Kromě veseckého „domu hrůzy“ se na seznamu nachází například také dva domy ve Vojanově ulici na Františkově. Všechny spojuje to, že jsou ve velmi špatném stavu a obývají je sociálně slabí lidé.

Hasiči evakuovali v úterý 4. prosince obyvatele domu v ulici U Kolory kvůli špatné statice.
Kvůli narušené statice budovy ve Vesci přišli o domov. Hledají jim nové bydlení

Seznam zatím není definitivní a nejde přitom ani o to, že by město domy vykoupilo hned zítra. Zastupitelé zatím tento záměr jen vzali na vědomí. Jak upozorňuje primátorův náměstek pro sociální oblast Ivan Langr, dohodnutého zatím není nic a také možná ani nebude. „Jednání vůbec nemusí dopadnout pozitivně, budou velmi obtížná,“ předeslal Langr.

OTŘESNÉ PODMÍNKY

Například zmíněné tři domy vlastní podnikatel Radim Urban, jehož nemovitosti jsou známé tím, že v nich sociálně slabí lidé žijí ve velmi nevyhovujících podmínkách. Urbanovi patří i pověstná ubytovna Kovák v Chrastavě, kterou se tamní radnice snaží nechat už řadu let neúspěšně zbourat. Urban s novináři nekomunikuje.

Ne všichni zastupitelé jsou myšlence na vykupování zchátralých domů nakloněni. „To, že někdo nechá vybydlet domy, vydělá na tom a my od něj tyto domy vykoupíme za peníze nás všech, mi nepřijde jako šťastný postup,“ myslí si například opoziční zastupitelka Zuzana Kocumová (LOL). „Vypadá to jako dobrý návod pro další podnikatelské záměry tohoto typu. Měli bychom na majitele tlačit přes kontroly z hygieny či stavebního úřadu,“ dodala.

Ilustrační foto.
Čtyřiadvacet lidí přišlo o domov, hasiči je evakuovali ze zchátralé budovy

Podle Langra má město nástroje, jak obchodu s chudobou zabránit. Není ale cílem nechat podobné domy opuštěné. „Dům zůstane prázdný, majitel zatluče okna a nechá ho tam stát tak, jak je. To je situace, do které se nechci dostat,“ řekl Langr. Záměrem města je pokusit se s vlastníky dohodnout, domy koupit, opravit a zabydlet je pomocí zdravého sociálního mixu, tedy tak, aby se z nich nestala ghetta. „Je to jeden z kamínků mozaiky, které chceme použít, abychom v některých lokalitách dosáhli většího sociálního souladu než dosud,“ popsal Langr.

Například na jeden z domů ve Vojanově ulici je od začátku letošního roku vyhlášena takzvaná bezdoplatková zóna. Tento nástroj využívají obce v boji proti obchodníkům s chudobou. V bezdoplatkových zónách totiž nemohou obyvatelé pobírat doplatky na bydlení. „V podstatě všechny tamní obyvatele se nám podařilo ubytovat jinde. Z mého pohledu je to pro ně výhra,“ řekl Langr. Město chce navíc bezdoplatkovou zónu rozšířit.

Krajská nemocnice Liberec.
V nemocnici platí zákaz návštěv v některých odděleních