Český svaz bojovníků za svobodu se svou činností vysmívá svému názvu. Označuje se jako „dobrovolný, nestranický a nezávislý spolek, který sdružuje účastníky národního boje za osvobození ve druhé světové válce, jakož i jejich rodinné příslušníky a pozůstalé po nich počínaje 15. rokem jejich věku.“ O jakou organizaci se ale jedná ve skutečnosti, ukážeme v dalším textu.

(Text je rozdělen nadpisy, které jsou pouze orientační a slouží k základnímu utřídění, protože jednotlivé kategorie, jako například propojení ČSBS s KSČM, Milošem Zemanem a Kremlem, se z povahy věci nutně překrývají.)

ČSBS a některé veřejné skandály

  1. V roce 2016 na sebe svaz upozornil vystoupením svého předsedy Jaroslava Vodičky na terezínské tryzně. Vodičkův projev o uprchlících ihned odsoudili zástupci Židovské obce v Praze a Federace židovských obcí v ČR. V rozhovoru pro server Novinky.cz pak Vodička řekl: „Sebral jsem odvahu a řekl, co si o uprchlících myslí celý národ.“
  2. V říjnu 2018 obdržel komunistický poslanec Zdeněk Ondráček, nechvalně známý svou účastí na zásazích SNB proti demonstrantům v roce 1989, od předsedy ČSBS Vodičky pamětní medaili s nápisem Za vlast a za svobodu. Údajně to mělo být za účast na akcích ČSBS a za péči o pomníky. Na kritiku reagoval Vodička prohlášením z 23. října 2018. V reakci na chování předsedy Vodičky odmítají senátoři účast na akcích svazu a předseda Senátu Štěch zrušil akci ČSBS v Senátu, která se měla konat 26. října.
  3. Poslanec ODS Jakub Janda v říjnu 2018 v souvislosti s diskusí o dotacích pro ČSBS v Poslanecké sněmovně řekl: „Není jistě úkolem poslanců a vlády mluvit o spolkové činnosti občanského života, pokud neporuší zákony této země. Je však bytostně amorální, aby pofidérní spolek adoroval bývalé estébáky, konfidenty, komunistické policajty a jiné přisluhovače režimu, který se v tomto státě držel 40 let za pomocí vražd a sovětských tanků, z veřejných peněz. Proto se vás ptám, pane premiére, zda i nadále tento spolek budete sponzorovat z kapes daňových poplatníků?“ Premiér Babiš reagoval prohlášením, že nepodpoří státní dotaci 6,3 miliónu Kč pro ČSBS. Protože KSČM nakonec prosadila dotace pro ČSBS jako podmínku pro hlasování o rozpočtu, je zřetelné, jak je svaz pupeční šňůrou spojen s komunisty.
  4. Kvůli výše uvedené interpelaci podal ČSBS na poslance Jandu trestní oznámení, ačkoli projevy zákonodárců jsou podle Ústavy kryty indemnitou (čl. 27). To je důkazem, jaký respekt má ČSBS vůči zákonům.

ČSBS a StB

Místopředseda ČSBS Milan Andres byl pracovníkem StB (přesněji jedné její složky, Vojenské kontrarozvědky). V rozhovoru pro pořad ČT 168 hodin se  tomu Vodička vyjádřil takto: „To jste celí vy. Hrabat se ve špíně, hledat nedostatky na lidi, kteří jsou pracující, kteří mají čisté lustrační osvědčení, kterému není prokázáno, že pracoval jako StB. Ale i kdyby pracoval, mně to je srdečně jedno. Já beru lidi podle toho, jací jsou, jak se chovají. A neberu lidi podle toho, kdo je určí, jako že je černý nebo zelený.“

 

 ČSBS a Miloš Zeman

Jak 7. listopadu 2016 uvedl server Hlídací pes, „Vodička vyznamenal prezidenta Zemana, a to hned dvakrát. Medaile svazu získal také hradní protokolář Jindřich Forejt, šéf hradního odboru vnitrostátních cest a bývalý přítel Zemanovy dcery Vladimír Kruliš. Ocenění dostali ještě další tři členové Zemanem založené Strany práv občanů.“ Na protest proti Zemanovu ocenění vrátil svou medaili německý historik Werner Imhof. Zaslouží si připomenout, že 28. října 2013 obdržel Vodička od prezidenta Zemana medaili „Za zásluhy o stát v oblasti bezpečnosti státu a občanů“.

