reklama

Kyberšikana jako novodobá hrozba: V Česku se týká překvapivě vysokého počtu dětí

Podle České školní inspekce se kyberšikana týká víc než poloviny základních a středních škol u nás. O jak velký problém jde, si pojďme připomenout právě dnes, na Den bezpečnějšího internetu. Ten letos připadá na 5. únor.

Foto: iStock

Rodiče často vůbec netuší, co jejich děti na internetu provádí. Každé druhé například chatuje s cizími lidmi, pětina by neodmítla osobní schůzku, a téměř každé šesté české dítě sdílí na internetu intimní fotografie a videa. To vyplývá z průzkumů pracovníků Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

  Pro nahlašování nezákonného obsahu slouží i tzv. horké linky. V České republice jde o projekt www.stoponline.cz Telefon

Z výzkumů je zřejmé, že české děti už dávno netáhne jen Facebook, stále častěji se rozhlíží také po dalších sociálních sítích. Mezi nimi jde například o čínskou síť TikTok, kde už dnes najdete tisíce českých dětí školního věku. V rámci této sítě neexistuje žádná regulace, i proto vnáší do prostředí internetu  nové i starší hrozby: nabádání k sebepoškozování, podporu mentální anorexie, bulimie, a dokonce i návody na spáchání sebevraždy.

"Je na nás rodičích, abychom dokázali o problémech i nástrahách internetu s dětmi mluvit. Nesmíme spoléhat jen na školu, svůj díl ve výchově poneseme vždycky i my. Stejně jako nás naši rodiče učili rozhlédnout se na přechodu či nesedat k nikomu cizímu do auta, my k tomu dnes stejně přirozeně musíme přidat i rady, jak se chovat na internetu," říká Dita Charanzová, která se jako europoslankyně věnuje otázkám digitálního prostředí, včetně takových hrozeb, které číhají v prostředí internetu právě na děti.

Dítě jako snadný terč vydírání

Dítě se může dostat do spirály vydírání poměrně snadno. Stačí, když se nechá zlákat k zaslání intimních záběrů pod dojmem toho, že komunikuje se svým vrstevníkem. Netřeba říkat, že může jít o dospělého agresora, který pak nutí svoji oběť posílat další a další videa či fotografie.

"Problém vnímám velmi citlivě, a to i jako matka dvou malých dcer. Zejména u té starší, devítileté, se dostáváme k otázce, kdy je ta správná chvíle k zakoupení mobilu. Zatím odoláváme, ale je jasné, že ne donekonečna. Za prvořadý předpoklad považuji důvěru, chci, aby se mé dcery nebály za mnou přijít a o věcech mluvit.

Někdy je ale situace pro dítě natolik citlivá, že by pro ně bylo obtížné svěřit se jednomu z rodičů. Pak je důležité, aby uměly děti najít pomoc i jinde, například u školního psychologa, poradce nebo na pomocných linkách, které takové služby nabízí," vysvětluje Dita Charanzová.

Odborná pomoc je namístě

V Česku už dnes existují lidé a iniciativy, které se problematice dlouhodobě věnují a jsou schopni pomoci ryze praktickými radami. Pomoc lze najít na internetu, ale například právě i na telefonních linkách. Podstatné je začít problém řešit.

"Pokud dojde ke konkrétnímu incidentu, zásadní je zachovat chladnou hlavu, nepodléhat emocím a nesnažit se například oplácet stejnou mincí. Důležité je i neprodlené pořízení záznamu v podobě screenshotů (snímků obrazovky) samotného činu i jeho původce a záznam doplnit URL odkazy. V případě zvuku a videí takový obsah stáhnout na vlastní úložiště.

Na paměti je třeba mít, že internet je dynamický prostor, kde se obsah může velmi rychle měnit. Taková evidence výrazně usnadní řešení problému. Zejména v případě dětí je důležité vyhledat odbornou pomoc. Kyberšikana je velmi nebezpečný jev, který může vést až k rozpadu osobnosti,"  upozorňuje Roman Máca, odborník na internetovou bezpečnost.

Další možnosti řešení

Roman Máca zmiňuje i možnost: kontaktovat poskytovatele konkrétní služby, kde se například objevuje ponižující video. Řada online platforem nabízí možnost nahlašovat obsah, který je podle uživatelů v rozporu s podmínkami používání dané služby.

Pro nahlašování nezákonného obsahu slouží i tzv. horké linky. V České republice jde o projekt www.stoponline.cz. Při podezření z trestné činnosti je pak samozřejmě nutné oznámit věc také na Policii ČR.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama