Po dálnici až 140 a vyšší pokuty. Přichází revoluce na silnicích!

  9:25
Ministerstvo dopravy připravuje změny v bodovém systému. Čekají nás vyšší pokuty za způsobené nehody? Návrh odeslalo do meziresortního připomínkového řízení jako novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích. Konečné rozhodnutí bude na poslancích a senátorech.

bodový systém policejní kontrola | foto: MAFRA

Podle ministerstva jde o revizi současného systému trestů za přestupky proti pravidlům silničního provozu, jimiž by se měla zvýšit bezpečnost silničního provozu. U mnoha přestupků počítá se zpřísněním trestů a zvýšením pokut, současně novela dává více pravomocí policistům, aby přestupky vyřešili na místě.

Výše pokud bude rozdělena do čtyř pásem místo dosavadních sedmi a přestupky se rozdělí podle závažnosti. „Dochází k rozšíření jednotlivých pásem tak, aby bylo vzhledem k okolnostem spáchání přestupku a individuálním poměrům pachatele možno uložit tvrdší pokutu než dnes,“ uvedl úřad.

Větší rozdíl bude mezi pokutou na místě a pokutou ve správním řízení. Ta řešená přes úřad bude dražší. Pokuta za jízdu pod vlivem návykových látek se bude pohybovat od 25 do 75 tisíc korun.

S výjimkou nejmírnějších pokut v prvním pásmu nebudou mít už policisté možnost stanovit výši pokuty, jak se jim zachce. Nově budou sazby pokut zcela pevné. „Výše ukládané pokuty tedy již nebude na zvážení policisty, čímž bude dosaženo sjednocení přístupu a snížení korupčního rizika,“ vysvětlilo ministerstvo.

Novinkou je navyšování sazeb pokut na dvojnásobek, pokud byla spácháním přestupku způsobena dopravní nehoda. Nejvyšší pokuta bude omezena na 100 tisíc korun, ty nejnižší bude možné snížit na dvě tisícovky. Podle návrhu přibude dopravních přestupků řešitelných na místě. V Praze se má agenda přestupků přesunout z magistrátu na úřady městských částí.

Bodový systém se změní po 12 letech. Ministerstvo uznává, že ten současný je už nepřehledný. Za nejlehčí přestupky se už nebudou udělovat pokuty. Současně dojde k prodloužení doby, na kterou se ukládá zákaz řízení za vybodování, zvýší se i bodový postih za některé prohřešky.

V případě, že někdo způsobí dopravní nehodu, při níž dojde k těžké újmě na zdraví nebo smrti, může dostat zákaz řízení na šest až 18 měsíců.

Řidiči by měli být o stavu bodů lépe informováni: za každé jejich odečtení jim má přijít textová zpráva na mobil či e-mail.

Přísnější bude stát u „řidičských průkazů na zkoušku“ pro začínající řidiče. Do dvou let od získání prvního řidičského oprávnění budou mít řidiči možnost spáchat přestupky jen za 6 bodů, jinak přijdou o řidičský průkaz. Důvodem je vysoká nehodovost mladších řidičů. Policie získá současně větší možnosti zabavit řidičský průkaz.

Novela řeší i tradiční nešvar českých řidičů: nedodržování bezpečné vzdálenosti. Současně však umožní zvýšení rychlosti na dálnicích na vybraných úsecích až na 140 kilometrů v hodině.