Měsíc bez alkoholu? Suchej únor je šance ochutnat střízlivost, radí PhDr. Miloslav Pleskač

5. únor 2019

PhDr. Miloslav Pleskač v naší radioporadně na téma léčba závislostí: Suchej únor. Je to výzva, která nabízí možnost zkusit si na nějakou dobu nepít, což mnozí lidé již dlouho nevyzkoušeli.

Opilému člověku se mění osobnost. Při vzniku závislosti na alkoholu, už jde o vážnou nemoc

MUDr. Miloslav Pleskač ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

PhDr. Miloslav Pleskač v naší radioporadně na téma: léčba závislostí. Alkohol a jeho dopad na osobnost člověka. Jak si s tím poradit.

Suchej únor, tedy kampaň vyzývající k měsíci abstinence, chce především poukázat na to, jak silný společenský tlak na konzumaci alkoholu v České republice panuje. Organizátoři vyzývají lidi, aby si sedli večer ke stolu s přáteli, objednali si nealko a pozorovali jejich reakce.

Průměrný Čech vypije za rok skoro 14,5 litru čistého lihu, víc než polovinu z toho v pivu. Muži přitom pijí asi třikrát víc než ženy. Vychází to z dat Světové zdravotnické organizace.

Zhruba 15 procent dospělé populace v České republice pije přes míru. Za rizikovou dávku lékaři označují už dvacet gramů alkoholu denně. To odpovídá jednomu půllitru piva nebo sklenici vína.

Alkohol, pití alkoholu, konzumace alkoholu, pivo

Češi patří dlouhodobě mezi největší pijáky alkoholu na světě. V roce 2018 bylo na prvním místě v přepočtu na hlavu Moldavsko, pak následovala Litva, Česko, Německo a další země. Nejméně se naopak pije v Bangladéši a Jemenu, spotřeba alkoholu tam není ani litr na osobu za rok.

Kampaň je proto zaměřená hlavně na osvětu, aby si lidé uvědomili, s jakými riziky je alkohol spojen. Nadměrné pití alkoholu má negativní vliv na celé tělo. Ovlivňuje trávicí soustavu nebo cévní systém ale i myšlení, poznávací schopnosti, pozornost a emoce.

Smyslem kampaně je také připomenout, že kvůli alkoholu zemře každou minutu šest lidí.

Celou radioporadnu s PhDr. Miloslavem Pleskačem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související