 ČSBS, nedemokratické metody, majetkové machinace, exekuce a Miloš Zeman podruhé

  1. ČSBS na svém sjezdu 18. října 2016, aniž by votanti věděli, o čem se hlasuje, zrušil oblastní organizace Jičín a Kladno a zbavil se nepohodlných kritiků Jaroslavy Kapsové, Jiřího Suchardy a Gabriely Havlůjové. Místopředseda Andres hovořil o „dehonestační kampani“ Naprosto fantastické je zdůvodnění, které na sjezdu zaznělo: „Členové výkonného výboru ÚV ČSBS se v rámci široké diskuse shodli na tom, že jde o kampaň, která není zaměřena nejen proti ČSBS a jeho předsedovi, ale zprostředkovaně i proti prezidentovi ČR.“.
  2. Na protest hned na zasedání vystoupil z ČSBS válečný veterán Pavel Vranský. Proti tomuto nedemokratickému chování se důrazně ohradil i Jiří Padevět. Ze svazu na protest vystoupil historik Eduard Stehlík. Svaz se rozhodli opustit také Antonín Nešpor se svou dcerou Pavlou (pozůstalí po lidické ženě Anně Nešporové) i Jarmila Doležalová, která jako dítě přežila vyvraždění Ležáků nacisty, její dcera a soudkyně a dcera bývalého předsedy svazu Markéta Čermínová. Vystoupit z ČSBS se rozhodla rovněž Eva Lišková, která přežila Osvětim, a vnučka lidické ženy Klára Kalibová.
  3. Svaz reagoval několika příspěvky na svých stránkách, například textem převzatým bez uvedení zdroje ze stránek KSČM, prohlášením Vlasteneckého sdružení antifašistů či prohlášením mimořádného zasedání ÚV ČSBS.
  4. Gabriela Havlůjová založila novou organizaci Spolek odboje. K situaci se vyjádřila na jeho webu.
  5. Vyloučení členů a zrušení organizací předcházel spor o prodej lukrativního domu v Praze za nepřiměřeně nízkou cenu. To právě kritizovala i Havlůjová. V jiném světle se tato skutečnost jeví, když víme, že dva vedoucí funkcionáři svazu jsou v exekuci. Předseda ČSBS Jaroslav Vodička dluží přes dva miliony, místopředseda ústředního výboru Milan Andres půl milionu korun, jak bylo 6. listopadu 2016 uvedeno v pořadu 168 hodin České televize.
  6. Ministr obrany Stropnický v této souvislosti prohlásil, že zváží oprávněnost finanční podpory pro ČSBS.
  7. Na zprávy o situaci ve svazu a na vyjádření ministra obrany Stropnického reagoval Jaroslav Vodička 7. listopadu 2016 prohlášením, ve kterém se opakovaně a mnohomluvně hovoří o „agresivní útočné kampani“, „agresivní nevybíravé kampani“ a o údajných pokusech umlčet hlas ČSBS. Konkrétně se v prohlášení uvádí:
    „Chování bývalé členky ČSBS Havlůjové přesně kopíruje chování těch, kteří odmítají respektovat výsledky demokratických voleb a sami se považují za nositele jediného správného názoru.
    Mediální dehonestaci [sic!] a kádrování funkcionářů ČSBS je vedeno z místa, v jehož čele stojí člověk, který se snažil stát se předlistopadovým členem KSČ obdobně jako já. Redaktoři, kteří se na těchto nevybíravých útocích podílejí, měli problémy s policií ČR za fyzické napadení jiné osoby a se splácením dluhů, které musely být vymáhány soudně. Tyto údaje jsou velmi snadno doložitelné.“
    (Pikantní ovšem je, když právě Vodička obviňuje jiné z nedemokratičnosti a z nesplácení dluhů.)

 

  1. Místní organizaci ČSBS v Lidicích v roce 2015 za pomoci tzv. velrybářských praktik nepřátelsky převzala politická turistka Jana Bobošíková. Na protest proti jejímu zvolení do čela MO odešly Miloslava Kalibová, Jaroslava Skleničková a Milada Cábová, poslední přeživší likvidace Lidic. Bobošíková nahradila ve funkci Pavla Horešovského, který stejně jako některé další osoby nesouhlasil s iniciativou Miloslavy Kalibové vybudovat pomník letcům RAF Josefu Stříbrnému a Josefu Horákovi, které někteří obyvatelé viní z lidické tragédie [sic!]. Hospodářkou místní organizace je Olga Zubová, bývalá funkcionářka Demokratické strany zelených provázané se šéfem TV Barrandov Jaromírem Soukupem, později členka strany Suverenita, jejíž reprezentantkou byla právě Jana Bobošíková. Do lidické buňky vstoupil i arcibiskup Duka, dva měsíce po něm se jejím členem stal i Zemanův mluvčí Ovčáček (Duka koncem října 2018 z ČSBS vystoupil). Zrušením kladenské okresní organizace získala lidická buňka přímé spojení s ústředím.

 

ČSBS jako prodloužená ruka Kremlu a Miloš Zeman potřetí

  1. U příležitosti výročí konce války zaslal ČSBS 16. dubna 2014 ruskému velvyslanci dopis, jehož kratší verze se nachází na stránkách Českých národních listů. Delší a mnohem servilnější verzi s útoky proti NATO a podporou anexe Krymu, zveřejnil na svých stránkách protikomunistický aktivista Jan Šinágl.
  2. Dne 3. 12. 2014 se konalo shromáždění tzv. Vlasteneckého fóra, které vydalo prohlášení na obranu prezidenta Zemana (článek „Hlava státu by měla být chráněna před napadáním“ přinesly Haló noviny). Členy sdružení jsou kromě Českého svazu bojovníků za svobodu a jeho poboček[1] rovněž Společnost Edvarda Beneše, prokremelský Slovanský výbor ČR, Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel a dceřiné organizace KSČM (Klub českého pohraničí a Společnost Julia Fučíka). Proputinovská servilita tohoto sdružení se odráží i v této citaci: „Jiří Pešta ze Svazu vojenských veteránů zdůraznil, že VF žádá také prošetření, odkud pocházely červené karty a letáky pro antizemanovskou demonstraci. Fórum nemá důkazy o tom, kdo za ní stál a řídil její průběh, připustil Vodička, ale je prý již podáno jedno trestní oznámení.“ Soudruzi čerpali (jako to činí dosud) z Aeronetu, odkud tato podvržená zpráva přišla a kterou jsme díky předchozí práci facebookové stránky Zpravodajství bez cenzury[i] a Jiřího Schmieda ze serveru Disidenti i na základě autopsie definitivně vyvrátili v roce 2016 v článku „ listopad 2014 dva roky poté aneb Zeman, Schapiro, kartičky – jak se to rýmuje?“. Právě České národní listy ostatně ruskou lež převzaly mezi prvními.
  3. Družební organizací ČSBS je Slovenský zväz protifašistických bojovníkov, který ve svém čtrnáctideníku Bojovník provozuje stejnou prorekremelskou propagandu jako jeho český protějšek.
  4. Místopředsedové ČSBS Emil Kulfánek a Vladimír Janouch jezdí na „slovanské“ akce organizované Putinovým think-tankem Izborský klub (o této organizaci, ve které jsou zastoupeni i významní ruští antisemité, blíže v článku „Izborský klub: Putinova ideologická komise a my“). Kulfánek se v roce 2015 zúčastnil 12. Slovanského soboru. Dvanáctého všeslovanského sjezdu v roce 2017 se Vladimír Janouch (který ostatně podpořil předsedu Vodičku při čistce v ČSBS) zúčastnil spolu s antisemitou a zřizovatelem webu NWOO Janem Korálem jako „delegáti Výboru národní kultury, Českomoravského slovanského svazu, New Word Order Opposition a Českého svazu bojovníků za svobodu“ (Výbor národní kultury je filiálkou KSČM).
  5. Jiří Jaroš Nickeli z Boskovic, člen Historicko dokumentační komise ČSBS, mimo jiné též člen Československé obce legionářské, pravidelně publikuje na antisemitském a prokremelském webu EUserver (kde se lze například dočíst, že Židé a ilumináti mají na svědomí bolševický převrat v Rusku), obhajuje ruský imperialismus („[Parlament] posílá české vojáky jako nějaká Tisova fašistická vláda proti bratrskému Rusku, což se ještě nikdy v naši české historii nestalo.“ „Cvičení našich vojáků na Litvě neblaze připomíná protektorátní ‚vládní vojsko‘.“), dává rozhovory Sputniku, píše do Slovanské vzájemnosti, tiskového orgánu Slovanského výboru, a výslovně se deklaruje jako přítel Ruska.

