Cizrna beraní neboli římský hrách, je jedna z nejdůležitějších luštěnin. Má kulovitý tvar s charakteristickým malým zobáčkem. Jednoletá bylina má jemně oříškovou chuť a patří mezi bobovité.
Díky významnému obsahu výživových látek a vysokému obsahu proteinů může nahradit i obiloviny. Neobsahuje lepek a hodí se pro osoby s bezlepkovou dietou, vegetariány a vegany. Obsahuje velké množství vlákniny, která brání vstřebávání cholesterolu do krve, napomáhá správnému trávení a díky kyselině listové prospívá k činnosti nervové soustavy. Je bohatá na vitamíny skupiny B, C, E a provitamín A, betakaroten, má hodně železa, ale i draslíku, fosforu, hořčíku, manganu, vápníku, zinku, také vlákniny, sacharidů, sodíku, selenu, kyseliny pantotenové, zdravých tuků, zejména omega3 a omega6 mastných nenasycených kyselin.
Obsah článku
Cizrna neboli římský hrách a hubnutí
Dietní jídelníček s konzumací luštěnin je mnohem zdravější. Cizrna se může velmi dobře stát součástí nízkokalorické stravy a zasytí vás na dlouhou dobu. 100 g cizrny obsahuje 8,6 g vlákniny a 9 g bílkovin. Je studiemi prokázáno, že zvýšení konzumace cizrny a dalších luštěnin na 2 porce denně, omezení rafinovaných cukrů i obilovin a tučného masa, napomáhá hubnutí a zmenšuje obvod pasu.
Jak vařit cizrnu
Pokud máte u luštěnin potíže s nadýmáním, nejprve je přes noc namočte a vodu slijte. Vařte je společně s bylinkami, jako je kmín, bazalka, oregano, majoránka, saturejka, libeček, bobkový list a mořské řasy. Cizrnu lze koupit suchou nebo sterilovanou. Cizrnová mouka může nahradit pšeničnou. Cizrna je výbornou přílohou k masu, do polévek, pomazánek i salátů. Přinášíme vám recepty z cizrny.
Cizrnový salát s rukolou a kapustičkami
Potřebné ingredience
- 350 g vařené cizrny
- 300 g kapustiček
- 2 hrsti rukoly
- 70 g sušených brusinek
- 150 g lískových nebo vlašských ořechů
- 80 g pecorina nebo parmezánu
- 80 ml olivového oleje
- citronová šťáva z jednoho citronu
- lžička tymiánových lístků
- lžička pažitky
Postup přípravy
Nechte okapat uvařenou cizrnu, nakrájejte kapustičky na proužky, přidejte rukolu, brusinky, ořechy, sýr a vše promíchejte v míse. Olivový olej našlehejte s citronovou šťávou i bylinkami, pak dresinkem přelijte salát a podávejte.
Rajčatová polévka s cizrnou
Potřebné ingredience
- 1 najemno nasekaný pórek
- 2 nastrouhané nahrubo nastrouhané mrkve
- 1 nahrubo nastrouhaná brambora
- 1 najemno nasekaný nebo utřeny stroužek česneku
- 1 lžíce jemně nasekaného rozmarýnu
- 400 ml zeleninového vývaru
- 2x plechovka rajčat 400 g nebo stejné množství protlaku
- 1x plechovka okapané cizrny 400 g
- 1 lžíce petrželky
- 50 g nastrouhaného eidamu
- sůl, pepř a lžička cukru
- 1 stroužek česneku na potření
- toustový chléb
Pórek, mrkev a brambory dáte do velkého hrnce, přidáte česnek a rozmarýn, a pak vše zalijte vývarem. Přidáte lžičku cukru a sůl, přivedete k varu a necháte 15 až 20 minut probublávat, aby zelenina změkla. Rajčata tyčovým mixérem rozmixujete dohladka a pak je přidáte k polévce. Vsypete okapanou cizrnu, promícháte, prohřejte, zasypete petrželkou a podle chuti dosolíte a pepříte. Polévku lze zasypat strouhaným eidamem a podávat s tousty potřenými česnekem.
Cizrnové kari se špenátem
Potřebné ingredience
- 200 g suché cizrny, kterou předem namočíme a slijeme z ní vodu
- 500 g čerstvého špenátu
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička zázvoru
- 2 lžíce červené kari pasty
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 plechovka rajčat 400 g
- 1 hrst koriandru
- libanonský chléb nebo jiné pečivo
Postup přípravy
Cibuli, česnek a zázvor rozmixujte. Olej rozpalte v pánvi, přidejte směs a za občasného míchání 5 minut dozlatova opékejte. Přidejte kari pastu, po 2 minutách rajčata, 250 ml studené vody a cizrnu. Přiveďte k varu, zmírněte plamen a nechte odklopené asi ½ hodiny probublávat. Vmíchejte špenát, promíchejte a nechte jej mírně zavadnout. Posypte koriandrem a podávejte s libanonským chlebem.