hnv murr

Provoz letů v Izraeli bude řídit český systém

Na jihu Izraele v Timně bylo v lednu otevřeno nové letiště Ramon Airport. Letadla na něj bude navádět ATM systém, zajišťující řízení letového provozu, který dodala česká firma CS SOFT.

 

Nové letiště je nazvané podle prvního izraelského kosmonauta Ilana Ramona, který tragicky zahynul při havárii raketoplánu Columbia (2003). Na ranveji Ramonova letiště budou moci přistávat i velkokapacitní letadla, zatím je ale ve zkušebním provozu. Postupně se na něj přesune kompletní provoz z tamního letiště v Eilatu, které bude uzavřeno. I tam již CS SOFT v minulosti ATM systém implementoval (v roce 2015). Letiště v Eilatu již nestačilo kapacitně, proto IAA (Izraelská autorita letišť) rozhodla o vybudování nového letiště v Timně, ležící 19 km severně od Eilatu.

Specialisté firmy CS SOFT, která je od roku 2017 součástí průmyslové skupiny Czechoslovak Group a její divize CSG Aerospace, se museli při implementaci vypořádat s jednou zvláštností. Nedaleko letiště v Timně je hranice Jordánska a tamní mezinárodní letiště ve městě Akaba. Protože vztahy obou zemí jsou napjaté, jordánské řízení letového provozu nepředává do Timny žádné informace. Proto bylo potřeba zabezpečit řízení letového provozu na izraelském letišti tak, aby blízkost druhého letiště nekomplikovala provoz a vždy se podařilo bezpečně sledovat letouny, které směřují do Timny.

 
Publikováno: 4. 2. 2019 | Počet přečtení: 857