Tréninkový deník

Autor: Extrifit

Možná najdete na netu rozhovor, kde  Tomáš Kašpar říká, že si píše o tréninku a jídle od svých 17-ti let. Já jsem se až na naprosté výjimky nesetkal s nikým, kdo by takto činil. Ale to v žádném případě neznamená, že si jej cvičenci nevyplňují dvě vteřiny poté, co se za nimi zaklapnou dveře od bytu. Ostatně velkým propagátorem vedení tréninkového deníku byl samotný Mr. Olympia Dorian Yates. Zrovna tak v ostatních sportech, například v atletice, jsou zápisy o svém tréninku naprosto normální, takřka povinnou věcí. Proto jsem vyhledal text, který by tuto problematiku více objasnil.

Pro mnohé je vedení tréninkového deníku a zapisování všech opakování, sérií, cviků, vah a pocitů z tréninku považováno za ztrátu času. Soudím tak na základě počtu lidí, kteří si s tím dají tu práci – je jich totiž velmi málo.
 
V tomto článku se pokusím osvětlit důležitost vedení tréninkového deníku a zmínit výhody, které vám to bezesporu přinese.
 
V zásadě máte 2 možnosti:
 
Buď si deník vedete a máte jasný přehled o tom, co v posilovně děláte a jaký bude váš následující trénink, nebo střílíte od boku, přeskakujete ze cviku na cvik, nevíte, jakou váhu si naložit další trénink a vaše počínání v posilovně je zkrátka chaotické.
Protože mám rád o věcech přehled a snažím se postupovat systematicky, odjakživa jsem si vedl tréninkový deník. Přesto bude pro ilustraci lepší popsat, jak může trénink vypadat, když si člověk vede a nevede tréninkový deník. 

Bez tréninkového deníku 

Když si nevedete deník, pak pravděpodobně nemáte ani konkrétní tréninkový plán, podle kterého se řídíte a zapisujete do něj, co jste odcvičili. V takovém případě o tréninku ani nelze mluvit – spíš si jdete zacvičit. Zpravidla jen tušíte, kolik jste zvedali minule, takže se těžko můžete systematicky zlepšovat. Stejně tak výběr cviků je ovlivněn vaší momentální náladou nebo tím, jestli je dané stanoviště zabrané či nikoliv.
 
Pokud tedy jedete podle tohoto stylu, pak zbytečně brzdíte svůj pokrok, protože příliš dlouho setrváváte u stejné váhy.
 
Další nevýhodou je, že si nepamatujete všechna svá maxima (nejlepší výkony) na jednotlivých cvicích. Když k tomu přičtu, že si nevedete záznamy o svých trénincích, pak je to stejné, jako když nemáte mapu a ani nevíte, kam jedete?!
 
Vaše maxima jsou totiž to, kam míříte a co se snažíte překonat a záznamy o výkonech z tréninků spolu s tréninkovým plánem jsou cestou, která vás k nim postupně dovede.

Když si vedete deník

Znát kompletní údaje o své návštěvě posilovny znamená vědět: jaké cviky, v jakém pořadí, s jakými pauzami, kolik zahřívacích a tréninkových sérií, jaký počet opakování u každé série a s jakou vahou budete daný tréninkový den pracovat.
 
Možná to zní moc komplikovaně, ale to byla jízda na kole zpočátku taky, ne? Každopádně mít s sebou v posilovně vytisknutý tréninkový plán, celou věc značně zjednodušuje.


Mějte přehledný systém

Z tohoto důvodu máte na Trener-online.cz ke všem tréninkovým plánům přehledné šablony, které si lze vytisknout a vzít s sebou do posilovny, abyste přesně věděli, co máte dělat.
 
Abyste nemuseli skladovat desítky tréninkových plánů, můžete si všechny záznamy uchovávat ve svém Profilu zde na stránkách. Při pohledu do starších záznamů pak rychle zjistíte, s jakou vahou začít v další fázi nebo v novém tréninkovém plánu.

Překonejte své staré „já“

Při pohledu na několik záznamů v tréninkovém plánu vám ihned dojde ta nejzásadnější věc – jestli se zlepšujete nebo stagnujete. Pokud se zlepšujete, váhy jdou nahoru, nebo přidáváte opakování či série a váha zůstává stejná, pak je vše v pořádku a pokračujte v tom, co děláte.
 
Paradoxně spíš vidím pravý opak. Dotyčný se nezlepšuje, a protože nemá k dispozici žádné záznamy o svém předchozím tréninku, ani mu nedojde, že měsíce dělá pořád stejný počet sérií a opakování se stále stejnou váhou. Když tohle máte přímo před očima uvedené ve svých záznamech o tréninku, aspoň vás to vyburcuje k nějaké změně.
 
Jestliže ale nezlepšujete své výkony v posilovně, pak nemůžete čekat, že se bude zlepšovat vaše postava.