Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Na Nově neměla šanci! Pamatujete na moderátorku prvních Televizních novin?

Stanislava Wanatowiczová-Bartošová
Zdroj: reprofoto TV Nova
+ Další 2 fotografie
25 LET NOVY
Když se řekne jméno Stanislava Wanatowiczová-Bartošová (71), jen pamětníkům se vybaví pár filmů za socialismu, že by si ji ale pamatovali diváci televize Nova, na to bychom nevsadili ani zlámané euro. Přitom tahle dáma uváděla před 25 lety historicky první Televizní noviny a měla nakročeno stát se celonárodní celebritou. Jenže nezaujala, a tak se proslavila až její nástupkyně.

Stanislava vítala diváky u prvních Televizních novin spolu se Zbyňkem Merunkou a se sporťákem Pavlem Poulíčkem. Jenže tehdejší zprávy vypadaly úplně jinak. Z dnešního pohledu byly stejně nudné jako ty za socialismu a dikce a vzhled Wanatowiczové podle pamětníků spíš diváky uspávaly.

Není divu, že na podzim se s Novou rozloučila (nebo spíš byla rozloučena?) a na její místo usedla Eva Jurinová, kterou si národ zamiloval a získávala jednu cenu popularity za druhou.

A co že se vůbec v prvních Televizních novinách probíralo? Dozvěděli jsme se třeba o jakémsi dnes již zapomenutém sporu německého dirigenta filharmonie s bůhvíkým, o tom, že za čtyři roky bude mezi zeměmi Visegrádu volný obchod, a také to, že kvůli ruskému nacionalistovi v pražském pivovaru zatím nezhořklo pivo. Prostě zdaleka ještě nešlo o Novu, jakou známe dnes. Až časem přišla zvířátka, nehody, krimi a zjišťování, co se stane s vodou v mrazu (nápověda: překvapivě zmrzne).

Ostatně Vladimír Železný původně zprávy do vysílání vůbec nechtěl pustit, takže asi nebyl ani promyšlený plán, jak by měly vypadat. Ještěže nakonec podlehl, protože z Televizních novin se stal historicky nejúspěšnější pořad českých televizí.

Hvězda diplomacie

A co bylo se Stanislavou dál? Wanatowiczová-Bartošová, která vystudovala DAMU, kde byla například spolužačkou Jiřího Štěpničky nebo Viktora Preisse, pochopila, že po revoluci zmizely příležitosti pro herečky středního věku. Proto šla po konci na Nově do diplomacie. Tři roky pracovala na ministerstvu zahraničí jako řadová úřednice, poté přesídlila do Bratislavy, kde byla nejdřív tajemnicí velvyslanectví, pak konzulkou v Košicích a později dlouhá léta i šéfkou Českého centra na Slovensku.

Dnes si už pravděpodobně užívá zasloužené penze. Poměrně nedávno si ale ještě střihla menší roličky v seriálech Vyprávěj, První republika, Přešlapy nebo V.I.P. vraždy.

A jak vzpomínala na začátky na Nově?

„Nova tehdy jen začínala a nikdo netušil, jak se vyprofiluje. Byla to pro mě dobrodružná epizoda, tanec na velmi kluzkém ledě. V každém případě to bylo zajímavé, ale zopakovat bych si to už opravdu nechtěla,“ řekla před časem pro slovenský deník SME s tím, že se na Novu rozhodně nedívá.

První půlrok vysílání se mimochodem odehrával na staveništi. Není tedy divu, že pořád něco nefungovalo, režie často pouštěla úplně jiné reportáže, než které moderátoři ohlásili. A také drtivá většina někdejších reportérů tlak nevydržela a do roka a do dne zmizela v propadlišti televizních dějin.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy