Ředitel muzea Boženy Němcové v České Skalici rezignoval na funkci. Chybí peníze na provoz

5. únor 2019

Muzeum Boženy Němcové v České Skalici už nepovede Milan Horký. Dlouholetý ředitel na svou funkci rezignoval k 11. únoru. Jako důvod uvádí nedostatečnou podporu ze strany zřizovatele, tedy města. O situaci bude v nejbližších dnech jednat Rada města. Vybere člověka, kterého vedením muzea dočasně pověří.

Muzeum Boženy Němcové v České Skalici nemá peníze na provoz. Nepomohlo ani propouštění

Socha Boženy Němcové a jiřinkový park v České Skalici

Muzeum Boženy Němcové v České Skalici stále nemá dostatek peněz na plnohodnotný provoz. Ztrátový rozpočet v letošním roce nevyřešilo vynucené omezení provozu ani propouštění, problémy se podle ředitele muzea dají očekávat i v příštím roce. Návrhy na řešení mají na stole radní, o budoucnosti rozhodnou zastupitelé.

Spory mezi ředitelem muzea a městem trvají delší dobu. Začaly už před volbami, tedy v době, kdy na radnici seděli úplně jiní lidé.

Ředitel Milan Horký v minulosti kritizoval hlavně množství peněz, které muzeum dostávalo na provoz. Peníze podle něj chybí i teď.
„Použijme jednoduchý příklad s rozevírajícími se nůžkami. My prostě ty nůžky mezi potřebami a nutností opečovávat areál a muzejní sbírky máme tak rozevřeny, že já už nejsem schopen v této situaci muzeum řídit."

Božena Němcová, daguerrotypie z doby kolem roku 1850

V rozpočtu města Česká Skalice jsou pro muzeum na letošní rok vyčleněné 4 miliony korun, tedy stejná částka jako loni. To je podle ředitele Horkého málo. V minulosti totiž získávalo muzeum další zhruba dva miliony díky pronájmu části prostor. Ty teď citelně chybí.
„Roste cena energií a malinko platy. Takže já už nemám peníze na to obsadit místa, která bych obsazena měl mít."

Naše nejstarší literární muzeum oslaví příští rok 100. narozeniny. Střeží odkaz Boženy Němcové

Maloskalický muzejní areál

Naší další letní prázdninovou zastávkou bude Česká Skalice, tedy krásné malebné město mezi Hradcem a Náchodem, kde zanechala nesmazatelné stopy naše velká spisovatelka Božena Němcová. A kde její odkaz střeží a hlídá naše nejstarší literární muzeum.

Rezignaci ředitel oznámil v pátek večer, muzeum předá 11. února. Jiné místo prý zajištěné nemá.
„Považoval jsem za slušné dokončit účetní rok. To znamená uzávěrky, inventury a tak dále. Já musím také zaměstnancům podepsat výplaty. Beze mne to zatím nejde."

Současná starostka České Skalice Zuzana Jungwirthová ze Sdružení Pro město se s Milanem Horkým v pondělí sešla a jeho rezignaci přijala. O dalším postupu podle ní rozhodne Rada města. Ta by se měla sejít nejpozději v polovině února, vzhledem k současným událostem možná i dřív.
„A další kroky musí následovat k tomu, aby byl zachován chod muzea a návštěvníci nepocítili žádné změny."

Fotografie Jiřinkového sálu

Obě strany se shodují v tom, že na letošní rok chybí na provoz muzea zhruba milion korun. Podle starostky Jungwirthové ale víc peněz město při plánování rozpočtu nemělo.
„Pro město velikosti České Skalice je opravdu velmi náročné utáhnout celý provoz muzea. Poskytli jsme maximální částku, kterou bylo schopno zastupitelstvo dát."

Čtěte takéMuzeum Boženy Němcové

Jak bude muzeum Boženy Němcové v České Skalici fungovat v budoucnu zatím jasné není. Pravděpodobné je, že jeho řízení přejde na vedoucího kulturního odboru. Toho ale radnice teprve hledá.

Spustit audio

Související