Herald Sun Tour a naprostá dominance Sky, celkovým vítězem se stal Van Baarle

nabor

Již 66. ročník tradičního australského závodu Jayco Herald Sun Tour skončil suverénním vítězstvím týmu Sky. Britský tým si připsal celkové vítězství (Dylan Van Baarle), 2 vítězné etapy (Kristian Halvorsen, Owan Doull), vrchařský dres (Christian Knees), dres pro nejlepšího mladého jezdce (Pavel Sivakov) a ocenění nejlepšího týmu. Unikla jim pouze sprinterská kategorie, kde zvítězil domácí borec Ayden Toovey.

Nejstarší australský etapák již více než 60 let neodmyslitelně patří úvodu sezony a návrat týmu Sky patřičně zvedl kvalitu startovního pole. Na start letos přijely 4 World Tour týmy (Mitchelton-Scott, Trek-Segafredo, EF Education First a Team Sky) a s nimi i světová extratřída. Za Trek to byl například Richie Porte, Peter Stetina nebo Jarlinson Pantano a za Sky třeba Kenny Elissonde nebo mladé pušky Doull, Halvorsen a Sivakov. Za EF Education First přijel Dan McLay a Michael Woods, který byl společně s Portem považován za největšího favorita. Naopak domácí Mitchelton nastoupil po loňské nadvládě (obsadili kompletní pódium) ve slabší sestavě. Největší ztrátou Esteban Cháves, místo kterého nepřijel žádný jasný lídr.

1. etapa – Phillip Island  › Phillip Island (97.9 km)

Úvodní etapa měřila necelých 100 kilometrů a vedla po závodním okruhu na Phillip Island. Od začátku se čekal hromadný finiš, který také přišel. Vítězství uzmul Brit Daniel McLay z EF Education First, druhý dojel Halvorsen (Sky) a třetí Wouter Wippert (EvPro Racing). McLay se zároveň posunul do vedení, ve kterém se ale udržel pouze jediný den.

Woods a Porte (Photo by Con Chronis)

2. etapa – Wonthaggi  ›  Churchill (127 km)

Ve druhé etapě na závodníky čekalo první stoupání závodu na Jeeralang a následný sjezd do cíle. Krátkého kopce využilo duo hlavních favoritů – Woods a Porte. Do finiše dojeli společně, tam Kanaďan nakonec Porta přesprintoval a uzmul i dres pro lídra závodu.

3. etapa – Sale  ›  Warragul (134 km)

Trať třetího dne měřila přes 130 km a nabídla výrazně zvlněný povrch, který nahrával úniku. Očekávání se nakonec naplnilo a uprchlíci to dotáhli až do cíle. V závěrečných kilometrech se ze skupiny odpoutalo velšské duo týmu Sky (Owain Doull a Luke Rowe), a podobně jako Peter Kennaugh a Chris Froome v roce 2016, si dojeli pro suverénní 1. a 2. místo.

Rowe a Doull slaví vítězství v etapě (Photo Team Sky)

4. etapa – Cape Schanck  ›  Arthurs Seat (128 km)

Rozhodující 4. etapa vedla po přímořském okruhu, kterému dominovalo stoupání na Arthur´s Seat, s nímž se museli závodníci popasovat hned pětkrát. Taktická bitva mezi Portem a Woodsem nakonec skončila naprostým fiaskem. Nedokázali si totiž pohlídat únik, kde figuroval Nick Shultz (Mitchelton-Scott) a Dylan Van Baarle. Domácí jezdec z Mitcheltonu nakonec etapu vyhrál a společně s druhým Van Baarlem najel na Woodse, Porta a spol. více než 2 minuty. Van Baarle se oblékl do žlutého trikotu a do závěrečné etapy vstupoval s pohodlným náskokem.

5. etapa – Melbourne  ›  Melbourne (89 km)

Závěrečná etapa bylo opět pro spurtéry a v celkovém pořadí se již žádné změny neočekávaly. Pro vítězství si dojel Kristian Halvorsen ze Sky a jen tak potvrdil naprostou dominanci britského týmu. Dylan Van Baarle si v klidu pohlídal vítězství před Nickem Schultzem o 24 vteřin a před Woodsem o téměř 2 minuty.

Bujaré oslavy týmu Sky (Photo Team Sky)
1. etapa odstartuje 1.1.1970 z . dlouhá km startuje v 10:30. Předpokládaný dojezd je v 17:25.
2. etapa odstartuje 1.1.1970 z . dlouhá km startuje v 10:30. Předpokládaný dojezd je v 17:25.
3. etapa odstartuje 1.1.1970 z . dlouhá km startuje v 10:30. Předpokládaný dojezd je v 17:25.
4. etapa odstartuje 1.1.1970 z . dlouhá km startuje v 10:30. Předpokládaný dojezd je v 17:25.
5. etapa odstartuje 1.1.1970 z . dlouhá km startuje v 10:30. Předpokládaný dojezd je v 17:25.