MFF Strážnice 2018 - Cimbál hraje prim

MFF Strážnice 2018 - Cimbál hraje prim

Ve Folklorním okénku nabízíme záznam pořadu Cimbál hraje prim (autorky Anna Maděričová a Kateřina Kovaříková), který byl uveden v rámci Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice 2018. Poslouchejte ve středu 6. a 13. února vždy od 16. hodiny a 55. minuty.

Inspirací k tomuto pořadu bylo stejnojmenné LP vydané v roce 1978, na kterém uspořádal nahrávky z archivů Čs. rozhlasu Jaroslav Jurášek (1925–2005), někdejší umělecký vedoucí a dramaturg BROLNu. V průvodním textu mj. napsal: „Když jsme s primášem Mirkem Melounem po roce 1945 založili cimbálovou muziku Valašského krúžku v Brně, žilo už na Moravě málo cimbalistů. Na Valašsku by je spočítal na prstech jedné ruky. Nástrojů bylo ještě méně. My jsme např. pro vystoupení na Gottwaldovsku museli vypůjčit cimbál – exponát muzea ve Vizovicích. Dnes je obdivuhodné, kolik je mladých cimbalistů a jak kvalitní nástroje mají […] jen např. v okrese uherskohradišťském je dnes 15 cimbálových muzik.“

A jak to vypadá s cimbály a cimbálovými muzikami dnes? K počtu tehdejších patnácti muzik v okrese lze dodat, že v současnosti pracuje jen na území města Uherské Hradiště téměř dvacet dospělých a dětských muzik! Především je však potěšující, jak roste zájem o hru na cimbál mezi dětmi a mládeží obecně. Cimbál – nástroj, který se po staletí vyvíjel a jehož historie je zmiňována v písemných památkách a vyobrazeních již z roku 650 př. n. l., se vskutku dočkal nebývalého rozkvětu.

V příjemném prostředí strážnického skanzenu pořad představil pět mladých moravských kolektivů ze Zlínského a Jihomoravského kraje – shodou okolností velmi úspěšných v krajských soutěžích ZUŠ, kde všechny získaly ve svých kategoriích první místo a postup do Ústředního kola v Mikulově. Nechyběli ani sólisté a hosté. 

Pořad uvádí Magdalena Múčková a Kateřina Kovaříková.

Ve Folklorním okénku ve středu 6. února účinkují:

Cimbálová muzika Pramének, ZUŠ Uherský Ostroh s cimbalisty Vojtěchem Bílkem a Zuzanou Tomaštíkovou; primáši Jan Pavelka a Radovan Siman (vedoucí Radim Havlíček)

Cimbálová muzika Strunečka, ZUŠ Zlín s cimbalistou Matějem Rejzkem; primáši Martin Uhlík a Vojtěch Kovařík (vedoucí Lucie Dümlerová a Helena Kotulanová)

Šumavská hackbrettová muzika a Štýrská hackbrettová muzika j. h. (vedoucí Tomáš Spurný)

Starší cimbálová muzika, ZUŠ Velká nad Veličkou s cimbalistou Markem Miškeříkem; primáška Sára Slováková (vedoucí Martin Slovák)

Jonáš Rybecký ze Strážnice

Ve Folklorním okénku ve středu 13. února účinkují:

Malá cimbálová muzika, ZUŠ Smetanova Brno s cimbalistkami Alexandrou a Barborou Pokornými; primáši Vojtěch Varvařovský a Amálie Šudáková (vedoucí Kateřina Kovaříková)

Cimbálová muzika Husličky, ZUŠ Uherské Hradiště s cimbalistou Břetislavem Španělem; primáš Marek Pavlica (vedoucí Pavel Štulír)

Helena Červenková z Brna

Lucie Gajdová z Kyjova

Tadeáš Stašek ze Starého Města

Jonáš Rybecký ze Strážnice

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!