 

[1] Sdružení domácího odboje a partyzánů, Sdružení Českého národního povstání, Sdružení zahraničních vojáků druhé světové války, Sdružení osvobozených politických vězňů a pozůstalých, Kruh občanů ČR vyhnaných v roce 1938 z pohraničí, Svaz vojenských veteránů ČR, Společnost Ludvíka Svobody (jejím místopředsedou je Emil Kulfánek).

ČSBS a Noční vlci

  • Děčín, 7. 5. 2017
    Tento sraz s Nočními vlky moderovala agentka Kremlu v ČR Jelena Vičanová (nechvalně známá organizací oslavy 17. listopadu 2015 na Albertově za účasti Miloše Zemana a Martina Konvičky). Hlavními řečníky byli Jaroslav Vodička a Andrej Boborovskij, a jak ukazují fotografie, vyskytovali se mezi účastníky také Jaromír Kohlíček (europoslanec za KSČM), Jaroslav Doubrava (senátor a propagátor Protokolů sionských mudrců), Jaroslav Foldyna i Žarko Raptor Jovanovič, tedy vesměs přátelé Miloše Zemana a V. V. Putina.
    Vodička ve svém projevu mimo jiné řekl: „Jsem velice rád, že tu mohu přivítat motorkáře, jsem velice rád, že tu mohu přivítat Noční vlky.“

    • Frýdek-Místek, 4. 5. 2018

    Vloni květnové akce již v celostátním měřítku organizoval znovu ČSBS Beskydsko spolu s Levicovými kluby žen (což je pouze krycí název pro pobočku KSČM), Národní domobranou, Vojáky v záloze a sdružením Right riders Hranice (kupodivu ovšem tato dvanáctihlavá česká pobočka polského motorkářského klubu ve Varšavě na svých stránkách nemá o akcích s Nočními vlky ani slovo).

    • Noční vlk Foldyna

    Pro zajímavost ještě připojuji screenshot z facebookového profilu Českého svazu bojovníků za svobodu fotografii, kde se Jaroslav Foldyna chlubí obnovením pobočky ČSBS. Když se za naši svobodu budou bojovat takovíto bojovníci, kdopak by se vlka bál?

    ČSBS a jeho provázanost s komunisty, nacisty a antisemity

    1. ČSBS je úzce provázán s KSČM a spolupracuje s mnoha dalšími kremlofilními organizacemi či osobami. Například „Shromáždění na podporu demokracie a českého prezidenta“ 7. března 2015 na Hradčanském náměstí se vedle předsedy ČSBS Vodičky zúčastnili Jan Veleba (SPO), Jaroslav Foldyna (ČSSD), Bohumír Dufek (předseda Asociace samostatných odborů ČR), Tomio Okamura (Úsvit), Vojtěch Filip (KSČM), Oldřich Pospíšil (předseda Svazu důchodců), Jozef Regec (poradce prezidenta pro sport) a Jan Kavan (Spojenectví práce a solidarity). Pozvánku na akci přinesl konspiracistický a prokremelský server Jana Korála NWOO. (Pro zajímavost dodávám, že Jan Korál spolu s Petrem Žantovským, Ondřejem Geršlem a Stanislavem Novotným zakládal tzv. Asociaci nezávislých médií, kde dosud působí.)

