší. Jednou z nich byla třeba ta, v níž Terezu Krippnerovou bije její podnapilý a cholerický manžel. Stejně tak Matáskova navážno vedená debata s kdysi talentovaným spisovatelem o tom, zda by Horác měl, či neměl ilustrovat dětskou knížku a následně komiks, působila dost nevěrohodně až úsměvně.

Psát detektivky

Hana Prošková se narodila v roce 1924 a do literatury vstoupila jako básnířka. Slavnou se však stala až jako autorka detektivních románů, novel i povídek. A nelze se divit. Případ dvou básníků je dozajista slušným připomenutím této spisovatelky. Film sice nebyl bez chyby, ale byl určitě dostatečně dobrý na to, aby se z některých diváků stali čtenáři a sáhli po jedné z Proškových knih.

A opět lze konstatovat to, co minulý týden: i na příští – tentokrát poslední – Případ se můžeme těšit. Díky dvěma básníkům.