Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Česká zbrojovka / foto: www.kentaurzbrane.cz

Jaké značky zbraní jsou v ČR populární?

Česká republika nepatří k zemím, kde by mohl mít zbraň každý. Na většinu z nich potřebujete zbrojní průkaz a ani ty, na něž není vyžadován, nelze používat bez pravidel.

Přesto v Česku máme několik významných výrobců zbraní. Znáte některé?

Když se mluví o zbraních, většina lidí si představuje pistole. Čeští výrobci se však zaměřují i na jinou oblast.

Česká zbrojovka

Historie České zbrojovky sahá do roku 1936. Začínala v Uherském Brodě a dnes patří mezi desítku největších výrobců ručních palných zbraní na celém světě. Kdysi vyráběla samopaly, později i pistole. Přelomový byl pro ni zejména rok 2016, kdy začala vyrábět druhou generaci útočných pušek, stala se čtvrtou nejvíce exportující firmou v ČR a vybudovala montážní kapacity v Peru. Dnes má Česká zbrojovka na našem území zhruba 2000 zaměstnanců.

Mikov

Firma Mikov sídlí v Mikulášovcích a výrobu zahájila v roce 1955. Vyrábí zbraně, nicméně ne střelné. Soustředí se na nejrůznější nože. Možná máte jejich výrobek v kuchyni. Vyrábí totiž kuchyňské, řeznické, sportovní, lovecké, vyhazovací nebo kapesní zavírací nože. V nabídce nechybí ani útočné bodáky a dýky. Dále vytváří spojovače a nářadí, kancelářské potřeby. Občas přinesou na trh i nějaký speciální výrobek, například limitovanou edici nože na dopisy na počest 100. výročí vydání první československé známky.

Glock

V Česku je hodně populární také značka ze sousedního Rakouska. Firmu Glock založil v roce 1963 Gaston Glock a v podstatě nabízí od každé ze dvou výše zmíněných společností trochu. Glock se nejvíc proslavila pistolemi s polymerovým rámem, ovšem vyrábí i lože či polní lopatky. Mimochodem pistole Glock jsou hodně oblíbené také v Americe, navíc je používají bezpečnostní složky po celém světě.

Mezi dalšími výrobci pistolí můžeme jmenovat například značky Norinco, Browning, Kahr Arms či Remington.

K tomuto článku není otevřena diskuze