Masopust - Vsetín

Masopust - Vsetín

Adresa:

Vsetín, Svárov 1055

Termín: 23.2.2019
Vstupné:

zdarma

23únor sobota 10:00

Žánr: ostatní akceMasopust karneval děti rodina zdarma folklor gastronomie


V masopustním období se vždy lidé veselili a loučili se se zimním obdobím. Tyto oslavy vrcholí fašankami a pochováváním basy, které letos ve Vsetíně připadly na sobotu 23. února. Tradiční zábava i průvod už neodmyslitelně patří k folklornímu spolku Jasénka, který si i letos připravil pro své příznivce pestrý program. „Fašanky jsou spojené s bujarým veselím masopustu. Jídla, pití i zábavy by proto mělo být dostatek, aby si lidé užili všeho do sytosti, než se začnou postit. V tomto duchu pořádáme i my tuto tradici pro veřejnost," vysvětluje Lucie Navrátilová, etnografka a členka spolku. Fašanky jsou se spolkem spjaty už mnoho let a každým rokem se členové snaží zdokonalit masky i program tak, aby oživili staré zvyky.

Tanečníci a muzikanti začnou slavit už sobotní ráno. V deset hodin vyrazí pestrý masopustní průvod od domu kultury a povede centrem města. „S ohledem na tradice se teď snažíme některé modernější postavy nahradit právě těmi tradičnějšími a každý rok také přidáváme masky nové," říká vedoucí souboru Eva Lambertová. S některými tradičními maskami se diváci setkají v průvodu již po několikáté. „Kromě medvěda mohou lidé vidět také starobylou masku pohřebenáře. Oba dva představují magické prvky plodnosti a zajišťují svými skoky do výšky úrodu. Vedle těchto ústředních postav jde průvodem také nevěsta s ženichem symbolizující nový začátek a různé postavy parodující povolání či pohádkové bytosti," popisuje Navrátilová. „Uvědomujeme si však, že se doba a s ní i tato tradice vyvíjí a budeme rádi, když se k nám přidají lidé z veřejnosti, kteří budou mít masky třeba i moderní," dodává.

Masky se po průvodu s veřejností nerozloučí, čeká je ještě velký program večer v Domě kultury Vsetín. V 19.00 hodin začne fašanková zábava. Kromě tradičních pochoutek, pití a tanců spolku, čeká na diváky početná cimbálová muzika Jasénka a harmonikáři. Spolek si letos pozval také hosty. „S večerní zábavou nám letos budou pomáhat členové vsetínského Sokola. Připravujeme společně zajímavý program, který bude však překvapením pro diváky, a proto o něm více neprozradím," láká vedoucí spolku. „Chystáme také zábavnou tombolu a soutěže a nebude chybět ani oblíbený fotokoutek," dodává. Úderem půlnoci se sálem rozezní naříkání masek nad pochováváním basy, kterým končí rozjařené období masopustu a začíná čtyřicet dní půstu.

Vstupenky na večerní zábavu mohou zájemci koupit online na www.dkvsetin.cz, v předprodeji kina Vatra nebo před akcí na místě v domě kultury.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Masopust - Vsetín

Rožnovské pivní lázněRožnov pod Radhoštěm (16.9 km)

Wellness resort EnergeticRožnov pod Radhoštěm (18.4 km)

Rekreační středisko RetasoHorní Bečva (22.5 km)