     

    1. Společně s antisemitou Janem Korálem a dalším odiózním antisemitou Pavlem Petkovem tingluje Vladimír Janouch po Česku a pořádá besedy o všeslovanském sjezdu. Pavel Petkov je mimochodem členem další komunistické filiálky, totiž Výboru národní kultury, kde je Jan Korál hospodářem. Krom toho je Petkov také zřizovatelem nechutně antisemitské facebookové skupiny „V Khazarském žaláři národů během genocidy vzpomínáme na Zlého Bolševíííka!“.

     

    1. V rámci Vlasteneckého fóra spolupracuje ČSBS vedle Klubu českého pohraničí a Společnosti Dr. Edvarda Beneše rovněž s tzv. Slovanským výborem, kremelskou vlivovou agenturou, kterou vede Jan Minář (člen Ústřední kontrolní komise ČSBS), který byl v roce 2006 nominantem KSČM ve volbách a který aktuálně podporuje Bartošovu nacionálněsocialistickou Národní demokracii. Ve vedení Slovanského výboru jsou vedle mnoha komunistů (například Aleny Grospičové, manželky komunisty Grospiče, obhájce střílení na hranicích, který si podobně jako Klement Gottwald jezdí do Ruska pro rozumy) také zástupci náckovské Dělnické strany sociální spravedlnosti Anna Holešinská a Vladimír Mlejnecký. Jak se ukazuje, proletářský a nacionální socialismus k sobě mají stále blízko.

     

    • ČSBS a restituce

    V článku Petra Blahuše Velelupič restitucí kardinál Duka je zrádce českého státu! Dští hromy a blesky váleční veteráni. Zopakujte si dějepis ze základní školy, dodávají, který vyšel v Krajských listech 5. 7. 2014, se píše: „Všechno to celebruje římská církev a velelupič restitucí Duka,“ říká Jiří Jaroš, expert ČSBS na historii a známý bojovník proti navrácení majetku šlechtickým rodům kolaborujícím za války s německými nacisty.

  • ČSBS a vzpomínkové akce vrahů z hranic
  1. Předseda ČSBS Vodička opakovaně jezdí na akce požádané Klubem českého pohraničí, filiálkou komunistické strany. Lidové noviny zaznamenaly například jeho návštěvu v článku z 12. října 2016.
    Parlamentní listy o akci týž den psaly v článku s názvem „Rudí pohraničníci zahradili na 40 let stezky rozsévačů smrti a společenského rozvratu, znělo v plném sále tleskajících lidí“.

    Tričko s Vladimirem Putinem na akci Klubu českého pohraničí. | foto: Youtube.com, Reprofoto Zdroj: ww.lidovky.cz
    Šéf Svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička. Zdroj: ww.lidovky.cz

    2. O srazu Klubu českého pohraničí v následujícím roce informovaly aló noviny 6. 2017 komunistické Haló noviny v článku Moniky Hoření Varovný hlas českých hraničářů. Také tohoto srazu se zúčastnil Jaroslav Vodička, který vyzval „k semknutí se ve jménu společného cíle všech vlasteneckých sil, kterým je historická pravda“ [sic!].Haló noviny dále uvedly: „KČP spolupracuje s řadou vlasteneckých a pokrokových organizací: s KSČM, Slovanským výborem ČR, ČSBS, LKŽ, Společností Ludvíka Svobody (SLS), Vlasteneckým sdružením antifašistů, KSM, Společností česko-kubánského přátelství, Klubem Rusko, spolkem Veteráni ozbrojených sil a bezpečnostních sborů, Asociací Vojáci proti válce ad., jejichž zástupci vystoupili na shromáždění se zdravicemi. V předních řadách určených pro hosty zaujali své místo i poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna či bývalý účastník misí NATO a odpůrce paktu Marek Obrtel.“

