Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Zemřel bouřlivák Nykänen, který vládl skokům na lyžích v osmdesátých letech

Má za sebou slavnou kariéru i bouřlivý život. Finský skokan na lyžích Matti Nykänen, čtyřnásobný olympijský vítěz a šestinásobný mistr světa, v noci na pondělí zemřel. O úmrtí jednoho z nejlepších skokanů historie, kterému bylo padesát pět let, informoval na svém webu finský magazín Seiska.

Matti Nykänen
zdroj: spox.com

"Měl ohromné rychlostní i dynamické dispozice, musel se s nimi určitě už narodit. Byl ale rovněž profík každým coulem, snažil se pro svoji výkonnost dělat maximum," řekl o Nykänenovi Pavel Ploc, jehož blonďák s dětskou tváří připravil o řadu triumfů včetně vítězství v závodě na středním můstku na olympijských hrách v roce 1988. V roce 1984 překonal fenomenální Fin jeho rok starý světový rekord v letech 181 metrů, který poté ještě čtyřikrát vylepšil až na 191 metrů.

V soutěži na středním můstku na OH v Calgary 1988 byl právě Nykänen jediným přemožitelem Ploce a také dalšího českého skokana Jiřího Malce, jenž získal překvapivý bronz. V Calgary Nykänen ovládl všechny tři závody, vyhrál také na velkém můstku a pomohl ke zlatu v soutěži družstev. O čtyři roky dříve v Sarajevu, kdy ještě družstva nesoutěžila, prohrál na středním můstku jen s další legendou Jensem Weissflogem z tehdejší NDR.

"Je to velký šok, špatná zpráva. Prožili jsme spolu spousty let, vídali jsme se prakticky denně, jak na můstku, tak mimo něj," řekl agentuře SID Weissflog. "Spojuje nás mnoho historek. Památná je samozřejmě olympiáda, kde jsme se podělili o medaile, nebo 1988, kde byl úžasný. Jednu dobu jsme byli opravdu hodně vyrovnaní konkurenti," dodal bývalý německý skokan.

Z mistrovství světa má "létající Fin" devět medailí včetně pěti nejcennějších, jednou se stal i světovým šampionem v letech. Čtyřikrát ovládl celkové hodnocení Světového poháru a s 46 vítěznými závody SP dlouho držel historický rekord. Rodák z Jyväskylä přitom začínal se skákáním až ve 12 letech, předtím se věnoval hokeji, avšak kvůli drobné postavě se neprosadil.

"Byl to bezpochyby jeden z nejdůležitějších finských sportovců všech dob," uvedl na Twitteru finský ministr sportu Sampo Terho. Šéf svazu Kulmala uvedl, že Nykänenova památka bude uctěna během takzvaných Lahti Ski Games, víkendových závodů SP ve skocích, běhu na lyžích a v severské kombinaci v tradičním finském zimním středisku.

Počátkem 90. let začala i kvůli nastupujícímu V-stylu sláva finského fenoména prudce uvadat. Po propadáku na MS 1991 ztratil místo v reprezentaci a po několika neúspěšných pokusech o návrat v roce 1994 definitivně ukončil kariéru. Mezitím nazpíval dvě popová alba, později se dvojnásobný finský sportovec roku živil i jako striptér. Loni mu byla diagnostikována cukrovka.

Sarajevo 1984 - velký můstek: 1. Nykänen, 2. Weissflog, 3. Ploc
zdroj: ČTK autor: Libor Hajský

V roce 2004 byl odsouzen k 26 měsícům vězení za to, že pod vlivem alkoholu pobodal nožem svého známého. Trest mu byl zkrácen na polovinu, kvůli týrání manželky ale na svobodě příliš nepobyl. Navíc kvůli finančním potížím musel prodat všechny své medaile, kromě toho se pětkrát rozvedl.

Z úplného dna mu vedle nové snoubenky pomohl návrat na můstky. Někdejší představitel klasického stylu se nakonec přece jen naučil "véčko" a v roce 2008 se stal veteránským mistrem světa. Totéž zopakoval i o tři roky později v Harrachově, kde na můstku K-40 nenašel ve své věkové kategorii konkurenci. "Celý život jsem skákal na lyžích. A svět mimo můstky byl úplně jiný," omlouval svoje excesy někdejší bohém.

Je nám líto, video expirovalo.
Zemřel jeden z nejlepších skokanů historie Nykänen
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články