    Miloš Zeman poslal delegátům zdravici tohoto znění: „Velice si cením vaší činnosti. Toho, že v této složité mezinárodně politické situaci rozvíjíte na základě našich nejlepších národních tradic zdravé vlastenectví, důsledně bojujete za posílení suverenity, důvěryhodnosti a bezpečnosti naší České republiky.“

    ČSBS a TV Barrandov

    Dne 3. ledna 2018 Vlastenecké fórum, které bylo v roce 2013 založeno jako volný svazek organizací na podporu prezidentské kandidatury Miloše Zemana a jehož členy jsou z větší části pouze pobočky ČSBS, vydalo tři prohlášení. Jedno logicky na podporu Miloše Zemana, druhé k aktivitám Platformy evropské paměti a svědomí (tedy prohlášení na podporu střílení na hranicích za komunismu; text začíná větou Nezávislý internetový zpravodaj AE News zveřejnil informaci“) a třetí na podporu televize Barrandov. V tomto posledním prohlášení se doslovně uvádí toto:

    „Občanské spolky sdružené ve Vlasteneckém fóru si všímají zejména skutečnosti, že TV Barandov (podle vyjádření Rady pro rozhlasové a televizní vysílání) je trestána za své publikum. Jinými slovy Rada trestá TV Barandov za to, že nezávislé publikum vyjadřuje názory, s nimiž se Rada neztotožňuje.  Pořady TV Barandov moderované Mgr. Jaromírem Soukupem vidí Vlastenecké fórum jako vyvážené. V těchto pořadech jsou jejich protagonisté představováni takoví, jací jsou ve skutečnosti bez jakéhokoliv přikrašlování. Jako příklad lze uvést představení se prezidentského kandidáta Michala Horáčka v pořadu Jaromíra Soukupa, kde televizní diváci bez zásahu moderátora si sami mohli udělat a zajisté udělali, pravdivý obraz tohoto prezidentského kandidáta.

    Spolky Vlasteneckého fóra proto oceňují, že mezi provozovateli českých televizních stanic se našla jedna, která prezentuje názory politiků a občanů v nezkreslené podobě bez toho aby publiku diktovala, jaké má zaujímat postoje. Proto podporují pořady TV Barandov moderované Mgr. Jaromírem Soukupem, které umožňují české veřejnosti nezávisle posoudit jednotlivé politiky a jejich postoje a tak si na tyto politiky vytvářet nikým neovlivňovaný vlastní názor.“

    Vlastenecké fórum se tedy zastává manipulací pana Soukupa a píše cosi o „nezávislém publiku“, ačkoli je už s dostatek známo, o jaké placené publikum se jedná.

    Závěr

    Je očividné, že Český svaz bojovníků za svobodu je nedemokratickou, protinárodní, bolševickou, a prokremelskou organizací, která se bezostyšně paktuje s nacisty, antisemity a konspiracisty a vůbec nejhorší spodinou. Její tolik vyhlašovaný antifašismus není ničím jiným než zástěrkou k dosažení pochybných cílů, stejně jako jí byl v poválečných dobách pro komunisty, jak o tom výstižně píše Petr Placák v knize Gottwaldovo Československo jako fašistický stát. Stejně prostitučně posloužil antifašismus i při volbě prezidenta v roce 2013, kdy byl největším protifašistickým bojovníkem oblíbenec Václava Klause a tvůrce seznamů „pravdoláskařů“ a Židů a mezitím již soudně potvrzený antisemita, Adam Benjamin Bartoš.

    ČSBS v současné podobě a se současným vedením je tak zhola zbytečnou, ba spíše škůdcovskou organizací, která si nezaslouží respekt a už vůbec ne finanční podporu od státu. Ať si ji Kreml vydržuje sám.

 

 


author